Στο πολύ μικρό κλαμπ των εταιρειών με χρηματιστηριακή αξία άνω του ενός τρισ. δολαρίων μπήκε η Tesla. Mετά το παρατεταμένο ράλι στις τιμές των μετοχών της, οι οποίες τον τελευταίο χρόνο έχουν διπλασιαστεί λόγω συνεχούς αύξησης των πωλήσεων, κερδοφορίας και – εσχάτως – νέας μεγάλης παραγγελίας 100.000 οχημάτων από τη Hertz.

Η παραγγελία αυτή από την αμερικανική εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων υπολογίζεται ότι έχει αξία περίπου 4,2 δισ. δολ. και μετά την ανακοίνωσή της οδήγησε σε αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Tesla κατά σχεδόν 120 δισ. δολ. λόγω αύξησης των τιμών των μετοχών της τελευταίας κατά περίπου 12%.

Πλέον, η Tesla είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία στις ΗΠΑ με βάση τη χρηματιστηριακή αξία μπαίνοντας στο ίδιο κλαμπ με τις Apple, Microsoft, Amazon και Alphabet που είναι η μητρική εταιρεία της Google.

Ανάλογο άλμα έκανε και η προσωπική περιουσία του επικεφαλής της Ίλον Μασκ, που έφτασε τα 288 δισ. δολ. σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Πρόκειται για αύξηση 36 δισ. δολ. μέσα σε μόλις μία χρηματιστηριακή συνεδρίαση, μετά την ανακοίνωση της παραγγελίας από τη Hertz.

Πλέον η περιουσία που έχει στην κατοχή του ο Μασκ, κυρίως με βάση τον αριθμό των μετοχών της Tesla και τη λογιστική αξία τους, είναι μεγαλύτερη από την κεφαλαιοποίηση ολόκληρης της πετρελαϊκής ExxonMobil ή της Toyota η οποία είναι η αυτοκινητοβιομηχανία με τη δεύτερη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση σε όλο τον κόσμο. Ετσι, ο Μασκ είναι με διαφορά ο πλουσιότερος άνθρωπος σε όλο τον κόσμο με προσωπική περιουσία που είναι κατά περίπου 50% υψηλότερη από το ΑΕΠ της Ελλάδας.

Η μετοχή της Tesla έκλεισε τη Δευτέρα στα 1.024,86 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 12% μέσα την ημέρα και δίνοντας στην εταιρεία κεφαλαιοποίηση 1,03 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Χρειάστηκαν μάλιστα λιγότερο από δύο χρόνια για να αυξηθεί η κεφαλαιοποίηση της Tesla από 100 δισεκατομμύρια σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones.

Η Amazon είχε χρειαστεί περισσότερα από οκτώ χρόνια για να πετύχει τέτοια κεφαλαιοποίηση. Ο Μασκ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας.

Η παραγγελία στην Tesla από τη Hertz αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της εταιρείας ενοικίασης να προσφέρει στους πελάτες περισσότερες επιλογές με οχήματα που κινούνται μόνο με μπαταρία.

Η εταιρεία ενοικίασης δήλωσε ότι από τις αρχές Νοεμβρίου και με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό μέχρι το τέλος του έτους, οι πελάτες της Hertz θα μπορούν να νοικιάζουν ένα Tesla Model 3 σε αεροδρόμια και άλλες τοποθεσίες σε μεγάλες αγορές των ΗΠΑ και σε ορισμένες πόλεις της Ευρώπης σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας μεταξύ Hertz και Tesla δεν δόθηκαν, αλλά με βάση τις επίσημες τιμές καταλόγου λιανικής το κάθε ένα τέτοιο μοντέλο πωλείται σε ιδιώτες πελάτες προς περίπου 42.000 δολάρια.

Τα ηλεκτρικά οχήματα θα αποτελούν περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου στόλου της εταιρείας με την τρέχουσα παραγγελία, δήλωσε τη Δευτέρα η Hertz.

Η παραγγελία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό κομμάτι του ετήσιου όγκου παραγωγής της Tesla, ο οποίος αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων παρέδωσε σχεδόν μισό εκατομμύριο οχήματα παγκοσμίως πέρυσι και, με βάση την πορεία των παραγγελιών και της παραγωγής έως τον Σεπτέμβριο, αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να παραδώσει σχεδόν 900.000 οχήματα στους πελάτες της φέτος.

Η αγορά των Tesla από τη Hertz θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας της τελευταίας καθώς αναμένει να εισαχθεί ξανά σε μεγάλο χρηματιστήριο μέχρι το τέλος του έτους. Η Hertz πραγματοποιεί την επένδυση μετά την έξοδο από χρεοκοπία υπό νέα ιδιοκτησία. Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον Μάιο του 2020, καθώς η εταιρεία είχε χρέη και δέχθηκε πλήγμα από κατάρρευση των ενοικιάσεων λόγω της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης