Αφήσαν το tapering, που λίγο-πολύ μοιάζει προδιαγεγραμμένο και… έπιασαν τα επιτόκια οι διεθνείς αναλυτές, προσπαθώντας να εκτιμήσουν τα επόμενα βήματα στην επιτοκιακή στρατηγική της Federal Reserve. Στην αυξανόμενη λίστα προστέθηκε και η Goldman Sachs, η οποία επικαλούμενη την πίεση του πληθωρισμού «βλέπει» τη Fed να προχωρά στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τον ερχόμενο Ιούλιο!

Πραγματικά, σε σημείωμα της, ομάδα οικονομολόγων της Goldman Sachs υπό τον Γιαν Χάτζιους υποστήριξε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζας θα δώσει τέλος στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων προχωρώντας σε μια πρώτη μετριοπαθή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον ερχόμενο Ιούλιο, ήτοι ένα χρόνο νωρίτερα από το μέχρι τώρα αναμενόμενο. Η αναπροσαρμογή δε, θα έρθει λίγο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, δεδομένου πως το tapering αναμένεται να ξεκινήσει από τον ερχόμενο μήνα (από το επικείμενο συμβούλιο, την ερχόμενη εβδομάδα) με ρυθμό περικοπής της τάξεως των 15 δισ. δολαρίων μηνιαίως και να τερματιστεί μέσα στην άνοιξη.

Μετά την πρώτη αύξηση, στις αρχές του καλοκαιριού, οι οικονομολόγοι της Goldman «βλέπουν» τη δεύτερη αύξηση να ακολουθεί τον Νοέμβριο του 2022, αλλά και να ακολουθούν άλλες δύο αυξήσεις κατά μέσο όρο ετησίως.

Βασική αιτία για την αλλαγή ρότας νωρίτερα από το αναμενόμενο είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος όχι μόνο έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά επιμένει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων της Fed, αλλά και της κυβέρνησης, πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να υποχωρούν από την επόμενη χρονιά.

Η ίδια η Goldman υποστηρίζει πως ο δομικός πληθωρισμός θα βρίσκεται ακόμη πάνω από το 4%, όταν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ολοκληρωθεί την ερχόμενη άνοιξη.

Θυμίζουμε πως στους στόχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεν είναι μόνο η σταθερότητα των τιμών, αλλά και η «πλήρης» απασχόληση. Αν και η Fed θα ήθελε να δει αισθητή βελτίωση της αγοράς εργασίας, στα προ της πανδημίας επίπεδα, πριν θέσει τα επιτόκια σε ανοδική τροχιά, η οικονομική ομάδα της Goldman εκτιμά πως ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα μετρήσει περισσότερο. Ειδικά αν παρατηρούνται ακόμη –όπως συμβαίνει ήδη- κενά στην αγορά εργασίας που σημαίνει πως διαθεσιμότητα σε θέσεις εργασίας υπάρχει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή