Η αμερικανική Εθνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά αντιδράσεις στην Κίνα, μετά την ανάρτηση του παίκτη των Μπόστον Σέλτικς, Ένες Καντέρ, στο Twitter ενός βίντεο που υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Θιβέτ.

Λίγο μετά το tweet την Τετάρτη, τα highlights από το παιχνίδι των Σέλτικς εναντίον των Νικς δεν ήταν διαθέσιμα στην κινεζική εφαρμογή Tencent Sports. Μάλιστα και τα επερχόμενα παιχνίδια των Σέλτικς το πιο πιθανό είναι επίσης να μην είναι διαθέσιμα σε live stream.

Η Tencent που έχει την έδρα της στην Κίνα αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια στο CNBC.

Στο σχετικό βίντεο που ανάρτησε στο Twitter, ο Καντέρ αποκάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπινγκ, «βάναυσο δικτάτορα», και είπε ότι υποστηρίζει τους «λόγους της ελευθερίας» που διεκδικεί ο θιβετιανός λαός. Ο σταρ του ΝΒΑ, ο οποίος έχει σχολιάσει διάφορα πολιτικά ζητήματα στο παρελθόν, επανέλαβε τη φράση «ελεύθερο Θιβέτ» τρεις φορές φορώντας ένα μπλουζάκι με τον Δαλάι Λάμα.

«Κάτω από τη βάναυση κυριαρχία της κινεζικής κυβέρνησης, τα βασικά δικαιώματα και οι ελευθερίες των λαών του Θιβέτ είναι ανύπαρκτα», δήλωσε ο Καντέρ.

Τα κινεζικά στρατεύματα ανέλαβαν τον έλεγχο του Θιβέτ το 1950. Η Κίνα υποστήριξε ότι το Θιβέτ ήταν από καιρό μέρος της επικράτειάς του και ότι η στρατιωτική δράση ήταν μέρος μιας ειρηνικής απελευθέρωσης της περιοχής. Η Κίνα έχει καταγγείλει τον σημερινό Δαλάι Λάμα, τον οποίο οι Βουδιστές θεωρούν ως πνευματικό ηγέτη τους και ο οποίος βρίσκεται εξόριστος στην Ινδία, ως αυτονομιστής. Ο Δαλάι Λάμα έχει αρνηθεί ότι είναι αυτονομιστής.

Παρέμβαση ΟΗΕ

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών «εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν σοβαρά», συμπεριλαμβανομένης της «συλλογικής καταστολής του πληθυσμού, ιδίως των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων, στο Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ».

Η Κίνα έχει επανειλημμένα απαντήσει ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με το Θιβέτ, τη βορειοδυτική περιοχή Σιντζιάνγκ και το Χονγκ Κονγκ δεν είναι ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Κίνα υποστηρίζει ότι πρόκειται για «εσωτερικές υποθέσεις» και άλλες χώρες δεν πρέπει να παρεμβαίνουν.

Οι Μπόστον Σέλτικς και το NBA China δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι να προβούν σε κάποιο σχόλιο όταν εκλήθησαν από το CNBC.

Αντιδράσεις στο Weibo

Στην κινεζική υπηρεσία Weibo που μοιάζει με το Twitter, ένας λογαριασμός οπαδών των Μπόστον Σέλτικς, με 615.000 οπαδούς, ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει δημοσιεύσεις πλέον για την αμερικανική ομάδα.

Το ΝΒΑ, το πιο δημοφιλές πρωτάθλημα των ΗΠΑ στην Κίνα, έχει αντιμετωπίσει αντιδράσεις στο παρελθόν για ευαίσθητα θέματα.

Το 2019, ο τότε γενικός διευθυντής των Χιούστον Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, ανάρτησε ένα tweet υπέρ των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ. Αργότερα ζήτησε συγγνώμη. Ωστόσο, το περιστατικό προκάλεσε σημαντικές συνέπειες, καθώς διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα ανέστειλαν την προβολή των αγώνων των Ρόκετς ενώ εμπορικοί εταίροι διέκοψαν τη συνεργασία τους με την ομάδα.

Ο Καντέρ είχε επικρίνει στο παρελθόν και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση ανακάλεσε το τουρκικό του διαβατήριο το 2017.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι