Υψηλές αυξήσεις μισθών – ανάλογες με την αύξηση του ΑΕΠ – θα δοθούν εντός του 2022, έτσι ώστε να «επιστρέψει στους εργαζόμενους και την κοινωνία» το μέρισμα που τους αναλογεί από την ανάπτυξη.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για την υιοθέτηση υψηλών ποσοστών αυξήσεων για τα κατώτατα όρια μισθών εντός του 2022, γεγονός που θα συμπαρασύρει αναλόγως και τις υπόλοιπες κατηγορίες αμοιβών.

«Η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, αποφασίσθηκε παρότι η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση εξαιτίας της πανδημίας», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε «τώρα που η οικονομία καταγράφει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης θα πρέπει να δοθεί το ανάλογο μέρισμα στους εργαζόμενους».

Πάντως ο κ. Χατζηδάκης απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης, αλλά διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία για τον προσδιορισμό του νέου κατώτατου μισθού θα εκκινήσει κανονικά τον Φεβρουάριο και εντός του πρώτου εξαμήνου θα προσδιορίσει το νέο ύψος των αμοιβών.

Πάντως το κυβερνητικό κόμμα προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι η αύξηση του κατώτατου θα είναι διπλάσια από την αύξηση του ΑΕΠ, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση κοντά – ίσως και υψηλότερη – από το 12%.

Αυτό σημάνει ότι ο κατώτατος μισθός θα εξελιχθεί ως εξής: από 650 ευρώ σήμερα, στα 663 ευρώ την 1.1.2022 (αποφασισμένη αύξηση 2%) και στα 730 έως 743 ευρώ περίπου, με ενδεχόμενη αύξηση γύρω στο 12%, (όποτε κι αν αυτή αποφασιστεί).

Ο κ. Χατζηδάκης απέφυγε να αναφερθεί σε ποσοστά ωστόσο επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, η κυβέρνηση μπορεί τον Φεβρουάριο του 2022, όταν θα έχουν φανεί τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, να εκκινήσει – εκ νέου – τη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, προκειμένου το καλοκαίρι του 2022 να συμφωνηθεί «μια ουσιαστική βελτίωση των αμοιβών», που θα ανταποκρίνεται στην «αυξημένη δυναμική της οικονομίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά