Πιέσεις προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε «πράσινες επενδύσεις» με «μεγαλύτερη αίσθηση επείγοντος» αναμένεται να ασκήσει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Όπως αποκάλυψε ο ο σύμβουλος του υπουργείου, Τζον Μόρτον , η κ. Γέλεν θα συναντηθεί με CEOs του κλάδου, προκειμένου να εξηγήσει τις νέες πολιτικές της κυβέρνησης των ΗΠΑ που στοχεύουν στη μετάβαση προς μια οικονομία καθαρής ενέργειας και θα προσπαθήσει να κατανοήσει καλύτερα ποια βήματα απαιτούνται για να επιταχυνθεί η εργασία από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Μόρτον είπε επίσης ότι η κινητοποίηση κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα είναι επιτακτική για τη χρηματοδότηση ενός εκτιμώμενου ετήσιου κενού 2 τρισεκατομμυρίων έως 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών ρύπων που υποσχέθηκαν οι κυβερνήσεις.

Η Γέλεν πρόκειται να συναντηθεί με οικονομικούς αξιωματούχους και επιχειρηματικούς ηγέτες στο COP26 στη Γλασκόβη της Σκωτίας, ως μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για να κινητοποιήσουν τις προσπάθειες των μεγάλων οικονομιών του κόσμου για την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα συμμετάσχει σε μια στρογγυλή τράπεζα που θα διοργανώσει η Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ) και ο Mark Carney, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας που τώρα υπηρετεί ως ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη χρηματοδότηση του κλίματος.

Σύμφωνα με το Reuters, στη συνάντηση θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Mike Bloomberg, ο Larry Fink, Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock και ο John Doerr, πρόεδρος της Kleiner Perkins.

«Το ερώτημα του πώς τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεταβαίνουν από τις τρέχουσες δραστηριότητες σε μια καθαρή μηδενική στάση και πόσο γρήγορα το κάνουν αυτό, είναι τελικά το πιο σημαντικό ερώτημα», είπε. «Αυτός θα είναι ο μοναδικός πιο σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό του εάν θα επιτύχουμε ευρύτερους παγκόσμιους καθαρούς μηδενικούς στόχους».

Το Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο εποπτεύει τις ρυθμιστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα αναγνώρισε την κλιματική αλλαγή ως «αναδυόμενο» κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και προέτρεψε τις ρυθμιστικές αρχές να την καταστήσουν κεντρική ανησυχία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News