Κάτω από το κρίσιμο, τελικά, επίπεδο των 893 μονάδων έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς προτίμησε επί της παρούσης να κρατήσει μια πιο επιφυλακτική στάση στο δρόμο προς την επαναφορά προς τις 900 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 892,60 μονάδες, με το πενθήμερο να ολοκληρώνεται με κέρδη σχεδόν 2,5%.

Στο πενθήμερο αυτό όμως το ΧΑ κατάφερε να κινηθεί ανοδικά και κόντρα στο εύθραυστο διεθνές κλίμα, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τις αναφορές ότι η ΕΚΤ αναζητά τη γέφυρα για την αγορά των ελληνικών ομολόγων ακόμα και μετά τη λήξη του έκτακτου πανδημικού προγράμματος. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται για μετά τον Δεκέμβριο, με την Ελλάδα να έχει εστιάσει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προκειμένου να μην χρειαστούν οι γνωστές εξαιρέσεις.

Αυτές οι αναφορές, σε συνδυασμό με τις συνεχείς αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατάφεραν να οδηγήσουν το ΧΑ σε ένα σημαντικό κανάλι ανάκαμψης από τις απώλειες του Σεπτεμβρίου κατά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Με τις έξι μέχρι τώρα συνεδριάσεις του μήνα, όταν και μόνο μία ήταν αρνητική, ο γενικός δείκτης κατάφερε να ανακάμψει από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 1ης Οκτωβρίου στις 853 μονάδες, στις 894 μονάδες σήμερα.

Η… αθόρυβη αναρρίχηση

Βέβαια, το μεγάλο αγκάθι είναι ότι αυτή η άνοδος μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναιρεθεί εάν ο γενικός δείκτης δείξει αδυναμία πάνω από τις 893 μονάδες, δεδομένου του ότι και αυτή δεν ήρθε και με μεγάλο τζίρο, ώστε να διαφανεί ότι δημιουργήθηκαν ισχυρές θέσεις στο μεσοδιάστημα.

Εντούτοις, αυτό που επισημαίνεται από αρκετούς εγχώριους αναλυτές είναι ότι, εάν βοηθήσει λίγο περισσότερο το διεθνές κλίμα, ίσως δούμε από τον γενικό δείκτη μια αθόρυβη αναρρίχηση ακόμη και στη ζώνη των 900 μονάδων.

Σε επίπεδο τίτλων, τα Ελληνικά Πετρέλαια με το +2,87% ξεχώρισαν, όπως και η ισχυρή άνοδος των ΓΕΚ Τέρνα, Εθνικής, Motor Oil, Βιοχάλκο και ΑΔΜΗΕ. Θετική η συμβολή και των Coca Cola, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Μυτιληναίο, αλλά αρνητική των Alpha Bank, Τιτάν και Aegean.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες