Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας της ΕΕ, που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται στις 29 Οκτωβρίου έχοντας τίτλο «Προς το 2030: Αναδιαμορφώνοντας το ευρωπαϊκό σύστημα ενέργειας», η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ενόψει του COP26, στη Γλασκόβη, ότι «η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα θα είναι μια στιγμή αλήθειας». Εξηγώντας ότι «οι σημερινές δεσμεύσεις δεν επαρκούν για να κρατήσουν τον κόσμο σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου που όλοι συμφωνήσαμε στο Παρίσι».

Όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, στόχος είναι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και διαβεβαίωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα για να πετύχει το COP26».

Να απαλλαγούμε από τον άνθρακα

Η φον ντερ Λάιεν σημείωσε στην ομιλία της:

«Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας μας. Σήμερα, μόνο το ενεργειακό μας σύστημα ευθύνεται για το 75% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ. Πρέπει να απελευθερώσουμε το ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης από τον άνθρακα. Και τα καλά νέα είναι ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να το πετύχουμε. Το 2020, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασε τα ορυκτά καύσιμα στην ΕΕ. Και η ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι παγκόσμιος ηγέτης σε αυτόν τον τομέα, ιδιαίτερα στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το επίτευγμα και να επιταχύνουμε περαιτέρω τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, για το 2030, προτείνουμε να αυξήσουμε τον στόχο μας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 40 % της ενέργειας μας. Πρέπει επίσης να χρησιμοποιούμε την ενέργεια πιο αποτελεσματικά. Και εδώ επίσης, θα προτείνουμε στόχους που θα αντικατοπτρίζουν τη φιλοδοξία μας».

Οικονομική ευκαιρία για όλους

Στη συνέχεια η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε:

«Γνωρίζω ότι τέτοιες θεμελιώδεις μεταβάσεις δεν είναι εύκολες. Και γνωρίζω καλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις βιομηχανίες σας. Αλλά είμαι περισσότερο από βέβαιη ότι με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία μας θα μετατρέψουμε τον αγώνα μας κατά της κλιματικής κρίσης σε οικονομική ευκαιρία για όλους.

Χάρη στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τις καινοτομίες που τη συνοδεύουν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να προσφέρουν κλιματικές λύσεις για αγορές όχι μόνο στην Ευρώπη – αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δύο παραδείγματα

Η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και σε δύο παραδείγματα που τα αποκάλεσε «εμπνευσμένα»:

Πρώτον, υδρογόνο. Το καθαρό υδρογόνο είναι ένας τέλειος τρόπος για να πετύχουμε τον στόχο μας για κλιματική ουδετερότητα. Θα βοηθήσει να «καθαρίσουμε» από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες μας – του χάλυβα, του αλουμινίου και της μεταφοράς βαρέων εμπορευμάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, έως το 2030, στοχεύουμε να αυξήσουμε την ετήσια παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε 10 εκατομμύρια τόνους. Είναι καιρός να μεταφερθούν οι τεχνολογίες υδρογόνου από τα εργαστήρια στα εργοστάσια και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Το Green Hysland Project στο νησί της Μαγιόρκα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Είναι η πρώτη κοιλάδα υδρογόνου σε ευρωπαϊκό νησί. Θα παράγει, θα διανέμει και θα χρησιμοποιεί τουλάχιστον 300 τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου κάθε χρόνο – που παράγεται από την ηλιακή ενέργεια στη Μαγιόρκα. Το πράσινο υδρογόνο θα τροφοδοτήσει έναν στόλο λεωφορείων και ενοικιαζόμενα οχήματα στο νησί. Θα παράγει θέρμανση για εμπορικά και δημόσια κτίρια. Και θα παρέχει βοηθητική ενέργεια για πλοία και λιμενικές λειτουργίες. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία μας για τους ευρωπαίους πολίτες.

Ή πάρτε για παράδειγμα το CLEAR X. Ένα έργο που κέρδισε το βραβείο της Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας το 2020. Αυτό είναι το δεύτερο παράδειγμά μου. Το CLEAR X θα βοηθήσει 38.000 καταναλωτές στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη να επενδύσουν και να εγκαταστήσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συστήματα όπως φωτοβολταϊκά πάνελ, μπαταρίες, σόμπες pellet ή αντλίες θερμότητας.

Με έργα σαν αυτό, δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους παντού να καρπωθούν τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης. Η απαλλαγή από τον άνθρακα για παραγωγή ενέργειας δεν βοηθά μόνο τον πλανήτη μας. Παρέχει επίσης οφέλη σε άλλα μέτωπα. Όλοι έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες πόσο σημαντικό είναι να μειώσουμε την εξάρτησή μας από ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και ο άνθρακας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green