To Δ έμεινε (και θα παραμείνει) στη ΔΕΗ – ακόμη και με το 34% των μετοχών της στην κατοχή του Δημοσίου συν τη διοίκηση

Το Ταμείο και το Λάθος

Ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times  κάνει τον γύρο του διαδικτύου και των social media – ένα δημοσίευμα για το λιμάνι του Πειραιά και για τους Κινέζους της Cosco. Μάλιστα, εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η επαναφορά από το αρχείο μιας παλαιότερης δήλωσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer. «Κοιτάζοντας πίσω, θα ήταν καλύτερα να μην είχε πωληθεί το λιμάνι του Πειραιά». Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας είχε γίνει κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης του στην Αθήνα. Οι παλιοί έλεγαν ότι μετά την αποχώρηση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται… Δεν ξέρω αν ισχύει και σε αυτή τη περίπτωση όπου το παιχνίδι οικονομικής και πολιτικής ισχύος μεταξύ Δύσης και Κίνας έχει κτυπήσει κόκκινο…

Ο Πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου

Ήλιος, θάλασσα και άνεμος. Το τρίπτυχο που πρωταγωνιστεί στην εποχής της κλιματικής κρίσης. Και οι τρείς χώρες της Μεσογείου – Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος- είναι «προικισμένες» για τα καλά με αυτά τα φυσικά αγαθά που αποτελούν το νέο πλούτο της ενέργειας. Και όχι μόνο είναι προικισμένες αλλά και αποφασισμένες να συνεργαστούν σε κοινές επωφελείς πρωτοβουλίες που «ανοίγουν» προοπτικές.

Το Στρατηγικό Προτέρημα: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των 3 πολιτικών ηγετών μετά τις εργασίες της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου, μεταξύ άλλων,  επισήμανε τα εξής: «Η ενέργεια καθίσταται όχι μόνο σημείο συνάντησης των κοινών μας συμφερόντων και στρατηγικό προτέρημα των κρατών μας, αλλά και γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη, καθώς η πρώτη μπορεί να αναλάβει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της δεύτερης. Σε μία εποχή μεγάλων αναταράξεων στην ενεργειακή αγορά, η Αίγυπτος μετέχει αποφασιστικά στο μεσογειακό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Και στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν πια -και με την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου- ενεργά και η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ταυτόχρονα όμως, σε μία εποχή όπου αναζητούμε διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών, η Αίγυπτος μπορεί να γίνει και πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο θα παράγεται κυρίως από τον ήλιο. Και σταθμός του προς την Ευρώπη θα είναι στο εξής η Ελλάδα. Με άλλα λόγια και οι τρεις χώρες μας αναβαθμίζονται ως ενεργειακοί πόλοι της Μεσογείου με ευρύτερη σημασία.

(…)Αλλά συντονιζόμαστε και απέναντι στην απειλή της κλιματικής κρίσης. Βραχυπρόθεσμα σχετικά με την προστασία της Μεσογείου αλλά φυσικά και μεσοπρόθεσμα σε σχέση με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».

Ο Αγωγός Μεταφοράς

Στη πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος για την Αίγυπτο είναι η δημιουργία ενός αγωγού μεταφοράς από το οικόπεδο «Αφροδίτη» στους δύο τερματικούς σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου στο Ιντκού και στη Δαμιέτη στην Αίγυπτο και τη μεταφορά του μέσω της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi αμέσως μετά το πέρας της Τριμερούς Συνόδου Αιγύπτου- Ελλάδος και Κύπρου δήλωσε: «Είναι πρόθεσή μας να εντατικοποιήσουμε τις δραστηριότητες και τις συνεργασίες σε αρκετούς τομείς, όπως είναι αυτός της ενέργειας. Θέλω να εξάρω την ποιοτική εξέλιξη, η οποία έγκειται στην υπογραφή σήμερα τριμερούς συμφωνίας για την ηλεκτρική σύνδεση, επιπλέον της διμερούς συμφωνίας που έγινε πριν από λίγες μέρες μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος, μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου. Πράγμα το οποίο είναι προοίμιο που μας οδηγεί στο κοινό στόχο, που επιδιώκουμε εμείς οι τρεις χώρες και αφορά την ηλεκτρική σύνδεση με όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε από κοινού ούτως ώστε να φτιαχτεί ένας αγωγός μεταφοράς από το οικόπεδο «Αφροδίτη» στους δύο τερματικούς σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου στο Ιντκού και στη Δαμιέτη στην Αίγυπτο και τη μεταφορά του μέσω της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, πράγμα το οποίο συνάδει με τις μεγάλες φιλοδοξίες για την δημιουργία του Forum Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στα πλαίσια της περιφερειακής συνεργασίας και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, για την αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Συνεργασίας που συνάδει με το διεθνές δίκαιο, που σέβεται την κυριαρχία όλων των χωρών επί των πόρων τους».

Ο Ενεργειακός Διάδρομος

Η Ενεργειακή Συμμαχία των «3» της Ανατολικής Μεσογείου αλλάζει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή και αποδεικνύει ότι ο παράγοντας Ενέργεια είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη δύναμη απόκρουσης επιθετικών στρατηγικών καθώς διαμορφώνει συνδεδεμένα συμφέροντα.

Στη Κοινή Διακήρυξη της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου μεταξύ άλλων διαβάζω: «Χαιρετίσαμε την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία τριμερούς διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δικτύων Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας.

Το σχέδιο αυτό ενισχύει την οικονομική συνεργασία μας και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, όχι μόνο των εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και της Ευρώπης, καθώς θα δημιουργήσει δίαυλο μεταφοράς σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, το οποίο συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα των χωρών μας, αποτελεί σημαντικό συστατικό της στρατηγικής για επιτάχυνσης της ανάπτυξης του Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, παρέχοντας μια εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού από την περιοχή προς την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και αντίστροφα.

Εκφράσαμε την επιθυμία μας να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, μέσω μιας σειράς συμφωνιών για την εξερεύνηση και μεταφορά φυσικού αερίου· παραμένουμε πεπεισμένοι πως η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία.

Συναφώς, χαιρετίσαμε για ακόμη μια φορά την υιοθέτηση του καταστατικού του Forum Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF). Η σύσταση του EMGF βασίζεται στη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού των δικαιωμάτων των μελών επί των φυσικών πόρων τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο· το EMGF θα υποστηρίξει τις προσπάθειες των μελών για να ξεδιπλώσουν το πλήρες δυναμικό πόρων φυσικού αερίου στην περιοχή και να δημιουργήσουν έσοδα από τα αποθέματά τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και ιδίως την UNCLOS. Επαναλάβαμε ότι το EMGF ως περιφερειακός οργανισμός με έδρα το Κάιρο είναι ανοικτό σε όλες τις χώρες που πρεσβεύουν τις ίδιες αξίες και στόχους του EMGF και την προθυμία συνεργασίας για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής και την ευημερία των λαών της».

Το Studio

Ο Joseph Samaan, πρόεδρος της Tanweer Group παραγωγού εταιρείας της εισπρακτικής κινηματογραφικής επιτυχίας Ευτυχία βρίσκεται σε φάση έρευνας αγοράς και ανάλυσης δεδομένων για ένα project που αν όλα πάνε καλά θα καταλήξει στη δημιουργία νέων studio σε περιοχή της Αττικής.

Οι Επίσημες Επισκέψεις 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδεύσει στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας το διήμερο  25/26 Οκτωβρίου και θα συναντηθεί με τον πρίγκηπα-διάδοχο Mohammad bin Salman. Εκεί, θα συμμετάσχει στο Middle East Green Summit, το οποίο διοργανώνει ο πρίγκιπας διάδοχος. Στην ίδια σύνοδο θα είναι παρών και ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ John Kerry. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί το Ομάν (20 Οκτωβρίου) και την επόμενη την Τρίπολη της Λιβύης.

Οι Άθλοι του «Ηρακλέους»

Η Eurostat, όπως διάβασα την Κυριακή στο Βήμα, απαιτεί εγγραφή των εγγυήσεων των σχεδίων «Ηρακλής 1 & 2» ύψους 23 δις ευρώ στις μελλοντικές υποχρεώσεις της χώρας.  Όπως καταλαβαίνετε θα ακολουθήσει σκληρή διαπραγμάτευση στο παρασκήνιο…

Η Πρωτοβουλία για τη Ναυτιλία

Ηγετική πρωτοβουλία  αναλαμβάνει η χώρα μας σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να χαραχθεί μια πιο αποτελεσματική ρότα για την απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα, καθώς η ελληνική ναυτιλία αποτελεί το 55% της Ευρωπαϊκής και το 20% της παγκόσμιας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen εν όψει και των διαπραγματεύσεων που θα επακολουθήσουν στο πλαίσιο του Green Deal και του σχεδίου «Fit for 55» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η μη ύπαρξη ώριμων τεχνολογικά λύσεων, η διεθνής φύση του ναυτιλιακού κλάδου και η ανάγκη για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη για την εξεύρεση νέων εναλλακτικών καυσίμων είναι τα θέματα που φαίνεται να περιλαμβάνονται στην επιστολή.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Ο Πάπας Φραγκίσκος και η Christiane Amanpour, τα πράσινα ακίνητα, ο πλειοδότης του e-auction στις Γούρνες και το δίδυμο των υπουργών
Inside Stories |

Ο Πάπας Φραγκίσκος και η Christiane Amanpour, τα πράσινα ακίνητα, ο πλειοδότης του e-auction στις Γούρνες και το δίδυμο των υπουργών

Σήμερα θα κτυπήσει το καμπανάκι και θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των 120 χιλιάδων ομολογιών της NOVAL PROPERTY στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οι κάλπες της Οικονομίας, τα οικόπεδα της Κύπρου και οι Καταριανοί, αλλά και η θεματολόγια ενός ανταγωνιστικού διαλόγου για ΣΔΙΤ
Inside Stories |

Οι κάλπες της Οικονομίας, τα οικόπεδα της Κύπρου και οι Καταριανοί και ένας ανταγωνιστικός διάλογος για ΣΔΙΤ

Η Ηθική Δύναμη της παρουσίας του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα και στην Κύπρο λειτουργεί και μπορεί να λειτουργήσει και το επόμενο χρονικό διάστημα ως μια μεγάλη επένδυση και για τις δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Ένα μπουκάλι κρασί, ένα ελληνικό εστιατόριο στη Silicon Valley και ο συνιδρυτής του Netflix αλλά και η είσοδος της ΕΥΔΑΠ στην αγορά των ΣΔΙΤ
Inside Stories |

Ένα μπουκάλι κρασί, ένα ελληνικό εστιατόριο στη Silicon Valley και ο συνιδρυτής του Netflix αλλά και η είσοδος της ΕΥΔΑΠ στα ΣΔΙΤ

Δεν είναι υπερβολή. Μετά από 20 χρόνια παρουσιάζεται η ευκαιρία για μια μεγάλη ανανέωση της λίστας των εισηγμένων του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η ευκαιρία αυτή έχει άμεση σχέση με το άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων που με τη σειρά τους φέρνουν και νέους παίκτες – ακόμη και αν αυτοί προέρχονται από καθιερωμένους επιχειρηματικούς ομίλους.

To Politico και η ΔΕΗ, τα νέα κεφάλαια της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η χρήση τους, οι νέες προκλήσεις για τις τράπεζες και ο «προορισμός: Ελλάδα»
Inside Stories |

To Politico και η ΔΕΗ, τα νέα κεφάλαια της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η χρήση τους, οι νέες προκλήσεις για τις τράπεζες και ο «προορισμός: Ελλάδα»

Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά των ομολογιών της NOVAL PROPERTY ανήλθε σε 335,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 2,8 φορές ( το ποσό που είχε ορισθεί ήταν 120 εκατ. ευρώ).

Το ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ από το παρελθόν, ο ΕΦΚΑ στο real estate, τα «πάρκα» στις ελληνικές θάλασσες και το 1,5 δις ευρώ για δάνεια από τις τράπεζες…
Inside Stories |

Το ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ από το παρελθόν, ο ΕΦΚΑ στο real estate, τα «πάρκα» στις ελληνικές θάλασσες και το 1,5 δις ευρώ για δάνεια από τις τράπεζες…

Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να συγκροτηθεί μια νέα Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ είναι μια καλή αρχή για να λειτουργήσει ο ασφαλιστικός οργανισμός ως θεσμικός εταίρος σε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά με κανόνες, διαφάνεια και εποπτεία.

Οι επενδύσεις που φέρνουν τα δάνεια της EBRD, οι άγνωστες λεπτομέρειες των λιμενικών τουριστικών υποδομών στην Ελλάδα του 2021 και η δύναμη της διαφορετικής σκέψης
Inside Stories |

Οι επενδύσεις που φέρνουν τα δάνεια της EBRD, οι άγνωστες λεπτομέρειες των λιμενικών τουριστικών υποδομών και η δύναμη της διαφορετικής σκέψης

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός για την κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά, μήκους περίπου 70 χιλιομέτρων, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα αναβαθμίσει τη σύνδεση της Ηπείρου με την υπόλοιπη Ελλάδα και με τα Δυτικά Βαλκάνια». Το έργο προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί εντός του 2022.

Το real estate σε νέες περιπέτειες, η διαστημική βιομηχανία προσγειώνεται στο ΑΠΘ και το καλώδιο της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης φθάνει στη Πάχη Μεγάρων
Inside Stories |

Το real estate σε νέες περιπέτειες, η διαστημική βιομηχανία προσγειώνεται στο ΑΠΘ και το καλώδιο της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης φθάνει στη Πάχη Μεγάρων

Το βρετανικό περιοδικό The Economist στο τελευταίο τεύχος του αφιέρωσε το cover story του στα VCs που έρχονται να χρηματοδοτήσουν ακόμη και τις πιο τρελές ιδέες από startups αναλαμβάνοντας το υψηλό ρίσκο της επιλογής τους.