Ισχυρή ώθηση από τη συμφωνία για τη βραχυπρόθεσμη αύξηση του ανώτατου ορίου του κρατικού χρέους έλαβαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς απομακρύνεται για ακόμη μία φορά το σενάριο αθέτησης των πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη 0,98% στις 34.754 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,83% στις 4.399 μονάδες και ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 1,05% στις 14.654 μονάδες.

Η συμφωνία επιτρέπει στο όριο του εθνικού χρέους να αυξηθεί κατά 480 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το CNBC, ένα ποσό, το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα του επιτρέψει να πληρώσει λογαριασμούς έως τις 3 Δεκεμβρίου. Βέβαια αυτή είναι μια βραχεία κεφαλή για τις υποχρεώσεις του αμερικανικού Δημοσίου, με την αβεβαιότητα ενδεχομένως να επιστρέψει.

Τώρα σε επίπεδο τίτλων, η Twitter ενισχύθηκε κατά 4,5%, η Nvidia κατά 2,5% και η AMD κατά 2,7%. Η Costco σημείωσε άνοδο 2%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα από τις πωλήσεις του Σεπτεμβρίου.

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση κατά 38.000 κατέγραψαν οι αιτήσεις για νέο επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς έφτασαν τις 326.000. Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ανήλθαν σε 326.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 2 Οκτωβρίου, κάτω από την εκτίμηση των αναλυτών για 345.000.

Με κέρδη άνω του 1% οι ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τους επενδυτές να βλέπουν ότι το μεγάλο πρόβλημα του ορίου του χρέους στις ΗΠΑ πιθανόν οδεύει σε λύση, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναζητά τρόπους συνέχισης της στήριξης της οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,6%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να σημειώνει άνοδο 3,2%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 1,17% στις 7.078 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε 1,85% στις 15.250 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 1,65% στις 6.600 μονάδες.

Θετικά λειτούργησε σήμερα το δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μελετά ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να αποτρέψει οποιαδήποτε αναταραχή στην αγορά όταν καταργηθούν σταδιακά οι έκτακτες αγορές ομολόγων το επόμενο έτος. Η ΕΚΤ θα αποφασίσει στην τελευταία της συνεδρίαση πολιτικής του έτους «ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν» σε αυτό το πρόγραμμα – «εάν χρειάζονται εναλλακτικές λύσεις».

Στα μάκρο της ημέρας, τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 15 ετών σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο, ενόψει της άρσης του προσωρινού αφορολόγητου για αγορά κατοικίας. Μάλιστα, αναμένεται να συνεχιστεί η ανοδική τους πορεία σε νέα επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με την Halifax, την οποία επικαλείται το Reuters. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,7% από τον Αύγουστο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2007.

Επίσης, μεγάλη πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ειδικότερα, σε μηνιαίο επίπεδο η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 4% έναντι ανόδου 1,3% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση 0,5%. Σε ετήσιο επίπεδο, η παραγωγή αυξήθηκε 1,7% έναντι αύξησης 6% τον Αύγουστο του 2020 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο στο 5%.

ΧΑ: Ισχυρή αντίδραση πλησίον των 890 μονάδων

Με το άλμα των Εθνικής και Βιοχάλκο να ξεχωρίζει, αλλά και τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων σε θετικά εδάφη, το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα κατάφερε να έρθει όλο και πιο κοντά στις 900 μονάδες, αν και βρήκε κάποιες αντιστάσεις στα τεχνικά επίπεδα των 890 – 892 μονάδων. Μάλιστα, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 889,09 μονάδες με κέρδη 1,45%, έχοντας τον τζίρο κοντά στα 78 εκατ. ευρώ.

Οι λόγοι της ανόδου έγιναν σήμερα πιο εμφανείς στη Λ. Αθηνών, η οποία παρά τις διεθνείς αναταραχές έχει καταφέρει από τις αρχές του Οκτωβρίου να σημειώνει ικανοποιητικά κέρδη. Ο ένας είναι ότι αρκετές πηγές αβεβαιότητας διεθνώς (όριο χρέους ΗΠΑ, ενεργειακή κρίση Ευρώπης) δείχνουν να αποκλιμακώνονται και ο δεύτερος είναι ότι υπήρξαν πληροφορίες στον διεθνή Τύπο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τους τρόπους συνέχισης της στήριξης της οικονομίας, στη μετά του προγράμματος πανδημίας (PEPP) εποχή.

Εκτός μάλιστα από το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο ανέφερε ότι η ΕΚΤ μελετά ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να αποτρέψει οποιαδήποτε αναταραχή στην αγορά όταν καταργηθούν σταδιακά οι έκτακτες αγορές ομολόγων το επόμενο έτος, στις οποίες συμμετέχουν και οι ελληνικοί τίτλοι, ήρθε σήμερα ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, για να επιβεβαιώσει ότι η μεγάλη πρόοδος της οικονομίας ανοίγει παράθυρο για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Επίσης, τους δύο παραπάνω λόγους «πλαισίωσε» μία ακόμη έκθεση από ξένους αναλυτές που έδωσε τα εύσημα στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την HSBC, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά, με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να αναμένεται στο 7,5% (από 4,5% προηγουμένως) και στο 5% (από 6% προηγουμένως ) για το 2022. Η έκθεση της HSBC ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των επενδυτικών τραπεζών που αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εφέτος.

Σε επίπεδο τίτλων, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και Εθνική ξεχώρισαν με κέρδη άνω του 4%, με τις ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με επίσης σημαντική άνοδο. Θετική η συμβολή και των Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Eurobank, Alpha Bank, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, αν και το εύρος της ανόδου τους ήταν σχετικά περιορισμένο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street