Στην Αγγλία και την Premier League είναι στραμμένα τα φώτα της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, καθώς ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είναι το νέο αφεντικό της Νιούκαστλ.

Η διοργανώτρια αρχή του βρετανικού πρωταθλήματος έδωσε το «πράσινο» φως για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ομάδας από τον επιχειρηματία Μάικ Άσλεϊ, στο κρατικό fund του πρίγκιπα Σαλμάν PIF (80%) και τους συνεταίρους του στην ίδια κοινοπραξία, PCP Capital Partners (10%) και RB Sports & Media (10%).

Κάπως έτσι, ο 36χρονος διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας βγάζει από τον λογαριασμό του 353,7 εκατομμύρια ευρώ, προσθέτει το όνομά του στη λίστα με τους κροίσους της Αραβίας που έχουν επενδύσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και κάνει τους οπαδούς των «ανθρακωρύχων» να ονειρεύονται ξανά τίτλους και διακρίσεις.

Θυμίζουμε ότι ήδη η Μάντσεστερ Σίτι ανήκει στον σεΐχη Μανσούρ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Παρί Σεν Ζερμέν στον Νασέρ αλ Κελαϊφί από το Κατάρ.

Από σταχτοπούτα… πριγκίπισσα

Η τελευταία φορά που η Νιούκαστλ πανηγύρισε κάποιο σημαντικό τρόπαιο ήταν το μακρινό 1955. Από τότε μέχρι και σήμερα βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Ο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν φιλοδοξεί να μεταμορφώσει την ομάδα και να την ανεβάσει στην κορυφή όχι μόνο της Premier League αλλά και του Champions League.

Τα ακριβά γούστα και η τεράστια περιουσία

Ο διάδοχος του θρόνου έχει σπουδάσει Νομική στο Πανεπιστήμιο του «King Saud» και έχει εργασθεί σε πολλές κρατικές υπηρεσίες πριν αναλάβει καθήκοντα ειδικού συμβούλου του πατέρα του.

Στην κατοχή του έχει, μεταξύ άλλων, το πέμπτο πιο ακριβό γιοτ στον κόσμο, και τον Πύργο Chateau Louis XIV στη Γαλλία εκτάσεως 50.000 στρεμμάτων.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομά του συζητιέται στο βρετανικό πρωτάθλημα. Το 2019 και το 2020 τα ρεπορτάζ τον ήθελαν να προσπαθεί να εξαγοράσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την οικογένεια των Γκλέιζερ προσφέροντας 3,8 δισεκατομμύρια λίρες.

Όσο για τα πλούτη του; Ένα επίθετο τη χαρακτηρίζει και αυτό δεν είναι άλλο από το… αμύθητη. Οι αριθμοί άλλωστε «μιλούν» από μόνοι τους.

Η περιουσία της οικογένειάς του ανέρχεται στα 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ και αυτή της Νιούκαστλ -που πλέον βρίσκεται στα χέρια του- 353,7 εκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά οι «ανθρακωρύχοι» είναι οι πιο πλούσιοι στον κόσμο.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Σεΐχης Μανσούρ των «μπλε» με 23,3 δισεκατομμύρια ευρώ και ο Κελαϊφί των Παριζιάνων με 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ αγοράζουν παίκτες παγκόσμιας κλάσης, τότε ο Σαλμάν θα μπορέσει να «απογειώσει» τη Νιούκαστλ.

Άλλωστε γι’ αυτό την αγόρασε, γνωρίζοντας πως η ομάδα μπορεί να μην βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο αλλά πως μπορεί να μπει εύκολα στον μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου.

Στα θετικά της ομάδας συγκαταλέγονται οι ισοσκελισμένοι ισολογισμοί της σε βάθος τριών χρόνων, οι ελάχιστες ζημιές που κατέγραψε παρά την πανδημία του κοροναϊού και η οπαδική βάση της, με το Σεντ Τζέιμς Παρκ να γεμίζει σε κάθε αναμέτρηση.

Γιατί αποκαλείται «μικρός Σαντάμ»;

Πάντως ο 36χρονος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δεν είναι και το καλύτερο παιδί. Πολλές φορές η φωτογραφία του έχει κοσμήσει τα πρωτοσέλιδα εξ’ αιτίας της ανάμιξης του ονόματός του στην πολύκροτη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Επίσης, έχει εμπλακεί σε δεκάδες εκτελέσεις στην πατρίδα του και σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι εχθροί του μάλιστα τον αποκαλούν «μικρό Σαντάμ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι