Εν συντομία…

Την Τετάρτη 27 του μηνός, το Ethereum blockchain υποβλήθηκε στην τρίτη αναβάθμισή του μέσα σε επτά μήνες. Η αναβάθμιση ‘Altair’ ήταν η πρώτη αναβάθμιση στην αλυσίδα Beacon, πριν το Ethereum μεταβεί πλήρως σε ένα δίκτυο Proof-of-Stake.

Η αλυσίδα Beacon, η οποία εισήγαγε το staking ETH, τρέχει παράλληλα με την τρέχουσα αλυσίδα Ethereum, αλλά θα παραμείνει χωριστή από αυτήν μέχρι τη “συγχώνευση” με το Ethereum 2.0 – το οποίο υπόσχεται ένα ταχύτερο και λιγότερο συμφορημένο δίκτυο.

Οι αναβαθμίσεις αποτελούν μέρος της μεγαλύτερης προσπάθειας για τη διαμόρφωση του Ethereum 2.0. Και ενώ το Ethereum 2.0 δεν είχε ποτέ μια σταθερή ημερομηνία ολοκλήρωσης, το νέο δίκτυο μπορεί να γίνει διαθέσιμο νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται.

Η επιτυχία της αναβάθμισης

Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες αναβαθμίσεις, τα πράγματα έχουν εξελιχθεί ομαλά μέχρι στιγμής. Κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του Altair, η συμμετοχή των επικυρωτών άγγιξε το 95%. Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία ενημέρωσε τα μηχανήματά της, ώστε να τρέξει το πιο πρόσφατο λογισμικό, που την συνδέει με το Ethereum δίκτυο. Έτσι, διαμορφώθηκε ένα κλίμα ασφάλειας στο δίκτυο.

Ένας λόγος για την αρκετά υψηλή συμμετοχή στο Altair είναι ότι οι επικυρωτές που δεν λαμβάνανε μέρος, θα αντιμετώπιζαν προβλήματα. Μια σημαντική πτυχή της αναβάθμισης ‘Altair’ ήταν η αύξηση των κυρώσεων για ανενεργούς ή εκτός σύνδεσης κόμβους. Οι επικυρωτές (/Stakers, δηλαδή χρήστες που κάνουν staking), οι οποίοι πρέπει να κλειδώσουν τουλάχιστον 32 ETH στο δίκτυο Proof-of-Stake για να παρέχουν ασφάλεια, έπρεπε να παραμείνουν online, αλλιώς θα έχαναν το κεφάλαιό τους. Όσοι από αυτούς δεν έχουν ενημερώσει τον κόμβο τους, θα δουν σιγά σιγά τα υπόλοιπά τους να μειώνονται.

Proof-of-Work VS Proof-of-Stake

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση 0 (Phase 0) της μετάβασης. Η αλυσίδα Beacon, η οποία βοηθά στον συντονισμό της δημιουργίας μπλοκ και των ανταμοιβών στο δίκτυο Eth2, κυκλοφόρησε την 1η Δεκεμβρίου. Το τρέχον δίκτυο του Ethereum Proof-of-Work λειτουργεί κανονικά, ενώ το μελλοντικό δίκτυο Proof-of-Stake λειτουργεί παράλληλα, όπως ένα εργοστάσιο χωρίς προϊόντα.

Με το Proof-of-Stake, οι χρήστες του Ethereum 2.0 μπορούν να κερδίσουν ανταμοιβές, καθώς συμβάλλουν στη λειτουργία του δικτύου. Η διαφορά έγκειται στο ότι στο Proof-of-Stake οι χρήστες ανταμείβονται ανάλογα με την ποσότητα ETH που κλειδώνουν στο δίκτυο, ενώ στο Proof-of-Work ανάλογα με την ποσότητα υπολογιστικής ισχύος που παρέχουν.

Το επόμενο βήμα είναι να «συγχωνευτούν» τα δύο δίκτυα μαζί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα