Ένα ακόμη εμβόλιο κατά της Covid-19 φαίνεται πως θα ενταχθεί σύντομα στη φαρέτρα των εμβολιαστικών προγραμμάτων, καθώς η αμερικανική βιοτεχνολογική Novavax Inc. υπέβαλε αίτηση για έγκριση χρήσης στη Βρετανία. Διευκρίνισε δε, πως σύντομα θα μπουν στη σειρά και οι υπόλοιπες διεθνείς, αρμόδιες φαρμακευτικές αρχές.

O φάκελος της εταιρείας περιλαμβάνει όλα τα επιστημονικά στοιχεία που απαιτούν οι αρχές και η καθυστέρηση στην υποβολή αίτησης για έγκριση φαίνεται πως είχε να κάνει με προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία του σκευάσματος. Το τελευταίο ήταν και ο λόγος που, ενώ θα έπρεπε να είχε ήδη υποβάλει αίτηση στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, δεν το έχει κάνει ακόμη και ξεκίνησε τη διαδικασία των εγκρίσεων από τη Βρετανία.

Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε πως αφού πάρει το πράσινο φως από τη βρετανική MHRA, θα ακολουθήσει κατάθεση του φακέλου της στην Ε.Ε., τον Καναδά, την Αυστραλία, αλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η κατάθεση στις ΗΠΑ αναμένεται προς τα τέλη της χρονιάς.

Το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο νέας γενιάς ανήκει στην οικογένεια των πρωτεϊνικών εμβολίων, ήτοι δηλαδή είναι διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται τώρα διεθνώς. Χρησιμοποιεί ανασυνδυασμένη τεχνολογία νανοσωματιδίων λίπους που περιέχουν μια πρωτεΐνη του ιού για να διεγείρει την ανοσοαπόκριση του οργανισμού. Ουσιαστικά το εμβόλιο της Novavax διδάσκει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα κατά των πρωτεϊνών-ακίδων της Covid-19.

Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως το εμβόλιο «χτίζει» ανοσία σε ποσοστό της τάξεως του 90%.

Σημειώνεται πως η Ε.Ε. έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο με την εταιρεία για την προμήθεια έως 200 εκατ. δόσεων το διάστημα 2021-23, αφού βέβαια πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα