Ένα ευρύ σχέδιο ηλεκτρονικής διασύνδεσης της Ευρώπης με την ευρύτερη ζώνη της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας, που προβλέπει επένδυση ύψους 800 εκατ. δολαρίων περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες των θεμάτων που πρόκειται να συζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο δεδομένων, μια data υποθαλάσσια διασύνδεση, μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Το σχέδιο, ελληνικών συμφερόντων με τη συμμετοχή της ΔΕΗ και του Κυπριακού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, θα επιτρέπει την ηλεκτρονική διασύνδεση μιας ευρύτερης ζώνης που θα περιλαμβάνει την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία με απώτερο στόχο να φτάσει στη Συγκαπούρη και από εκεί στη Μαλαισία.

Από τους ενδιάμεσους σταθμούς του δικτύου το έργο αναδεικνύεται ως μοναδικό και γεωπολιτικά κρίσιμο και μένει να φανεί ποιας υποδοχής θα τύχει στο Ριάντ.

Ο πρωθυπουργός, εκτιμάται ότι θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση γεωπολιτική διάσταση των συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και στην ευρύτερη ζώνη της Μέσης Ανατολής, της Αραβικής χερσονήσου συμπεριλαμβανομένης. Θεωρεί συγκεκριμένα ότι μπορεί να αναβιώσει η σχέση και η επαφή με όλο τον αραβικό κόσμο όπως είχε συμβεί στη δεκαετία του 60.

Στις σημερινές συνθήκες, με τις εντάσεις και τις διεκδικήσεις που εγείρει η γειτονική Τουρκία έναντι των περισσοτέρων στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο,η ευκαιρία αναγέννησης των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο μπορεί να αποκτήσει δυναμικό χαρακτήρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα