Οι πολιτικοί της Ευρώπης απέτυχαν να υπολογίσουν σωστά τον ρόλο του φυσικού αερίου στην πράσινη μετάβαση της ηπείρου, πράγμα που σημαίνει ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν, δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας κοινής ωφέλειας της Ελλάδας, με δηλώσεις του στο Bloomberg.

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, διευθύνοντα σύμβουλο της Μυτιληναίος Α.Ε. οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης ξεπερνά την προσφορά.

Τονίζει μάλιστα στο Bloomberg, ότι τέτοιες διαταραχές προέρχονται από την αδιαφορία των πολιτικών για το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας.

«Κανείς δεν θέλει να μιλήσει για αυτό», είπε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι εν μέσω της εστίασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ευρώπη δεν θέλει να «χρηματοδοτήσει οτιδήποτε έχει να κάνει με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν θα υπάρχει αρκετό αέριο».

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Μυτιληναίος είναι η μεγαλύτερη ιδιόκτητη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα με συνολική ισχύ 2,3 γιγαβάτ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η εταιρεία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός αλουμινίου και επομένως μεγάλος καταναλωτής ενέργειας.

«Οι ευρωπαίοι πολιτικοί ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την πλήρη υποτίμηση των πιθανών προβλημάτων μιας ενεργειακής κρίσης», είπε ο κ. Μυτιληναίος. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω χωρίς οι πολιτικοί να πουν στον κόσμο ότι αυτό θα κοστίσει πολλά χρήματα — τρισεκατομμύρια».

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα διαρκέσει δεκαετίες και απαιτεί επενδύσεις σε δίκτυα εξοπλισμένα για να χειρίζονται στιγμές που ο άνεμος δεν φυσάει ή ο ήλιος δεν λάμπει, υπογράμμισε

«Χρειαζόμαστε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να έχουμε αρκετή δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να είμαστε τεχνολογικά προηγμένοι για να χρησιμοποιούμε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα και να έχουμε όλες τις συνδέσεις και τα καλώδια που χρειαζόμαστε», είπε ο κ. Μυτιληναίος.

Το Bloomberg υπογραμμίζει ότι η πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει να καταστήσει την ΕΕ ουδέτερη στις εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Αλλά καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στη Γλασκώβη για τις κλιματικές συνομιλίες COP26, ι κ. Μυτιληναίος ανησυχεί ότι δεν γίνονται επαρκείς προσπάθειες για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

«Πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία προς την πράσινη μετάβαση, αλλά για να δούμε τη μετάβαση δεν πρέπει στο μεταξύ να πεθάνουμε από το κρύο», τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης