Μετά από μήνες συζητήσεων και… σελίδες αναλύσεων από τους οικονομικούς αναλυτές και τα media, η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve που ξεκινά αύριο αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη της σταδιακής απομείωσης των έκτακτων μέτρων στήριξης από την πανδημία και την έναρξη ενός νέου κύκλου που σε μεταγενέστερο χρόνο θα φέρει και την ανοδική τροχιά των επιτοκίων.

Για την ώρα βεβαίως, το πρώτο βήμα έχει να κάνει με την έναρξη του περίφημου tapering του ύψους 120 δισ. δολαρίων προγράμματος αγοράς ομολόγων. Η αγορά αναμένει πως ο ρυθμός της περικοπής θα κυμαίνεται στα 15 δισ. δολάρια το μήνα, ξεκινώντας από τα μέσα του μηνός και με ολοκλήρωση του προγράμματος έως τον Ιούνιο.

«Όλα τα ανακοινωθέντα που έχει εκδώσει μέχρι τώρα η Fed είναι σχεδιασμένα, ώστε να προετοιμάσουν την αγορά για μια περικοπή της τάξεως των 15 δισ. δολαρίων το μήνα, οπότε είναι βέβαιο πως δεν θέλουν να εκπλήξουν (δυσάρεστα) τις αγορές με ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα» υποστηρίζει ο Κρίσνα Γκούχα, πρώην αξιωματούχος της Fed και τωρινό στέλεχος της επενδυτικής Evercore ISI.

Τα δύσκολα… έπονται

Είναι προφανές πως οι αξιωματούχοι της Fed δεν θα ρισκάρουν να περιμένουν περαιτέρω βελτίωση της αγοράς εργασίας –η επόμενη έκθεση για την απασχόληση τον Οκτώβριο, θα δημοσιευτεί την Παρασκευή- πριν… πατήσουν την σκανδάλη βλέποντας την πίεση από τον αυξημένο πληθωρισμό να εμμένει.

Παρά το γεγονός πως επισήμως η εκτίμηση της Fed για τον πληθωρισμό δεν έχει αλλάξει και οι αξιωματούχοι της επιμένουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να… ξεφουσκώνουν από την επόμενη χρονιά, τα πράγματα δεν έχουν πάει όπως τα περίμενε.

Με φόντο την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και του κόστους των μεταφορών που προκαλούν ντόμινο ανατιμήσεων, ο πληθωρισμός κινείται επίμονα πάνω από τις προβλέψεις της Τράπεζας και πάνω από τα πραγματικά επίπεδα των μισθών. Και οι προσδοκίες για παρατεταμένο υψηλό πληθωρισμό έχουν αρχίσει να επηρεάζουν το κόστος και τις εκτιμήσεις για την παραγωγή, τις εργασιακές απαιτήσεις για τα επίπεδα των μισθών και το τιμολογιακό πλάνο των επιχειρήσεων.

Κλειδί το κραχ στην εφοδιαστική αλυσίδα

Η πρόβλεψη για αποσυμπίεση του πληθωρισμού από τα μέσα της επόμενης χρονιάς συνδέεται άμεσα με την εκτίμηση πως τα σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα θα αρχίσουν σταδιακά να λύνονται, όμως παράγοντες της αγοράς δεν εμφανίζονται τόσο αισιόδοξοι.

Σε ομιλία του προ ημερών ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, παραδέχτηκε πως ο συνδυασμός των ελλείψεων και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα «πιθανότατα θα διαρκέσουν περισσότερο από όσο αναμέναμε προηγουμένως, πιθανότατα μέχρι την επόμενη χρονιά», αν και επανέλαβε πως «ο πληθωρισμός θα αρχίσει και πάλι να υποχωρεί πιο κοντά στο στόχο του 2%».

Συνολικά 10 από τις 12 περιφερειακές Fed καταγράφουν αυξημένη νευρικότητα στην τοπική αγορά από τις ελλείψεις, όπου οι ελλείψεις αυτές μπορεί να αφορούν προσωπικό ή προϊόντα ή πρώτες ύλες. Η δε, πλειονότητα των περιφερειακών τραπεζών προτάσσει το «κρασάρισμα» στις εφοδιαστικές αλυσίδες ως σημαντικό παράγοντα για την ανοδική πίεση στις τιμές.

Το στοίχημα των Χριστουγέννων θα αποδειχτεί καθοριστικό για την αντίσταση του συστήματος και την ομαλή λειτουργία του, παρά τα προβλήματα, καθορίζοντας το στίγμα για το κλείσιμο της χρονιάς και τις προοπτικές ανάκαμψης την επόμενη χρονιά.

Ισχυρή ζήτηση

Την ίδια ώρα η ζήτηση παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που δεν θα επιτρέψει εύκολα την υποχώρηση του πληθωρισμού. Η ανάκαμψη της ζήτησης θεωρείται εξάλλου η βασικότερη αιτία πίσω από τις αυξήσεις των τιμών.

Ακόμη και με την έναρξη του tapering, η Fed δεν θα σταματήσει άμεσα να στηρίζει τη ρευστότητα, ενώ βέβαια και τα επιτόκια θα παραμένουν στο μεταξύ σε σταθερά μηδενικά επίπεδα διευκολύνοντας τη φτηνή χρηματοδότηση για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σκοπεύει να κρατήσει ζωντανά τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, με τα νέα πακέτα για τις υποδομές και τις κοινωνικές δαπάνες να είναι έτοιμα να διοχετεύσουν επιπλέον «ζεστό» χρήμα στην αγορά.

Δεν είναι τυχαίο πως το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει ήδη στραφεί στα… στοιχήματα για τον επόμενο σκόπελο που έχει να κάνει με την αύξηση των επιτοκίων δεδομένου πως ο ανοδικός τους κύκλος φαίνεται πως θα ξεκινήσει πολύ γρήγορα, μετά την ολοκλήρωση του tapering. Ενδεικτικά σε σημείωμα προς τους πελάτες της, την περασμένη Παρασκευή, η Goldman Sachs υποστήριξε πως «βλέπει» την πρώτη μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούλιο(!), ήτοι ένα χρόνο νωρίτερα από το αρχικά αναμενόμενο λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή