Παρόλο που η Κίνα μαστίζεται από τη χειρότερη κρίση ηλεκτρικής ενέργειας των τελευταίων ετών, θεωρείται απίθανο να στραφεί στην Αυστραλία και να άρει την ανεπίσημη απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από εκεί.

Αυτό αναφέρουν αναλυτές τους οποίους επικαλείται το CNBC, σύμφωνα με τους οποίους, τα δημοσιεύματα που φέρουν το Πεκίνο να απελευθερώνει μικρές ποσότητες άνθρακα που ήταν κολλημένες στα κινεζικά λιμάνια για μήνες έκαναν πολλούς να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση θα χαλαρώσει την απαγόρευση, κάτι το οποίο ωστόσο δεν διαφαίνεται.

Για την ακρίβεια, ο Βίβεκ Νταρ, αναλυτής ορυχείων και ενεργειακών εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia, δήλωσε στο δίκτυο ότι «οι αναφορές πως επετράπη ο εκτελωνισμός σε μικρές ποσότητες αυστραλιανού άνθρακα στην Κίνα αύξησαν τις εικασίες ότι οι κινεζικές αρχές θα προσπαθήσουν να χαλαρώσουν την απαγόρευση εισαγωγής», πρόσθεσε, όμως, ότι δεν θεωρεί πιθανό να συμβεί αυτό τον φετινό χειμώνα.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Κίνα σταμάτησε να αγοράζει αυστραλιανό άνθρακα, όταν οξύνθηκε η ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, επειδή η Καμπέρα υποστήριξε έκκληση για διεθνή έρευνα σχετικά με τον χειρισμό της επιδημίας Covid-19 από το Πεκίνο.

Μέχρι τότε, η Αυστραλία ήταν σημαντικός προμηθευτής άνθρακα για την Κίνα. Το 2019, περίπου το 38% των κινεζικών εισαγωγών θερμικού άνθρακα προέρχονταν από την Αυστραλία.

Πού θα στραφεί η Κίνα

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να ενισχύσει τη δική της παραγωγή άνθρακα, να αξιοποιήσει άλλους διεθνείς προμηθευτές και να πιέσει τις βιομηχανίες της να περιορίσουν την παραγωγή και τις εκπομπές ρύπων.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα θα επιτρέψει στις εταιρείες να αγοράζουν άνθρακα από την Αυστραλία», σύμφωνα με τον Ρόρι Σίμινγκτον, κύριο αναλυτή της Wood Mackenzie.

Το Πεκίνο μπορεί να αναζητήσει περισσότερο άνθρακα σε άλλες χώρες.

«Η Κίνα είναι πιθανό να πιέσει τους Ινδονήσιους προμηθευτές για περισσότερο άνθρακα, αλλά είναι ήδη σχεδόν στο μέγιστο της δυναμικότητας», δήλωσε στο CNBC πρόσφατα ο Αμπχινάβ Γκούπτα, στη ναυπηγική εταιρεία Braemar ACM.

«Η Κίνα προσπαθεί, επίσης, να αποκτήσει περισσότερο μογγολικό και ρωσικό άνθρακα για να καλύψει τη ζήτησή της. Ωστόσο, υπάρχει και ο ανταγωνισμός για ρωσικό άνθρακα από τους ευρωπαίους αγοραστές. Είδαμε επίσης την Κίνα να αγοράζει περισσότερο άνθρακα από προμηθευτές στον Ατλαντικό, όπως οι ΗΠΑ και η Κολομβία», είπε ο ίδιος.

Ο Νταρ από την Commonwealth Bank  αναφέρε ότι, παρά την άτυπη απαγόρευση στην Αυστραλία, οι συνολικές εισαγωγές θερμικού άνθρακα της Κίνας διατηρήθηκαν σε αρκετά καλά επίπεδα λόγω του αυξημένου όγκου από την Ινδονησία και τη Ρωσία. Μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, η Ινδονησία αντιπροσώπευε περίπου το 57% των εισαγωγών θερμικού άνθρακα της Κίνας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή