Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, με τον Nasdaq να ξεχωρίζει καθώς η αγορά αναμένει ότι ο κύκλος των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων θα συνεχιστεί. Ωστόσο, τόσο ο Dow Jones, όσο και οι ευρωπαϊκοί δείκτες νωρίτερα, βρήκαν σήμερα την ευκαιρία να διορθώσουν και να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών της προηγούμενης εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,10% στις 35.258 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,34% στις 4.486 μονάδες και ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 0,84% στις 15.021 μονάδες.

Το αρνητικό πρόσημο κυρίως του Dow Jones αποδόθηκε κυρίως στο γεγονός ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 1,6%, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται μια μετατόπιση των κεφαλαίων προς τους τίτλους σταθερού εισοδήματος λόγω πληθωρισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Bank, ένα σημαντικό μέρος των επενδυτών εκτιμά ότι ΕΚΤ και FED θα διατηρήσουν χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό αποτέλεσαν βασική πηγή εικασιών ότι η Fed μπορεί να αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα παρά . Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τη μηνιαία αγορά ομολόγων από τον επόμενο μήνα.

Στο επίκεντρο πάντως θα παραμείνουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Μέχρι στιγμής 41 εταιρίες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, με το 80% να ξεπερνά τις προσδοκίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet. Λαμβάνοντας υπόψη τις εταιρείες που έχουν ήδη αναφέρει και τις εκτιμήσεις για τις υπόλοιπες, η αύξηση των κερδών του τρίτου τριμήνου θα ανέλθει συνολικά στο 30%, καταγράφοντας τον τρίτο υψηλότερο τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης για τις εταιρίες του S&P 500 από το 2010, σύμφωνα με το FactSet.

Διόρθωσαν σήμερα οι ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ενόψει του νέου κύκλου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων βρήκαν την ευκαιρία να διορθώσουν και να κατοχυρώσουν τα σημαντικά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ παράλληλα δεν έκρυψαν και τον προβληματισμό τους για τα στοιχεία από την Κίνα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,5%, με τον κλάδο του λιανεμπορίου να χάνει 1,9%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,42% στις 7.203 μονάδες, ο DAX υποχώρησε 0,72% στις 15.474 μονάδες και ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,81% στις 6.673 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η βρετανική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου THG σημείωσε άνοδο 20%, αφού ο ιδρυτής της Matthew Molding θα παραδώσει το «χρυσό μερίδιό» του στην εταιρεία και θα το μεταφέρει στο premium τμήμα του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου το 2022. Στον αντίποδα, φινλανδική Kesko υποχώρησε 5%, ενώ η βελγική Umicore έχασε 4,7% μετά τη μείωση των προβλέψεων για τα κέρδη της.

Στο μεταξύ, οι αγορές αναμένουν το νέο κύκλο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων αυτή την εβδομάδα, μετά από τα πολύ καλά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα στοιχεία των Netflix, Johnson & Johnson, United Airlines και Procter & Gamble. Επίσης, θα ανακοινώσουν τα στοιχεία τρίτου τριμήνου οι Tesla, Verizon και IBM.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία από την πορεία της κινεζικής ανάπτυξης επηρεάζουν τις αγορές, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,9% το τρίτο τρίμηνο. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο των προσδοκιών, καθώς οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν επέκταση 5,2%.

“Σκόνταψε” και πάλι στις 895 μονάδες το ΧΑΑ

Το αρνητικό “πρόσωπο” τελικά επικράτησε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και προσπάθησε να κινηθεί προς τις 900 μονάδες, τελικά έκλεισε αρνητικά εδάφη, με κίνδυνο μάλιστα να χάσει και τις 890 μονάδες. Τελικά ο γενικός δείκτης στηρίχθηκε στην άνοδο επιλεγμένων τίτλων για να υπερασπιστεί τη ζώνη, κλείνοντας με απώλειες 0,38% στις 891,30 μονάδες, με τον τζίρο στα 68 εκατ. ευρώ.

Το μήνυμα που έδωσε για ακόμη μία φορά το ΧΑΑ είναι ότι δεν διαθέτει την αποφασιστικότητα που απαιτείται για να διαπεράσει την αντίσταση που ήδη έχει θέσει όρια στην αντίδραση του Οκτωβρίου, δηλαδή τις 895 μονάδες, καθώς διεθνώς το κλίμα παραμένει εύθραυστο, με πολλά ξένα κεφάλαια να αποστρέφονται την έκθεση σε κίνδυνο που θα μπορούσε να ελλοχεύει σε πιο περιφερειακές αγορές, όπως η ελληνική.

Βέβαια, αν και το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου το ΧΑΑ έχει επιδείξει μια τάση συσσώρευσης σε ένα στενό εύρος, δεν λείπουν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις που υποδεικνύουν τόσο την ανθεκτικότητα της Λ. Αθηνών στις διεθνείς αναταράξεις όσο και στο αγοραστικό σήμα που βρίσκεται σε ισχύ στον κλάδο – σηματωρό, του τραπεζικού. Επίσης, ουδείς θέλει να μείνει “απέξω” από τη Λ. Αθηνών, ειδικά καθώς διαμορφώνεται ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον για μια καλή πορεία των εισηγμένων.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, το +1,86% της Eurobank και το +1,78% της ΔΕΗ έδωσαν στηρίξεις στην αγορά, αλλά οι άνω του 2% απώλειες σε Jumbo, Βιοχάλκο και ΕΛΧΑ άσκησαν μεγαλύτερη πίεση. Αρνητική ήταν και η συμβολή των ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ και Εθνική, με την τελευταία μάλιστα να ανατρέπει το ενδοσυνεδριακό +2,15%. Θετικές ήταν οι παρουσίες των Alpha Bank, Motor Oil και Πειραιώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street