Εν συντομία…

Τις τελευταίες ημέρες, influencer και μέσα ε03BDημέρωσης άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι η Κίνα μετανιώνει για την καταστολή των κρυπτονομισμάτων. Εικάζεται πως η άνοδος του Bitcoin και η διαμόρφωση νέων ιστορικών υψηλών, την περασμένη εβδομάδα, επέφεραν μία πιθανή αναστροφή της στάσης της χώρας.

Άλλωστε, η τότε απαγόρευση εξόρυξης Bitcoin, προκάλεσε την έξοδο των miner από την Κίνα, η οποία κάποτε ήλεγχε περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου hashrate του Bitcoin.

Σύμφωνα όμως με πολίτες της χώρας, που κατανοούν την λειτουργία της κυβέρνηση και λαμβάνουν μια εγχώρια ενημέρωση, οι παραπάνω φήμες αποτελούν μια παρεξήγηση.

Πώς προέκυψε αυτή η παρεξήγηση?

Η φήμη πιθανότατα προέκυψε για δύο λόγους.

1ος λόγος

Στις 21 Οκτωβρίου, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας δήλωσε ότι θα προσθέσει την «εξόρυξη εικονικών νομισμάτων» στον κατάλογο των ‘απαγορευμένων’ βιομηχανιών, αν και μόνο αν λάβει την έγκριση της κοινής γνώμης. Εάν ο κλάδος προστεθεί στον κατάλογο αυτόν, ουσιαστικά παύει να υπάρχει στην χώρα.

Η Επιτροπή έβαλε για πρώτη φορά στην ‘απαγορευμένη’ λίστα την εξόρυξη νομισμάτων το 2019, αλλά τελικά αφαίρεσε τη δραστηριότητα, χάρη σε έναν μικρό αριθμό miner.

Και εδώ εντοπίζουμε την 1η παρεξήγηση: Η πλειοψηφία πιστεύει ότι η κοινή γνώμη θα μπορούσε να ξανασώσει τον κλάδο.

Αυτό όμως είναι αδύνατο. Το 2020, η Κίνα ανέλαβε μια παγκόσμια δέσμευση για την ουδετερότητα του άνθρακα και οι Κινέζοι πολιτικοί πιστεύουν ότι η εξόρυξη Bitcoin σπαταλάει ενέργεια. Η πολιτική πίεση στην εξόρυξη Bitcoin ήταν πολύ μικρότερη το 2019, όταν η κοινή γνώμη απέτρεψε την καταστολή, από ό,τι το 2021.

Η ευρύτερη κοινή γνώμη στην Κίνα στην πραγματικότητα είναι ενάντια στην εξόρυξη Bitcoin, επειδή δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και οι miners δεν πληρώνουν φόρους.

2ος λόγος

Ένα από τα κύρια ‘θεμέλια’ της εσφαλμένης φήμης είναι ότι η επιτροπή επανδημοσίευσε την είδηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν την Κίνα και έγιναν η μεγαλύτερη χώρα εξόρυξης Bitcoin. Ωστόσο, οι πιθανότητες, μία τέτοια δημοσίευση να υποδηλώνει ότι η Κίνα μετανιώνει για την απαγόρευση της εξόρυξης, είναι απειροελάχιστες.

Μία πιο πιθανή εξήγηση της κίνησης αυτής θα ήταν η εξής: Ορισμένοι κινέζοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η αύξηση της εξόρυξης Bitcoin θα διαταράξει την ουδετερότητα του άνθρακα στην Αμερική, κάτι που θα επηρεάσει και την οικονομία της. Επομένως, η ενίσχυση αυτής της είδησης θα μπορούσε απλώς να είναι μια μορφή πολιτικής ‘γοητείας’.

Επιπλέον, αυτή η είδηση μπορεί να πραγματοποιήθηκε, ώστε να ενημερώσει τους πολίτες ότι η χώρα ολοκλήρωσε με επιτυχία το έργο της καταπολέμησης της εξόρυξης Bitcoin.

Η ισχύουσα κατάσταση στην Κίνα

Η πραγματικότητα, σύμφωνα με κινέζους πολίτες – υπέρμαχους του κρυπτονομίσματος, είναι πως η νομοθεσία διατηρεί την επιθετική της στάσης.

Συνεχείς επιθεωρήσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την χώρα, και με την χρήση ειδικής τεχνολογίας αναζητούν IP εξόρυξης. Ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών εξόρυξης έχει ήδη εγκαταλείψει την Κίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News