Tα προβλήματα που παρατηρούνται στις αλυσίδες εφοδιασμού πλήττουν το παγκόσμιο εμπόριο και μέχρι στιγμής δεν διαφαίνονται σημάδια χαλάρωσης, αναφέρει το γερμανικό Ινστιτούτο Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία.

«Περίπου το 9% της παγκόσμιας μεταφορικής ικανότητας είναι τώρα δεσμευμένο σε τέσσερις μεγάλες ουρές, περισσότερες από τις μισές από τις οποίες έχουν μπλοκαριστεί σε λιμάνια των ΗΠΑ”, τονίζει και προσθέτει ότι η Γερμανία δεν έχει ανακάμψει μέχρι στιγμής από τη μείωση των εισαγωγών της το καλοκαίρι.

«Το παγκόσμιο εμπόριο είναι πλέον στάσιμο για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα» υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με το Kiel το εμπόριο της Κίνας παραμένει στα ίδια επίπεδα με την άνοιξη, αλλά οι εξαγωγές της εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν πτώση 4,9% τον Οκτώβριο, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,7% από τον προηγούμενο μήνα.

Το εμπόριο των ΗΠΑ μειώνεται ελαφρώς από την άνοιξη, καθώς οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν κατά 1,8% τον Οκτώβριο, ενώ οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,4%.

Για την ΕΕ, οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν κατά 1,3%και οι εισαγωγές εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 1,1%.

Το παγκόσμιο παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρά τον Οκτώβριο κατά 0,6%, σύμφωνα με την έκθεση.

«Το παγκόσμιο εμπόριο στερείται ώθησης για να προχωρήσει. Αυτή τη στιγμή έχει κολλήσει στο επίπεδο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης Covid-19 και τώρα έχει σταματήσει για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής του Kiel Trade Indicator Vincent Stamer.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι αν κοιτάξει κανείς τη συμφόρηση των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα διαπιστώσει ότι η ελπίδες για έγκαιρη αναστροφή της κατάστασης είναι θολές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή