Οι ιδιοκτήτες νέων ομάδων στην Πρέμιερ Λιγκ Ινδίας βάζουν πλούσια στοιχήματα για το μέλλον του πρωταθλήματος κρίκετ. Το πολυεθνικό fund CVC Capital – ο νέος μεγαλομέτοχος της ΔΕΗ, καθώς απέκτησε συμμετοχή 10% μέσω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Επιχείρησης – και η RPSG Ventures, μια κοινοπραξία που υποστηρίζεται από έναν ινδικό όμιλο ποικίλων δραστηριοτήτων που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Σαντζίβ Γκοένκα, αυτή την εβδομάδα κέρδισαν τις προσφορές για δύο ομάδες της πόλης, υπογραμμίζοντας τις υψηλές οικονομικές προσδοκίες για το άθλημα.

Οι νέοι σύλλογοι θα ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό των ομάδων που θα διαγωνιστούν στο δημοφιλές ετήσιο τουρνουά σε 10. Οι αγώνες τους θα παρακολουθούνται από σχεδόν τους μισούς από τους 1,3 δισεκατομμύρια κατοίκους της χώρας. Τον Ιούνιο, μια στρατηγική επένδυση από την RedBird Capital Partners, υποστηρικτή της ομάδας μπέιζμπολ Red Sox, αποτίμησε την ομάδα Rajasthan Royals στα 250 εκατομμύρια δολάρια. Συγκριτικά, οι ομάδες Ahmedabad και Lucknow συγκεντρώνουν συνολικά 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η CVC ξεχωρίζει ως αποκλειστικά χρηματοοικονομικός επενδυτής. Άλλες ομάδες είναι τρόπαια που ανήκουν σε αστέρια και μεγιστάνες του Bollywood. Πράγματι, η  προσφορά 750 εκατομμυρίων δολαρίων της CVC κατάφερε να ξεπεράσει, για λίγο, μια άλλη προσφορά που είχε επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο τραπεζίτη Ουντάι Κοτάκ, τον μεγαλύτερο μέτοχο της αξίας 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων Kotak Mahindra Bank, ο οποίος δεν είναι γνωστός για μεγάλα ρίσκα. Είναι μια επικύρωση της οικονομικής βιωσιμότητας του ινδικού Πρεμίερ Λιγκ όπου οι ομάδες δεν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υποβιβασμού και τηρούν τα ανώτατα όρια αποδοχών.

Η προσφορά της CVC – περίπου 20% λιγότερο από αυτό που πληρώνει ο Γκοένκα – θα έχει νόημα υπό την προϋπόθεση ότι η επερχόμενη δημοπρασία δικαιωμάτων πολυμέσων, που επί του παρόντος κατέχει η Walt Disney, θα προσφέρει ακόμη υψηλότερα δικαιώματα για τα παιχνίδια. Ένα μερίδιο αυτών των εσόδων αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες. Οι ομάδες συνήθως κερδίζουν τουλάχιστον 40 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, δηλαδή συνολικά 400 εκατομμύρια δολάρια για τα 10 χρόνια που επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες να εξοφλήσουν τα τιμήματα των προσφορών. Ωστόσο, η αξία των δικαιωμάτων αναμένεται ευρέως να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 50% από τα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια που καταβλήθηκαν για τη σεζόν 2018-2022 από το Star India του Ρούπερτ Μέρντοχ, που τώρα ανήκει στη Disney. Αυτή η εκτίμηση μπορεί να αποδειχθεί συντηρητική εάν η Reliance Industries του Μουκές Αμπάντι μπει σε αυτόν τον αγώνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι