Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 84 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, καθώς οι εκτιμήσεις ότι ο ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει την αρχική, περιορισμένη προσφορά αντιστάθμισαν την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων και την προοπτική για περισσότερες ιρανικές εξαγωγές.

Η Αλγερία χθες είπε ότι η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 400.000 βαρέλια ημερήσιως λόγω κινδύνων. Ο Οργανισμός, ο οποίος σταδιακά χαλαρώνει τις περικοπές ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς, έχει προγραμματίσει την επόμενη συνάντηση των μελών του  στις 4 Νοεμβρίου.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι ο ΟΠΕΚ θα συνεχίζει να λειτουργεί ως βασικός πυλώνας στήριξης των τιμών.

Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent ενισχύθηκε κατά 27 σεντς , ή κατά 0,3%, στα 84,59 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό WTI αυξήθηκε κατά 27 σεντς (0,3%) στα 83,08 δολάρια. Τη Δευτέρα και οι δύο δείκτες βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα πολυετίας.

Η τιμή του αργου πετρελαίου έχει εκτοξευτεί το 2021, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία. Ωστόσο, αυτή τη βδομάδα οι τιμές του μαύρου χρυσού κινήθηκαν πτωτικά, η πρώτη εβδομαδιαία πτώση  σε διάστημα περίπου δύο μηνών. Η υποχώρηση προήλθε από την χαλάρωση της ανησυχίας για την άνοδο των τιμών φυσικού αερίου και άνθρακα- υπενθυμίζεται ότι οι αυξήσεις σε αυτά τα καύσιμα έστρεψαν τους παραγωγούς ενέργειας στο πετρέλαιο – και στις ενδείξεις για αύξηση της προσφοράς πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας τα αποθέματα αργού  πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,3 εκατομμύρια βαρέλια περισσότερο από το αναμενόμενο.

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι επιστρέφει στο τραπέζι των συνομιλιών για το πυρηνικό του πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή θωρείται ως ένα βήμα πιο κοντά στην ενίσχυση των εξαγωγών πετρελαίου που υπόκεινται επί του παρόντος στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι προσδοκίες για την επιστροφή του Ιράν στην αγορά βραχυπρόθεσμα φαίνεται να έχουν ξεθωριάσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές