Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να αξιολογεί σοβαρά την έκθεση των μεγάλων τραπεζών σε χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, υπογράμμισε η Λάελ Μπρέναρντ.

Η Μπρέναρντ, μέλος της Fed, με «πράσινη» ρητορική (εκεί που υστερεί ο Πάουελ) και εκ των επικρατέστερων μνηστήρων για τη θέση του επικεφαλής της Fed, είπε ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης σεναρίων που σχετίζονται με το κλίμα για χρήση σε ελέγχους ασφαλείας της τράπεζας, τα οποία συχνά ονομάζονται stress tests.

Ενέκρινε επίσης τη χρήση εποπτικών οδηγιών – τις συστάσεις της Fed προς τις τράπεζες – για να ενθαρρύνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να περιορίσουν τα ανοίγματά τους.

«Προβλέπω ότι θα είναι χρήσιμο να παρέχουμε εποπτικές οδηγίες για τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα στις προσπάθειές τους να μετρήσουν, να παρακολουθήσουν και να διαχειριστούν σημαντικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών», δήλωσε η κ. Μπρέναρντ μιλώντας σε ερευνητικό συνέδριο της Fed.

Είπε επίσης, ότι η Fed αξιολογεί τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα από μια ευρύτερη προοπτική-προσπαθώντας να διαπιστώσει τι θα μπορούσαν να σημαίνουν το λιώσιμο των πάγων και οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολό του.

«Αναπτύσσουμε ανάλυση σεναρίων για να μοντελοποιήσουμε τους πιθανούς οικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και να αξιολογήσουμε την ανθεκτικότητα των επιμέρους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε αυτούς τους κινδύνους», είπε.

Το γεγονός ότι αναπτύσσει σενάρια για το κλίμα φέρνει τη Fed πιο ευθυγραμμισμένη με τους «ομολόγους» της ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας, που έχουν ήδη εξετάσει τι θα μπορούσαν να σημαίνουν για τον τραπεζικό τομέα οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα. Έρχεται επίσης σε μια εποχή που η Fed – και ο Τζερόμ Πάουελ- δέχονται επικρίσεις για το γεγονός ότι δεν κινούνται όπως πρέπει προς μια πιο συντονισμένη περιβαλλοντική πολιτική.

Ο κ. Πάουελ είχε επίσης προτείνει ότι η Fed θα δοκίμαζε την έκθεση των τραπεζών σε κλιματικά προβλήματα, αν και οι παρατηρήσεις του, στους νομοθέτες κατά τη διάρκεια της κατάθεσής τους την περασμένη εβδομάδα, δεν ήταν τόσο οριστικές ούτε τόσο λεπτομερείς όσο αυτές της κ. Μπρέναρντ. Εξήγησε ότι ο στόχος της Fed ήταν να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαχειριστούν οποιονδήποτε από τους κινδύνους που θέτουν απειλές όπως η κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα