Στις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή, την επιβράδυνση της εξέλιξή της και τα μέτρα θωράκισης της δημόσιας υγείας παρουσίασε σε ομιλία της η Μισέλ Αν Γουίλιαμς, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard και καθηγήτρια της έδρας Αγγελοπούλου στην Δημόσια Υγεία και την Διεθνή Ανάπτυξη στο πλαίσιο του Forum «Ελλάδα 2040» που διοργάνωσε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Η κ. Γουίλιαμς, τόνισε ότι η πανδημία της covid-19 αποτέλεσε μια ηχηρή υπενθύμιση του μεγάλου βαθμού διασύνδεσης και αλληλεξάρτησής μας. «Μας έδειξε ότι ένας παθογόνος παράγοντας μπορεί να εξαπλωθεί από μια χώρα σε άλλη εντός λίγων ωρών και ότι μία απειλή στην ευημερία ενός τόπου συνιστά απειλή για την ευημερία ολόκληρου του πλανήτη». Ακόμα όμως και τώρα που συνεχίζουμε να παλεύουμε με την πανδημία της Covid, δεν πρέπει να ξεχάσουμε, όπως επεσήμανε η κυρία Γουίλιαμς, ότι μια άλλη πρόκληση, εξίσου θανατηφόρα και μεγάλης εμβέλειας, είναι προ των πυλών. Και αυτή είναι η κλιματική αλλαγή.

Κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της

Οι επιπτώσεις της έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται και να ανατρέπουν εκατομμύρια ζωές, σημείωσε η αμερικανίδα επιστήμονας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι. «Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό» είπε, προσθέτοντας ότι παρόμοιες πυρκαγιές είχαμε σε ΗΠΑ, Σιβηρία και Νότιο Αφρική, ενώ την ίδια ώρα καταστροφικές πλημμύρες έπλητταν Γερμανία και Βέλγιο. «Αυτά τα ακραία φαινόμενα δεν μπορούν πλέον να χαρακτηρίζονται «ακραία». Έχουν γίνει πια η νέα κανονικότητα. Και είναι μόνο μια πρόγευση του τι μας περιμένει» είπε χαρακτηριστικά.

Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς τις επόμενες δυο δεκαετίες, υπογράμμισε η κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard, τονίζοντας ότι αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρώπινη ευημερία, όχι μόνο άμεσα, όπως οι θάνατοι που σχετίζονται με υψηλή θερμοκρασία, άσθμα, επιπλοκές εγκυμοσύνης και καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και μέσω χιλιάδων έμμεσων τρόπων, όπως η λειψυδρία και η επισιτιστική ανασφάλεια.

Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι ιδιαίτερα αισθητές στους ηλικιωμένους, καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας λόγω της κακής ποιότητας του αέρα, της ξηρασίας ή της υπερβολικής ζέστης, υπογράμμισε η αμερικανίδα επιδημιολόγος. Ειδικότερα, όπως είπε, υπολογίζεται ότι η ακραία αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να προκαλέσει περίπου 38.000 θανάτους ηλικιωμένων έως το 2030. Έτσι, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η κλιματική αλλαγή θα επιτείνει την οικονομική και κοινωνική πίεση που συνεπάγεται η ταχεία γήρανση του πληθυσμού, τόνισε.

Τρόποι αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Παρά όμως τις απαισιόδοξες προβλέψεις, η κ. Γουίλιαμς υπογραμμίζει ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα και περιθώριο δράσης για να βελτιώσουμε το μέλλον μας, καθώς, αν και η αύξηση της θερμοκρασίας είναι αναπόφευκτη, το πόσο θα αυξηθεί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μας. «Ακόμη και ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας κατά μισό βαθμό, θα είχε τεράστια διαφορά για τη ζωή στη γη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τους τρόπους μπορούν οι άνθρωποι να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, η κ. Γουίλιαμς ανέφερε πως «το σημαντικό είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να προσθέτουμε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έως το 2050 περίπου». Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με την αμερικανίδα επιστήμονα, θα πρέπει να απαιτηθεί μια άνευ προηγουμένου, παγκόσμια δέσμευση για ταχεία απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα κατά την επόμενη πενταετία και αφαίρεση των τεράστιων υφιστάμενων ποσοτήτων άνθρακα από τον αέρα.
Μέτρα για την προστασία από την κλιματική αλλαγή

Στο μεταξύ, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα που ήδη εκδηλώνονται. Αρχικά πρέπει να διευρυνθεί η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη καθώς όπως ανέλυσε η καταξιωμένη επιδημιολόγος, οι περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, τείνουν να είναι και εκείνες με τη χαμηλότερη υγειονομική κάλυψη.

Πώς θα θωρακιστεί το σύστημα δημόσιας υγείας

Παράλληλα όμως, και οι αναπτυγμένες χώρες με καθολική υγειονομική περίθαλψη θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες λόγω της κλιματικής αλλαγής, επεσήμανε. Για τον λόγο αυτό, θα χρειαστεί να γίνουν σημαντικές επενδύσεις για να καταστούν τα συστήματα αυτά ανθεκτικά στο κλίμα. Ειδικότερα, είναι απαραίτητη η ενίσχυση της κτιριολογικής υποδομής των κλινικών, ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτες στις πλημμύρες. Επίσης, απαραίτητη είναι η εξασφάλιση αξιόπιστης εφεδρικής ηλεκτρικής ισχύος για τα νοσοκομεία, καθώς και η ανάπτυξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης ώστε η υγειονομική περίθαλψη να μην διακόπτεται από ακραίες καιρικές συνθήκες.

Δεν αρκεί μόνο η θωράκιση των νοσοκομείων απέναντι στην αλλαγή του κλίματος, σημείωσε η κ. Γουίλιας, αλλά θα πρέπει οι εθνικές κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι και τα συστήματα υγείας τους είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Για να επιτευχθεί δε, αυτό, το υπουργείο Υγείας κάθε χώρας πρέπει να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής για την Υγεία, βασισμένο στις λεπτομερείς οδηγίες που έδωσε σχετικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τέλος, η κυρία Γουίλιαμς τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουμε τη συλλογική μας νοοτροπία σχετικά με το τι σημαίνει αντιμετώπιση κρίσεων. «Η εξελικτική μας πορεία ως ανθρώπων, βασίζεται στη βραχυπρόθεσμη προοπτική και, ως εκ τούτου, έχουμε σχεδιάσει τα συστήματά μας ώστε να είναι αντιδραστικά, όχι προνοητικά» είπε. Αυτό φάνηκε από την αργή και ανεπαρκή αντίδραση μας στην πανδημία, πρόσθεσε.

«Η COVID-19 μάς ανάγκασε όλους να σκεφτόμαστε σε παγκόσμια κλίμακα αναφορικά με τις αναδυόμενες προκλήσεις στον τομέα της υγείας. Και τώρα πρέπει να δράσουμε σε τοπικό επίπεδο, για να χτίσουμε την ανθεκτικότητα και να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες συγκεκριμένων πληθυσμών, ώστε να μην μείνει κανείς εκτός. Το 2021 μπορεί να είναι και πρέπει να είναι ένα σημείο καμπής. Το λέω αυτό, όχι μόνο ως στέλεχος που υπηρετεί τη δημόσια υγεία, αλλά και ως πολίτης αυτού του πλανήτη: Ο χρόνος μας τελειώνει» κατέληξε.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στυλιανίδης- Δημητριάδης – Θωράκιση υποδομών κατά κινδύνων της κλιματικής αλλαγής
Green |

Στυλιανίδης- Δημητριάδης: Θωράκιση υποδομών για κινδύνουνς από κλιματική αλλαγή

Συνάντηση με τον CEO του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη, που εποπτεύει την πλειονότητα των δημοσίων επιχειρήσεων, πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης

Κομισιόν – Η Ελλάδα καταπολεμά την κλιματική κρίση επιδοτώντας τα ορυκτά καύσιμα….
Green |

Κομισιόν: Η Ελλάδα καταπολεμά την κλιματική κρίση επιδοτώντας τα ορυκτά καύσιμα….

Στα 14 δισ. ευρώ για το 2015-2020 οι επιδοτήσεις της Ελλάδας στα ορυκτά καύσιμα - Πρώτη η χώρα μας στην Ε.Ε. επιχορηγώντας με το 1% του ΑΕΠ - Μόλις στο 1,8 δισ. ευρώ οι ενισχύσεις στα αιολικά πάρκα

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση – Τι περιλαμβάνει
Green |

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση – Τι περιλαμβάνει

Οι ρυθμίσεις που εισάγονται αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας Μεσσηνίας που εξαρτώνται από την εξόρυξη και χρήση λιγνίτη καθώς και τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης που εξαρτώνται από την χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας