Αίτημα για κατεπείγουσα έγκριση θεραπείας κατά της ήπιας και μέτριας Covid-19 υπέβαλε η αμερικανική Merck στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Εφόσον εγκριθεί, το χάπι θα ήταν η πρώτη αντι-ιική θεραπεία κατά του κορωνοϊού που λαμβάνεται από το στόμα αντί ενδοφλέβια.
Σύμφωνα με δεδομένα που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία, το φάρμακο, με την ονομασία μολνουπιραβίρη, μειώνει κατά περίπου 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς με Covid-19 που κινδυνεύουν να επιδεινωθούν.
Λόγω των θετικών αποτελεσμάτων, η Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών διακόπηκε πρόωρα με σύσταση ανεξάρτητων επιθεωρητών, καθώς οι μισοί εθελοντές λάμβαναν placebo αντί το πραγματικό χάπι.
Η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics με την οποία συνεργάστηκε για το χάπι, αναμένεται να υποβάλουν αίτημα έγκρισης και στην Ευρώπη.
Περισσότερα σε λίγο…











![Δημόσιο Χρέος: Η ακτινογραφία του δημοσίου χρέους για τα επόμενα χρόνια [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/ot_greek_debt5555-1024x600-1-1.jpg)



![Έκπτωση φόρου για δαπάνες που αφορούν λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων [Μέρος Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/exoikonomo.jpg)

























