Λιανέμποροι και εργοστάσια πραγματοποιούν μεγάλες παραγγελίες ή παραγγέλνουν πολύ νωρίτερα υπό το κράτος πανικού που προκαλεί η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση.

Οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν πληγεί παντού φέτος. Από ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων μέχρι πλημμύρες και αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε εργαζόμενους που προκαλούν ακόμη και κλείσιμο λιμένων, είναι από τα μεγάλα προβλήματα που παρατηρούνται.

Οι ενεργειακές κρίσεις στην Κίνα και στην Ευρώπη είναι το πιο πρόσφατο πρόβλημα που προστίθεται σε όλα τα προηγούμενα για τις ναυτιλιακές.

Η ενεργειακή κατάρρευση στην Κίνα προκάλεσε εκτεταμένες διαταραχές καθώς οι τοπικές αρχές έδωσαν εντολή για διακοπή ρεύματος σε πολλά εργοστάσια. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει επίσης τεράστια έλλειψη φυσικού αερίου.

Το «φαινόμενο bullwhip»

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Quincus, εταιρείας τεχνολογίας στην εφοδιαστική αλυσίδα, Τζόναθαν Σαβόιρ, είπε, μιλώντας στο CNBC, ότι η σπουδή των λιανοπωλητών να συσσωρεύσουν υπερβολικά αποθέματα επιτείνει την κρίση και οδηγεί σε αυτό που αποκάλεσε «φαινόμενο bullwhip».

Αυτός είναι ένας όρος που περιγράφει πώς οι μικρές αλλαγές στη ζήτηση σε επίπεδο λιανικής μπορούν σταδιακά να προκαλέσουν μεγαλύτερες μεταβολές της ζήτησης σε όλη την αλυσίδα: χονδρέμπορους, διανομείς και κατασκευαστές. Ο προμηθευτής πρώτων υλών θα αισθανθεί τη μεγαλύτερη πίεση.

Το τελικό αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου θα μπορούσε να περιλαμβάνει λανθασμένες εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση της ζήτησης και ανεκπλήρωτες παραγγελίες.

Διαβάστε επίσης: Ναυλώνουν πλοία για να «σώσουν» τα Χριστούγεννα

Η εταιρεία διαχείρισης περιουσίας RBC Wealth Management επεσήμανε πρόσφατα ότι «επειδή τα προβλήματα είναι γνωστά, οι παραγγελίες για πρώτες ύλες, εξαρτήματα και τελικά προϊόντα πραγματοποιούνται νωρίτερα από το κανονικό, γεγονός που δημιουργεί μεγαλύτερη ουρά αναμονής, δημιουργώντας φαύλο κύκλο».

Εκπρόσωποι της εφοδιαστικής αλυσίδας προειδοποιούν για πιθανές ελλείψεις και εκτόξευση τιμών πλησιάζοντας προς τις γιορτές, λόγω της αυξημένης ζήτησης και χαμηλής προσφοράς.

Η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα αναμένεται να πλήξει την ανάπτυξη παγκοσμίως, σε τέτοιο βαθμό ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε και εξ αυτού του παράγοντα την εκτίμησή του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή