Από το φόρουμ του Saudi Green Initiative το Σαββατοκύριακο, όπου το Ριάντ έκανε… πάταγο ανακοινώνοντας μηδενικό ισοζύγιο ρύπων έως το 2060, στο Middle East Green Initiative σήμερα, η Σαουδική Αραβία έχει βαλθεί να… καταπλήξει με την πράσινη στροφή της, η οποία βέβαια δίνει (αναγκαστικό) σήμα συνέχειας και στα υπόλοιπα κρατίδια του Κόλπου. Στο φόρουμ παρέστη και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν είναι τυχαίο ότι με την ανακοίνωση άλλων 39 δισ. ριάλ (10,4 δισ. δολάρια) σε πράσινες επενδύσεις για τη μείωση των ρύπων και την προστασία του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του MGI, ο πρίγκιπας διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ξεκαθάρισε πως… περιμένει και καλωσορίζει της συνεισφορές και άλλων ηγετών για τη μετάβαση της περιοχής σε μια «νέα πράσινη εποχή». Πρωτοβουλία που έρχεται φυσικά εν όψει της επικείμενης διεθνούς Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, στα τέλη του μηνός, στη Γλασκώβη.

«Το Κουβέιτ δεν θα παραμελήσει τις υποχρεώσεις της» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου του κρατιδίου, Μισάλ αλ-Αχμάντ Αλ-Τζαμπέρ Αλ Σαμπάχ. Δεν διευκρίνισε πόσα θα συνεισφέρει το Κουβέιτ στο νέο περιφερειακό πρόγραμμα, όμως δεδομένου πως η Σαουδική Αραβία δήλωσε πως θα καλύψει το 15% από τα 39 δισ. ριάλ, προφανώς τα υπόλοιπα κρατίδια θα κληθούν να καλύψουν τα υπόλοιπα κονδύλια.

«Οι πρωτοβουλίες του Saudi και Middle East Green Initiatives είναι μόνο η αρχή. Το Βασίλειο, η ευρύτερη περιοχή και όλος ο κόσμος χρειάζεται να κάνουν πολύ περισσότερα και πολύ γρήγορα για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή» τόνισε σαουδάραβας πρίγκιπας, σχολιάζοντας πως «απορρίπτουμε το δίλημμα μεταξύ της προστασίας της οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Τα σχέδια, εξάλλου, που ξεδίπλωσε σήμερα ο πρίγκιπας μπιν Σαλμάν δεν αφορούν μόνο την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ειδικά για την περιοχή του Κόλπου το πλάνο κάνει λόγο για μείωση των ρύπων από την παραγωγή υδρογονανθράκων κατά τουλάχιστον 60%, που θα μειώσει την αρνητική συνεισφορά τους στις παγκόσμιες εκπομπές κατά πάνω από 10%. Η ίδια η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε προχθές σε μηδενικό ισοζύγιο έως το 2060. Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί θα δρομολογηθεί και το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης παγκοσμίως, με τη φύτευση τουλάχιστον 50 δισ. δέντρων σε όλη την περιοχή, με στόχο την αποκατάσταση περίπου 200 εκατ. εκταρίων υποβαθμισμένης γης.

Όμως, το νέο επενδυτικό fund θα αναλάβει και διεθνή πρωτοβουλία για τη στήριξη έτερων κρατών, τόσο για την προώθηση πράσινων project όσο και για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, όπως για παράδειγμα την παροχή τροφίμων κυρίως προς τον Τρίτο Κόσμο.

Η… πράσινη στροφή του Ριάντ που συμπαρασύρει όλα τα κρατίδια του Κόλπου έγινε δεκτά με ικανοποίηση από την αμερικανική αντιπροσωπεία που αντιπροσωπεύεται στο φόρουμ από τον καθ’ ύλην αρμόδιο ειδικό προεδρικό εντεταλμένο για θέματα Περιβάλλοντος, Τζον Κέρυ. Ο πρώην ΥΠΕΞ έχει αναλάβει να υλοποιήσει το όραμα του Τζο Μπάιντεν για μια πράσινη στροφή στην στρατηγική των ΗΠΑ αλλά και όχι μόνο με αυστηρότερα περιβαλλοντολογικά κριτήρια για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και των συνεπειών του.

Θυμίζουμε πως στο φόρουμ παρέστη και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συζητήσει και θέματα επενδύσεων στη χώρα μας.  Νωρίτερα, ο κύριος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Τζον Κέρι με τη συνάντηση να επικεντρώνεται σε πράσινες παρεμβάσεις. Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγκάστηκε να τροποποιήσει το πρόγραμμα του και να προγραμματίσει επιστροφή του στην Αθήνα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green