Οι διεθνείς αγορές ασχολούνται ακόμη με το φαινόμενο Tesla, αφότου η εταιρεία κατάφερε χθες να ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια κεφαλαιοποίησης, μόλις η πέμπτη αμερικανική εταιρεία που το καταφέρνει. Στην «τρελή» αυτή κούρσα, εξάλλου, έχει καταφέρει να δημιουργήσει κυριολεκτικά μια νέα γενιά εκατομμυριούχων, για όσους δηλαδή είχαν την προνοητικότητα να επενδύσουν στο όραμα του Έλον Μασκ από νωρίς.

Η μετοχή της Tesla έκανε το ντεμπούτο της στις 29 Ιουνίου του 2010. Από τότε μέχρι το χθεσινό ρεκόρ της στα 1.023,59 δολάρια έχει διαγράψει μια εκπληκτική πορεία που μεταφράζεται σε άνοδο κατά 21.323%!

Όποιος είχε τολμήσει να κάνει έστω μια μετριοπαθή τοποθέτηση 10.000 δολαρίων στην νεότευκτη υβριδική εταιρεία και μόνο από αυτή την επένδυση θα έχει καταφέρει να γίνει εκατομμυριούχος, έχοντας κερδίσει 1.811.664 εκατ. δολάρια. Διόλου άσχημα!

Πρόκειται για ένα νούμερο που μεταφράζεται σε ετήσια απόδοση άνω του 68%, όταν για μια επένδυση 10.000 δολαρίων στον S&P 500 η απόδοση δεν θα ξεπερνούσε το 14% ετησίως, αποφέροντας συνολικά 37.115 δολάρια. Ποσό συνολικής απόδοσης στη δεκαετία στο 272%.

Η σύγκριση σίγουρα φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τις πάλαι ποτέ πανίσχυρες «αδελφές» του Ντιτρόιτ, που κατά πολλούς ήταν σύμβολο συνολικά της αμερικανικής βιομηχανίας. Η Tesla έχει επτά φορές την κεφαλαιοποίηση της General Motors και της Ford μαζί! Είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από την θεωρούμενη νούμερο ένα αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως, την ιαπωνική Toyota Motor.

Σε βάθος δεκαετίας, η μετοχή της GM εμφανίζει μια συνολική απόδοση της τάξεως του 131%, ενώ η μετοχή της Ford μετρά κέρδη της τάξεως του 61%.

Μόνο για τη φετινή χρονιά, η απόδοση της μετοχής της Tesla κινείται πολύ υψηλότερα. Οι εκτιμήσεις θέλουν την εταιρεία να κλείνει το 2021 με κέρδη ανά μετοχή ύψους περίπου 6,12 δολαρίων, ήτοι δηλαδή συνολική άνοδο 170% σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη και αν στο νούμερο αυτό συνυπολογιστούν έτερες χρεώσεις και επιβαρύνσεις και πάλι τα κέρδη ανά μετοχή θα κυμανθούν σε μια εξαιρετική επίδοση της τάξεως των 4,32 δολαρίων ή αλλιώς 4,9 δισ. δολάρια. Μόλις δύο χρόνια πριν, το 2019, τα κέρδη ανά μετοχή της Tesla βρίσκονταν μόλις στα τέσσερα σεντς!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας