Η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει την έκτακτη βοήθεια που παρείχε στην οικονομία μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ή τα μέσα Δεκεμβρίου, ακόμα και αν η πανδημία δημιουργήσει αντίθετους ανέμους, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο που κυκλοφόρησε την Τετάρτη. 

Σύμφωνα με την περίληψη της συνάντησης τα μέλη πιστεύουν ότι η Fed έφτασε κοντά στην επίτευξη των οικονομικών της στόχων και σύντομα θα μπορούσε να ξεκινήσει την κανονικοποίηση της πολιτικής μειώνοντας τον ρυθμό των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων της.

Σε μια διαδικασία γνωστή ως tapering , η Fed θα μειώσει τις αγορές ομολόγων αξίας 120 δισ. δολάρια το μήνα σε αγορές ομολόγων αργά. Τα πρακτικά έδειχναν ότι η Fed πιθανότατα θα ξεκινούσε με περικοπή 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα σε ομόλογα και 5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε τίτλους με υποθήκη.

Τα μέλη ανέφεραν στην συνεδρίαση πώς «αν στην επόμενη συνάντηση αποφασιστεί το tapering, η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει είτε στα μέσα Νοεμβρίου είτε στα μέσα Δεκεμβρίου»

Οι αξιωματούχοι της Fed τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι ήταν κοντά στην αρχή τoυ tapering, ενώ ο πρόεδρος Tζερόμ Πάουελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Νοέμβριο και πιθανότατα να τελειώσει περίπου στα μέσα του 2022. Τα πρακτικά της συζήτησης που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών δείχνουν  ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν υψηλή αβεβαιότητα στην επίτευξη των στόχους τους για πλήρη απασχόληση και σταθερές τιμές.

Ο πληθωρισμός αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών και είναι πολύ πάνω από το στόχο του 2% της Fed. Ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα εμπόδια στην προσφορά και τα προβλήματα στην παραγωγή – που ευθύνονται για διαταραχές καθώς ανοίγει ξανά η οικονομία από την πανδημία – θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις για περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι, ανέφερε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας.

Αξιωματούχοι της Fed  προέβλεπαν τον περασμένο μήνα ότι οι πιέσεις στις τιμές θα χαλαρώσουν το επόμενο έτος, ενώ εννέα από τους 18 προβλέπουν  αύξηση επιτοκίων το 2022, από επτά τον Ιούνιο. Η FOMC άφησε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και είπε ότι θα παραμείνουν εκεί έως ότου η αγορά εργασίας φτάσει στη μέγιστη απασχόληση και ο πληθωρισμός είναι σε καλό δρόμο για να υπερβεί το 2% «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή