Στο μικροσκόπιο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) μπαίνουν τα εσωτερικά έγγραφα της Facebook Inc. που δείχνουν ότι η εταιρεία γνώριζε πως οι πλατφόρμες της ενθαρρύνουν το διχαστικό περιεχόμενο και βλάπτουν την ψυχική υγεία των εφήβων.

Όπως γράφει την Πέμπτη η Wall Street Journal, η FTC εξετάζει τα εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσαν προκειμένου να διαπιστώσει αν η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ παραβίασε συμβιβαστική συμφωνία του 2019, η οποία αφορούσε δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών τα οποία κατέληξαν στην Cambridge Analytica, την εταιρεία που επιχείρησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές του 2016 προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ. Η Facebook είχε πληρώσει τότε πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 5 δισ. δολαρίων.

Τα επίμαχα εσωτερικά έγγραφα παραδόθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σε αρκετά ΜΜΕ από την πληροφοριοδότη Φράνσις Χόγκεν, τέως εργαζόμενη της Facebook.

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα με την ίδια, τα έγγραφα δείχνουν ότι η εταιρεία βάζει το κέρδος πάνω από το δημόσιο όφελος, καθώς γνώριζε ότι ο αλγόριθμος της εφαρμογής του Facebook ευνοεί το διχαστικό και εμπρηστικό περιεχόμενο, καθώς και ότι το Instagram είναι, κυρίως κορίτσια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εικόνα τους λόγω των εξιδανικευμένων εικόνων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμα, η εταιρεία κατηγορείται ότι δεν έκανε όσα θα μπορούσε για την καταστολή περιεχομένου που υποκινεί σε βία, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Facebook Inc. διατείνεται από την πλευρά της ότι το περιεχόμενο των εγγράφων παρερμηνεύτηκε και ότι η εταιρεία «πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις σε προσωπικό και τεχνολογία για να κρατήσει την πλατφόρμα ασφαλή».

Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, αμερικανοί πολιτικοί και οργανώσεις για την προστασία των παιδιών ζητούν να διερευνήσει αν η Facebook επιδόθηκε σε παραπλανητικές πρακτικές αποκρύποντας από το τις αρμόδιες αρχές τα συμπεράσματα των εσωτερικών ερευνών της.

Τρεις δημοκρατικοί γερουσιαστές (Εντ Μάρκεϊ, Κάθι Κάστορ, Λόρι Τράχαν) ζήτησαν με επιστολή τους προς την FTC να διασφαλιστεί πως «οι πανίσχυρες τεχνολογικές πλατφόρμες συμμορφώνονται με τις δημόσιες δηλώσεις και τις πολιτικές τους σχετικά με την ιδιωτικότητα των παιδιών και των εφήβων».

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμα πως επικεφαλής της FTC είναι σήμερα η Λίνα Καν, γνωστή επικρίτρια των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί