Η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει την έκτακτη βοήθεια που παρείχε στην οικονομία μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ή τα μέσα Δεκεμβρίου, ακόμα και αν η πανδημία δημιουργήσει αντίθετους ανέμους, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο που κυκλοφόρησε την Τετάρτη. 

Σύμφωνα με την περίληψη της συνάντησης τα μέλη πιστεύουν ότι η Fed έφτασε κοντά στην επίτευξη των οικονομικών της στόχων και σύντομα θα μπορούσε να ξεκινήσει την κανονικοποίηση της πολιτικής μειώνοντας τον ρυθμό των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων της.

Σε μια διαδικασία γνωστή ως tapering , η Fed θα μειώσει τις αγορές ομολόγων αξίας 120 δισ. δολάρια το μήνα σε αγορές ομολόγων αργά. Τα πρακτικά έδειχναν ότι η Fed πιθανότατα θα ξεκινούσε με περικοπή 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα σε ομόλογα και 5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε τίτλους με υποθήκη.

Τα μέλη ανέφεραν στην συνεδρίαση πώς «αν στην επόμενη συνάντηση αποφασιστεί το tapering, η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει είτε στα μέσα Νοεμβρίου είτε στα μέσα Δεκεμβρίου»

Οι αξιωματούχοι της Fed τον περασμένο μήνα δήλωσαν ότι ήταν κοντά στην αρχή τoυ tapering, ενώ ο πρόεδρος Tζερόμ Πάουελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Νοέμβριο και πιθανότατα να τελειώσει περίπου στα μέσα του 2022. Τα πρακτικά της συζήτησης που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών δείχνουν  ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν υψηλή αβεβαιότητα στην επίτευξη των στόχους τους για πλήρη απασχόληση και σταθερές τιμές.

Ο πληθωρισμός αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών και είναι πολύ πάνω από το στόχο του 2% της Fed. Ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα εμπόδια στην προσφορά και τα προβλήματα στην παραγωγή – που ευθύνονται για διαταραχές καθώς ανοίγει ξανά η οικονομία από την πανδημία – θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις για περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,4% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι, ανέφερε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας.

Αξιωματούχοι της Fed  προέβλεπαν τον περασμένο μήνα ότι οι πιέσεις στις τιμές θα χαλαρώσουν το επόμενο έτος, ενώ εννέα από τους 18 προβλέπουν  αύξηση επιτοκίων το 2022, από επτά τον Ιούνιο. Η FOMC άφησε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και είπε ότι θα παραμείνουν εκεί έως ότου η αγορά εργασίας φτάσει στη μέγιστη απασχόληση και ο πληθωρισμός είναι σε καλό δρόμο για να υπερβεί το 2% «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αλλαγή πλεύσης για τη Foxconn – Τρία πρωτότυπα ηλεκτροκίνητα οχήματα
Διεθνή |

Αλλαγή πλεύσης για τη Foxconn: Τρία πρωτότυπα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Η Foxconn παρουσίασε τρία ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα σε μία κίνηση που ενδεχομένως σηματοδοτεί την διαφοροποίηση της εταιρείας από την κύρια ενασχόλησή της, τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα.

Ηλεκτρικά οχήματα – Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια – Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών
Green |

Ηλεκτρικά οχήματα: Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια - Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών

Από την Toyota κα την Ford έως τη Stellantis και την General Motors, εξαγγέλλονται νέα εργοστάσια και επενδυτικά πλάνα πολλών δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και αλλού για παραγωγή μπαταριών και ηλεκτρικών κινητήρων

Φυσικό αέριο – Η «ψυχρολουσία» της Gazprom ανέβασε 18% τις τιμές στην Ευρώπη
Διεθνή |

Φυσικό αέριο: Η «ψυχρολουσία» της Gazprom έφερε αύξηση τιμών κατά 18% στην Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη αυξήθηκαν σχεδόν 18% τη Δευτέρα, αφού η ρωσική Gazprom περιόρισε δραματικά τις ελπίδες για πρόσθετες προμήθειες τον επόμενο μήνα