Ήπια ανοδικά έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, με τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα για το γ’ 3μηνο των εισηγμένων να αποτιμώνται σχετικά θετικά από την αγορά, η οποία επίσης βρήκε και μεγαλύτερη ορατότητα στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε αμετάβλητος στις 34.377 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,30% στις 4.363 μονάδες και ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 0,73% στις 14.571 μονάδες.

Η Wall Street σήμερα επιβεβαίωσε ότι Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει την έκτακτη βοήθεια που παρείχε στην οικονομία μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ή τα μέσα Δεκεμβρίου, ακόμα και αν η πανδημία δημιουργήσει αντίθετες τάσεις. Αυτό άλλωστε έδειξαν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

Τα πρώτα μηνύματα από τα αποτελέσματα των μεγάλων εταιρειών στη Wall Street είναι θετικά, με εκείνα της JP Morgan να ξεπερνούν τις προσδοκίες, καθώς παρουσίασε κέρδη 3,74 δολάρια ανά μετοχή έναντι προβλέψεων των αναλυτών που ρωτήθηκαν από την Refinitiv 3 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 30,44 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 29,8 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991 αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5,4% σε ετήσια βάση, από το 5,3% του Αυγούστου. Οι αναλυτές ανέμεναν αμετάβλητο τον δείκτη σε σχέση με τον Αύγουστο.

Ανέκαμψαν οι ευρωαγορές

Τα πρώτα στοιχεία των εταιρειών για τα αποτελέσματα του γ’ 3μηνου του έτους έδωσαν στις ευρωαγορές τη στήριξη που χρειάστηκαν, προκειμένου να ανατρέψουν τις πρωινές απώλειες και να κλείσουν τελικά με κέρδη.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,70%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κλείνει με άνοδο 2,5%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,16% στις 7.141 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε 0,68% στις 15.249 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 0,75% στις 6.597 μονάδες.

Στο επίκεντρο της αγοράς παραμένει ο ενεργειακός κλάδος, μετά και την επιβεβαίωση της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προσφέρει το φυσικό αέριο που η Ευρώπη. Βέβαια, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εμφανίστηκε επικριτικός για τα «ελαττώματα» της Ευρώπης σε ότι αφορά το ενεργειακό της σύστημα και στη συνέχεια τη «μετατόπιση ευθυνών», όταν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα.

Στα μάκρο της ημέρας, στο Ηνωμένο Βασίλειο το ΑΕΠ ήταν 6,9% υψηλότερο τον Αύγουστο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ξεπερνώντας ελαφρώς την πρόβλεψη των αναλυτών για ανάπτυξη 6,7%. Η βρετανική οικονομία είναι τώρα κατά 0,8% χαμηλότερα από το επίπεδο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid 19.

Με απώλειες έκλεισε τελικά το ΧΑΑ

Τα μπρος – πίσω βήματα στο ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζονται, με το σημερινό κλείσιμο στα επίπεδα των 885 μονάδων, ενώ το πρωί είχε προηγηθεί η δοκιμασία στις 895 μονάδες, να επιβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις στο ταμπλό έχουν κηρύξει ανακωχή σε ένα συγκεκριμένο εύρος. Έτσι, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 884,11 μονάδες, με τον τζίρο να σταματά στα 47,6 εκατ. ευρώ.

Αν και η Coca Cola έδειξε τις πρώτες ώρες διαθέσεις να κρατήσει το ρόλο του “σωματοφύλακα” των επιπέδων, η μείωση των κερδών της, αλλά και το αρνητικό γύρισμα του τραπεζικού κλάδου (ιδίως της Εθνικής), δεν άφησαν περιθώρια στην υπόλοιπη αγορά να οδηγήσει τον γενικό δείκτη. Άλλωστε, με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, οι όποιες κινήσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους αποκτούν διαφορετική δυναμική στην τελική εικόνα της αγοράς.

Μετά και τη σημερινή αδυναμία της αγοράς να κινηθεί υψηλότερα, πλέον το σενάριο της αναδίπλωσης προς τη στήριξη των 880 μονάδων έχει μεγαλύτερες πιθανότητες, επιβεβαιώνοντας ότι το εξωτερικό περιβάλλον δεν επιτρέπει την ανάληψη ρίσκου στη Λ. Αθηνών. Θα πρέπει ο ΓΔ να διαπεράσει τις 895 μονάδες, ώστε να τροφοδοτήσει εκ νέου το θετικό σενάριο, ή διαφορετικά να εξομαλυνθεί το διεθνές κλίμα ώστε το ΧΑΑ να προσελκύσει κεφάλαια που είναι διατεθειμένα να αναλάβουν λίγο μεγαλύτερο κίνδυνο στις επιλογές τους.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, το -10,32% του Ελλάκτωρ σαφώς τράβηξε την προσοχή της αγοράς, περισσότερο μάλιστα ως διόρθωση του χθεσινού +16,5%, με την Jumbo να κλείνει με απώλειες 3,15%. Ισχυρές πιέσεις που οδήγησαν την πτώση τους πάνω από το 2% δέχτηκαν οι Εθνική, Aegean και Alpha Bank, ενώ και ο δεικτοβαρής ΟΤΕ έκλεισε με απώλειες 1,6%. Αδύναμες ήταν οι στηρίξεις από τα κέρδη των ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ, Coca Cola και ΔΕΗ, αφού η πλειονότητα της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε σε αρνητικά εδάφη.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Market Breakfast – H εικόνα στις αγορές έως τώρα
OT Markets |

Market Breakfast – H εικόνα στις αγορές έως τώρα

Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα στη Wall Street ενδυνάμωσαν την αισιοδοξία οδηγώντας τον S&P 500 στην καλύτερη ανοδική συνεδρίαση από τον Μάρτιο. Η τιμή του πετρελαίου κινείται σε νέα υψηλά επίπεδα δημιουργώντας επιπλέον πληθωριστικές πιέσεις.