Ανοδικά κινήθηκε η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου τη Δευτέρα, παρά το θετικό σήμα που δόθηκε από την ΕΚΤ σχετικά με τη μεγαλύτερη ευελιξία στα προγράμματα αγοράς ομολόγων. Ο πληθωρισμός και η πολιτική που θα ακολουθήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι στην κορυφή της ατζέντας των επενδυτών, δημιουργώντας ανησυχία που αποτυπώνεται και στις επιδόσεις των ομολογιακών τίτλων. Ανοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 0,97% , μια ανάσα πριν φθάσει στο 1%, υψηλότερα από τα επίπεδα του 0,90% που είχε διαμορφωθεί την Παρασκευή. Ανοδικά κινήθηκε και η απόδοση του 15ετούς που διαμορφώθηκε στο 1,038% έναντι 1%. Στον αντίποδα υποχώρησε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου στο 0,12% από το 0,14%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 111 εκατ. ευρώ εκ των οποίων  μόνο τα 22 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,97% από 0,90% έναντι -0,15% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,12% από 1,09%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1604 δολ. από το τα 1,1597 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1604 δολ.

Παρόλα αυτά η διαφαινόμενη πρόθεση της ΕΚΤ να εφαρμόσει πιο ευέλικτα κριτήρια στα προγράμματα αγοράς ομολόγων, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο, δημιουργεί ελπίδες για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα αγοράς τίτλων που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT  αξιωματούχοι της ΕΚΤ  αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα εξετάσει τρόπους για να διατηρήσει κάποιες από τις ευελιξίες του προγράμματος αγοράς ομολόγων,  ενώ  εξετάζει ήδη τρόπους να συνεχίσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα μετά το τέλος του έκτακτου QE.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές