
Ξαναβρίσκει τη… θέση της η σαμπάνια στην παγκόσμια αγορά, μετά την πτώση του 2020, όταν η πανδημία έκλεισε τον κόσμο στα σπίτια του, και τα lockdown έβαλαν λουκέτο στα καταστήματα και απαγόρευσαν συγκεντρώσεις και εορταστικές εκδηλώσεις μέχρι αγνώστου νεωτέρας.
Το σταδιακό άνοιγμα της παγκόσμιας αγοράς αναμένεται να οδηγήσει τις πωλήσεις του εκλεκτού ποτού σε περίπου 305 εκατομμύρια φιάλες παγκοσμίως το 2021, σύμφωνα με το Γενικό Συνδικάτο Παραγωγών Σαμπάνιας (General Syndicate of Champagne Winegrowers), όπως αναφέρει το CNBC, καθώς ο κόσμος είναι πάλι έτοιμος για… πάρτι.
Διαβάστε επίσης: Σαμπάνια – Προς εκτόνωση η διαμάχη Ρωσίας και Γαλλίας για τη χρήση του όρου
Διαβάστε επίσης: Moet: «Βαφτίζει» τη σαμπάνια της αφρώδη οίνο στη Ρωσία
«Νομίζω ότι οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να γιορτάσουν ακόμη και τα μικρά πράγματα στη ζωή», δήλωσε η Νάταλι Παβλάτος, εκπρόσωπος του Champagne Bureau των ΗΠΑ.
Το 2020, η αγορά σαμπάνιας συρρικνώθηκε κατά 18% σε σύγκριση με το 2019, σε 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια και εξαγωγές 244 εκατ. φιαλών, μαρτυρούν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Comite Champagne, που εκπροσωπεί καλλιεργητές και οίκους παρασκευής σαμπάνιας.
Ο τζίρος για τον κλάδο, ο οποίος παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος της Γαλλίας μετά την αεροναυπηγική, έχασε περίπου 980 εκατ. δολάρια.

Η πλήρης εικόνα για τις πωλήσεις σαμπάνιας φέτος δεν θα προκύψει παρά μόνο μετά τις διακοπές, ξεκινώντας από την Ημέρα των Ευχαριστιών και τελειώνοντας με την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είπε η Παβλάτος. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι η εικόνα που έχει διαμορφώσει το Champagne Bureau από τους ίδιους τους παρασκευαστές είναι ότι οι πωλήσεις τους κινούνται πολύ πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, είπε η ίδια, οι πωλήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες από ό, τι πριν την πανδημία. «Επομένως, μπορεί να βλέπουμε όχι μόνο μια επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά ακόμη καλύτερες επιδόσεις από ό,τι είχαμε το 2019», συμπέρανε.
Το 2019, οι οίκοι σαμπάνιας εξήγαγαν 297,6 εκατ. μπουκάλια παγκοσμίως, με τη μερίδα του λέοντος να προορίζεται για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την αξία τους να ξεπερνά τα 753 εκατομμύρια δολάρια.
Η εταιρεία ερευνών για το κρασί και τα οινοπνευματώδη (International Wine and Spirit Research – IWSR), με έδρα το Λονδίνο, καταγράφει, επίσης, υψηλότερες πωλήσεις σαμπάνιας το 2021.
«Οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν σχεδόν κατά 18% πέρυσι μετά από μια πτώση 2% το 2019», δήλωσε αναλυτής της IWSR.
Ο όμιλος αναμένει παγκόσμια αύξηση όγκου σαμπάνιας περίπου 4% φέτος, καθώς και παρόμοιες ετήσιες αυξήσεις έως το 2025.
Η αγορά σαμπάνιας των ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσει παρόμοια νούμερα.


Latest News

Πόσο επηρεάζει ο πόλεμος τη διεθνή τάση για προστατευτισμό στο εμπόριο
Τα συμπεράσματα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός

Μπόνους και... σαφάρι για να βρουν προσωπικό
Τι υπόσχονται οι αερομεταφορείς

Μπορεί η Δύση να χρησιμοποιήσει «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση;
Παρότι η Ουκρανία το έχει ζητήσει επισήμως και δυτικοί ηγέτες το έχουν υποστηρίξει, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ρωσικά «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας

Ο Όρμπαν βάζει τέλος στον «βενζινοτουρισμό»
Αναμένεται η αντίδραση των Βρυξελλών

Ο μεγάλος… τελικός σε γεωπολιτική και οικονομία: ΗΠΑ vs Κίνας
Η νυν και η ανερχόμενη υπερδύναμη αντιμετωπίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ρουμπινί: Μην ποντάρετε στην ομαλή προσγείωση
Ποια τα σενάρια πληθωρισμού και πώς μπορεί να κινηθεί η Fed

Γιατί η EasyJet θα ακυρώσει πάνω από 200 πτήσεις
Η easyJet αντιμετωπίζει επίσης και προβλήματα που σχετίζονται με συστήματα τεχνολογίας της πληροφορικής (ΙΤ).

Τι απειλεί το «τουριστικό» καλοκαίρι
Καθυστερήσεις, ακόμη και ακυρώσεις, πτήσεων εμποδίζουν τη μαζική κάθοδο των Βορειοευρωπαίων προς τις χώρες της Νότιας Ευρώπης για διακοπές.

Ουγγαρία: Φθηνή βενζίνη μόνο για… ημεδαπούς
Περιφρονώντας το ευρωπαϊκό δίκαιο, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να επιδοτεί τη βενζίνη μόνο για Ούγγρους. Αναμένονται έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.

Ρωσία: Αυτά είναι τα έσοδα που αναμένει φέτος από εξαγωγές υδρογονανθράκων
Η Ρωσία εισπράττει ποσά ρεκόρ από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων, κυρίως επειδή οι τιμές έχουν εκτοξευτεί.