Σε αυξήσεις των προϊόντων της κατά τουλάχιστον 4% επιβεβαίωσε πως προχώρησε, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, η Unilever, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Το χειρότερο δε, είναι πως προετοίμασε τους καταναλωτές πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, ο κολοσσός του κλάδου των καταναλωτικών ειδών ανακοίνωσε αύξηση του τζίρου κατά 4% στα 13,45 δισ. ευρώ, από 12,93 δισ. πέρυσι, με τις πωλήσεις του κλάδου ομορφιάς και προσωπικής υγιεινής να αυξάνονται κατά 2,6% στα 5,69 δισ. ευρώ και του τομέα των τροφίμων και ποτών να ενισχύεται κατά 3%.

Οι πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και δη, η εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών αναπόφευκτα «πέρασε» και στους καταναλωτές με τις αυξήσεις των προϊόντων του Ομίλου της Hellmann’s, του Dove και του Magnum να φτάνουν κατά μέσο όρο το 4,1% και τον κλάδο των προϊόντων σπιτιού να παρουσιάζει τις υψηλότερες ανατιμήσεις έως και στο 4,8%. Ήταν, άλλωστε, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει η εταιρεία από το καλοκαίρι, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει το αυξημένο κόστος.

«Πρόκειται για ένα σενάριο που βλέπουμε μια φορά κάθε δυο δεκαετίες και δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο αποκορύφωμα του πληθωρισμού» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανο-ολλανδικού Ομίλου, Άλαν Τζοπ. Μάλιστα επεσήμανε πως «βλέπουμε πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς», κάτι που μεταφράζεται σε νέο γύρο ανατιμήσεων τους επόμενους μήνες!

Σημειώνεται πως η Unilever δεν είναι, βέβαια, ο μόνος όμιλος καταναλωτικών προϊόντων που έχει προχωρήσει σε αυξήσεις. Ο κορυφαίος όμιλος τυποποιημένων τροφίμων, η Nestle, δήλωσε χθες πως οι αυξήσεις στα προϊόντα της διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στο 2,1%, κατά το τρίτο τρίμηνο, ενώ σε αυξήσεις έχει προχωρήσει και η Procter & Gamble επικαλούμενη την εκτίναξη του κόστους των μεταφορών και των commodities κατά 2,3 δισ. δολάρια μόνο για τη φετινή χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή