Project Syndicate

Aφού δήλωσε ότι «η Αμερική επέστρεψε» και απέρριψε σχεδόν όλα όσα εκπροσωπούσε ο Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση Μπάιντεν φάνηκε έτοιμη να διεκδικήσει τον μανδύα της ηγεσίας των ΗΠΑ εντός της διεθνούς τάξης προσανατολισμένης στην ανοιχτή αγορά. Ωστόσο, στη στρατηγική της για την αντιμετώπιση της Κίνας συμπεριφέρεται εντελώς σαν τον Τραμπ.

Οσον αφορά την Κίνα, οι ΗΠΑ έχουν ήδη δοκιμάσει μια αμυντική στρατηγική χωρίς επιτυχία. Αυτή ήταν η προσέγγιση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο επιβάλλοντας δασμούς και κυρώσεις στην Κίνα. Παρά τις ενέργειες αυτές, η Κίνα είχε κατά μέσο όρο πάνω από 6% ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2017-2019, ξεπερνώντας τη μέση ετήσια ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά 2,5% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το 2020, έτος-σοκ της COVID-19, η κινεζική οικονομία αυξήθηκε 2,3%, ενώ το αμερικανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά περισσότερο από 3,5%. Στην πιο πρόσφατη πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το 2021, η Κίνα αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 8,1%, έναντι περίπου 7% για τις ΗΠΑ. Παρόλο που η προστατευτική στρατηγική του Τραμπ απέτυχε σαφώς, η κυβέρνηση Μπάιντεν τη διαιωνίζει αφήνοντας τους δασμούς της προηγούμενης διοίκησης σε ισχύ και υιοθετώντας τη δική της πολιτική «αγοράστε αμερικανικά». Ενεργώντας μονομερώς, ο Τραμπ αποδυνάμωσε το ανοιχτό πολυμερές σύστημα και έβλαψε την αμερικανική οικονομία και την οικονομία των συμμάχων των ΗΠΑ. Ωστόσο, ακόμα και αν οι ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν εξασφαλίσουν την υποστήριξη των περισσότερων συμμάχων τους, δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα από το να επιβραδύνουν μετρίως την άνοδο της Κίνας.

Τώρα, η Κίνα ενισχύεται, κυρίως επειδή εγκατέλειψε τις προηγούμενες οικονομικές πολιτικές της υπέρ ενός συστήματος πιο προσανατολισμένου στην αγορά. Αυτό καθιστά παράλογα ειρωνική την αμερικανική απόφαση να εγκαταλείψει το δικό της σύστημα και να στραφεί σε κρατικές παρεμβάσεις κινεζικού στυλ. Υιοθετώντας πολιτικές κινεζικού τύπου, οι ΗΠΑ μειώνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά τους και τον δικό τους παγκόσμιο ηγετικό ρόλο. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμμετάσχουν εκ νέου ως ηγέτης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να αναζητήσουν συμφωνίες για μεταρρυθμίσεις που θα καλύψουν νέα ζητήματα όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο και η κλιματική αλλαγή. Οσο περισσότερο προσπαθεί η Κίνα να επεκτείνει τους κλάδους που χρηματοδοτούνται από το κράτος τόσο περισσότερα θα πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ για να δείξουν ότι υπάρχει καλύτερη εναλλακτική λύση.

Η Αν Κρούγκερ είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρώην αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είναι καθηγήτρια Διεθνούς Οικονομικής Επιστήμης στη Σχολή Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και συνεργάτρια στο Κέντρο Διεθνούς Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Experts |

Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις

Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό