Μπορεί στη σύνοδο COP26 στη Γλασκόβη η παγκόσμια κοινότητα να επιζητά την μετάβαση προς την πράσινη οικονομία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όμως για την ώρα η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα κρατά… γερά, ωθώντας όλο και πιο ανοδικά τις διεθνείς τιμές. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόβλεψη της Bank of America, η τιμή του Brent θα «πιάσει» τα 120 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα τέλη Ιουνίου, του 2022.

Σε σημείωμα της η BofA στέκεται στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση που έχει ωθήσει ανοδικά τις τιμές φυσικού αερίου και άνθρακα παγκοσμίως και έχει εκτινάξει τα πετρελαϊκά futures στις διεθνείς αγορές.

Δημοσκόπηση του Reuters ότι οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να διατηρηθούν κοντά στα 80 δολάρια πλησιάζοντας το τέλος της χρονιάς, καθώς ο περιορισμός στην προσφορά και οι υψηλότεροι λογαριασμοί φυσικού αερίου ενθαρρύνουν τη μετάβαση στο αργό πετρέλαιο για χρήση ως καύσιμο παραγωγής ενέργειας.

Για τους ίδιους λόγους πολλοί αναλυτές θεωρούν εφικτή την πιθανότητα το αργό να αυξηθεί έως και στα 100 δολάρια το βαρέλι, δεδομένου πως τα επίπεδα ζήτησης παραμένουν σταθερά πάνω από τα επίπεδα προσφοράς και ο ΟΠΕΚ+ δεν δείχνει διάθεση να ανοίξει παραπάνω τις στρόφιγγες.

Ο συνδυασμός της αυξημένης ζήτησης και των περιορισμών στην παραγωγή από τα διυλιστήρια θα επεκτείνει το ράλι και την επόμενη χρονιά οδηγώντας την τιμή του Brent έως και στο «ταβάνι» των 120 δολαρίων το βαρέλι μέχρι τις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές