Κάθε χρόνο δαπανώνται 423 δισ. δολάρια από τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών για την επιδότηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, την ώρα που λόγος γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για μετάβαση προς μια καθαρότερη ενέργεια.

Διαβάστε επίσης: Ολα καταστράφηκαν για τον άνθρακα

Το στοιχεία αυτό έδωσε μιλώντας στο CNBC ο επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNPD), Ακίμ Στέινερ, μιλώντας για την έναρξη της νέας εκστρατείας «μην επιλέγετε τον αφανισμό».

Ο ίδιος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του που ο κόσμος  βρίσκεται σε μια «ιστορική στιγμή» κατά την οποία είναι διαθέσιμα όλα τα μέσα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις για αυτό.

Σύμφωνα με τον Στέινερ, σκοπός της εκστρατείας και του μηνύματος, που χρησιμοποιεί την εικόνα ενός δεινόσαυρου και τη φωνή διασήμων, είναι να κινήσει το ενδιαφέρον ανθρώπων όλων των ηλικιών που πιστεύουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με αυτό, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν μέρος αυτής της οικονομίας ορυκτών καυσίμων που οδηγεί «στο χείλος ενός σημείου χωρίς επιστροφή».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η δαπάνη 423 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων όχι μόνο δεν αποτελεί αποτελεσματική χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων, αλλά συχνά αυτή η δαπάνη δικαιολογείται ως τρόπος εξασφάλισης φθηνότερης ενέργειας για τους φτωχούς πληθυσμούς.

«Στην πραγματικότητα, όταν κοιτάζει κανείς τα στατιστικά στοιχεία, η ενδιαφέρουσα πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για κάτι που ωφελεί πραγματικά τις πλουσιότερες ομάδες της κοινωνίας, οι οποίες είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ενέργειας», τόνισε.

Αργούμε…

Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ διαπιστώνεται ότι οι ποσότητες ορυκτών καυσίμων που δρομολογούνται μέχρι το 2030 είναι διπλάσιες από εκείνες που απαιτούνται για να διατηρηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμού Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να αντιστραφεί αυτό, ο Στέινερ ανέφερε ότι πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι αν επιβληθεί μια τιμή άνθρακα που αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος χρήσης αυτού του ορυκτού καυσίμου στις οικονομίες, θα δημιουργηθεί σύντομα μια αγορά στην οποία οι παραγωγοί αλλά και οι καταναλωτές ορυκτών καυσίμων θα εγκαταλείψουν αυτόν τον τρόπο παραγωγής ενέργειας.

«Και στην πραγματικότητα, όταν εξετάζουμε την παγκόσμια ενεργειακή οικονομία, έχουμε ήδη ξεκινήσει μια ενεργειακή επανάσταση. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, γίνονται περισσότερες επενδύσεις σε νέες υποδομές ΑΠΕ, παρά σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα και πυρηνικά μαζί», πρόσθεσε.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι όλα αυτά γίνονται με αργούς ρυθμούς, εκφράζοντας την ανησυχία ότι ενδεχομένως η επόμενη γενιά δεν θα έχει επιλογή γιατί ο πλανήτης θα έχει περάσει το σημείο στο οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green