Η εξεύρεση λύσεων για μια ναυτιλία χωρίς άνθρακα, με προεξάρχουσα  την πρόταση για την επιβολή ενός τέλους άνθρακα σε κάθε πλοίο, είναι το αντικείμενο μιας μεγάλης διεθνούς διάσκεψης με τίτλο «Shaping the Future of Shipping», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στη Γλασκόβη.

Η διεθνής διάσκεψη επιδιώκει να καταγράψει λύσεις και τρόπους συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και της ναυτιλιακής βιομηχανίας με στόχο τη δημιουργία πλοίων μηδενικών εκπομπών, τις επιτάχυνση των επενδύσεων προς αυτή την κατεύθυνση και κυρίως την διασφάλιση μιας δίκαιης μετάβασης στη νέα «πράσινη» ναυτιλία.

Τα θέματα συζήτησης στο συνέδριο θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

-τις προκλήσεις και τις δεσμεύσεις για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα,

-τα μέτρα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) μέτρα που βασίζονται στην αγορά και το πλαίσιο μια παγκόσμιας πολιτικής,

-τη μείωση του πολιτικού και οικονομικού κινδύνου,

-την εξασφάλιση δίκαιης μετάβασης.

Η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία έχει ήδη καλέσει τον ΟΗΕ να μειώσει επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα και να προσδιορίσει το 2050 ως το έτος πλήρους απαλλαγής της ναυτιλίας από τις εκπομπές άνθρακα. Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) έχει υποστηρίξει επίσης την δημιουργία ενός ταμείου (R&D) ύψους 5 δισ. δολ. για να διασφαλίσει ότι ποντοπόρα πλοία μηδενικού άνθρακα θα αρχίσουν να βρίσκονται στο νερό από το 2030. Η ναυτιλιακή βιομηχανία υποστηρίζει επίσης μια πρόταση για επιβολή εισφοράς άνθρακα σε πλοία άνω των 5.000 μεικτών τόνων μέσω ενός μηχανισμού που βασίζεται στην παγκόσμια αγορά.

Η συνάντηση, που γίνεται στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης για το Κλίμα COP26, θα φιλοξενήσει ηγέτες  από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου και κυβερνητικούς εκπροσώπους σημαντικών  ναυτιλιακών κρατών αλλά και επικεφαλής μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green