Αίτημα για κατεπείγουσα έγκριση θεραπείας κατά της ήπιας και μέτριας Covid-19 υπέβαλε η αμερικανική Merck στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Εφόσον εγκριθεί, το χάπι θα ήταν η πρώτη αντι-ιική θεραπεία κατά του κορωνοϊού που λαμβάνεται από το στόμα αντί ενδοφλέβια.
Σύμφωνα με δεδομένα που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία, το φάρμακο, με την ονομασία μολνουπιραβίρη, μειώνει κατά περίπου 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς με Covid-19 που κινδυνεύουν να επιδεινωθούν.
Λόγω των θετικών αποτελεσμάτων, η Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών διακόπηκε πρόωρα με σύσταση ανεξάρτητων επιθεωρητών, καθώς οι μισοί εθελοντές λάμβαναν placebo αντί το πραγματικό χάπι.
Η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics με την οποία συνεργάστηκε για το χάπι, αναμένεται να υποβάλουν αίτημα έγκρισης και στην Ευρώπη.
Περισσότερα σε λίγο…








![Εισοδήματα: Πώς θα φορολογηθούν το 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/01/foroi-300x300.jpg)


![Αεροπορική κίνηση: Πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα σε σύγκριση με τα προπανδημικά επίπεδα [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/01/airport-touristes-1024x682-1.jpg)

















![Εισοδήματα: Πώς θα φορολογηθούν το 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/01/foroi.jpg)











