Ο αγώνας για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την επίλυση της κλιματικής κρίσης είναι παρόμοιος σε κλίμακα με την περίοδο που οι ΗΠΑ έστειλαν τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ.

«Θα χρειαστεί να εφεύρουμε νέες τεχνολογίες», δήλωσε ο Σμιθ στο CNBC, στο πλαίσιο του συνεδρίου τεχνολογίας Web Summit στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

«Αυτό θυμίζει λίγο την εποχή που ο Τζoν Φ. Κένεντι το 1961, είχε δηλώσει ότι η Αμερική θα πήγαινε στο φεγγάρι μέχρι το 1970. Κανείς δεν είχε σχεδιάσει ακόμη την προσελήνωση».

«Έχουμε την ικανότητα, πιστεύω, να εφεύρουμε την τεχνολογία που θα χρειαστεί. Εκεί θα πρέπει να πάνε οι αγορές και μεγάλο μέρος αυτής της νέας επένδυσης» πρόσθεσε ο Σμιθ.

Πολλές νέες εταιρείες τα επόμενα χρόνια

Ο πρόεδρος της Microsoft ο οποίος συμμετείχε επίσης στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε ότι κατά την εκτίμησή του ο εκκολαπτόμενος χώρος της τεχνολογίας του κλίματος θα δημιουργήσει πολλές νέες εταιρείες τα επόμενα χρόνια.

«Όταν κοιτάζω την κατάργηση του άνθρακα, τη δέσμευση και την αποθήκευση άνθρακα, τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα, τις μπαταρίες μακράς διάρκειας, τις εταιρείες που ξεκλειδώνουν τα μυστικά αυτών των καινοτομιών, θα γίνουν «μονόκεροι», αν δεν υπάρχουν σήμερα. Θα είναι τα γνωστά ονόματα του 2050».

Το στέλεχος της Microsoft αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι τέτοιες ιδέες είναι «κατασκευασμένες», επικαλούμενος την τεράστια προσπάθεια ανάπτυξης και κυκλοφορίας εμβολίων Covid-19 σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις κλιματικής τεχνολογίας μέχρι στιγμής φέτος έχουν ήδη ξεπεράσει ολόκληρο το 2020, αγγίζοντας το ρεκόρ των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε το Dealroom την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τον Σμιθ, στον απόηχο των όσων συζητιούνται στην COP26, είναι σημαντικό να «μετατραπούν οι δεσμεύσεις σε πρόοδο» μέσω εργαλείων όπως η ακριβής μέτρηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των οργανισμών και οι εκθέσεις διαφάνειας.

«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
GES 2021 – Αυξάνονται οι εκδόσεις «πράσινων» ομολόγων – Εκτίμηση για 1,5 τρισ. δολ. το 2022
ESG |

Εκτίμηση ότι οι εκδόσεις «πράσινων» ομολόγων θα φτάσουν το 1,5 τρισ. δολ. το 2022

Η κα Κονιδά,Managing Director και επικεφαλής χονδρικής τραπεζικής της ΗSBC, δήλωσε ότι τους τελευταίους 12-18 μήνες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και στην Ελλάδα σε αυτό τον τομέα, με σημαντικές εκδόσεις από εταιρείες και τράπεζες

Τσίπρας στο GES 2021 – Πρέπει να δούμε ξανά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης
Green |

Τσίπρας: Πρέπει να δούμε ξανά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης

Ο Τσίπρας υπογράμμισε πως «οι αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, η πανδημία, αλλά και η κλιματική κρίση, έχουν αναδείξει τους περιορισμούς και τα προβλήματα του κυρίαρχου μέχρι χτες οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου»

Κόλλιας (ΟΕΕ) – Να γίνει ομαλά η μετάβαση από τον λιγνίτη στη νέα εποχή
Green |

Κόλλιας (ΟΕΕ): Να γίνει ομαλά η μετάβαση από τον λιγνίτη στη νέα εποχή

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Eλλάδος επεσήμανε τους στόχους που πρέπει να έχει η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για το νομοσχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

KPMG – Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει γίνει συνείδηση μόνο στα ΔΣ των εταιρειών [Ερευνα]
Executive |

Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής έχει γίνει συνείδηση μόνο στα ΔΣ των εταιρειών [Ερευνα]

Τα διοικητικά συμβούλια, τα ανώτερα στελέχη και οι επικεφαλής των επιχειρήσεων δηλώνουν αυξανόμενη αισιοδοξία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής

ΕΤΕ – Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην Πράσινη Ενεργειακή Επανάσταση
Green |

ΕΤΕ: Πώς μπορεί η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην Πράσινη Ενεργειακή Επανάσταση [Πίνακες]

Με την 26η Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα (COP26) να επιβεβαιώνει την ανάγκη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο ενεργειακός τομέας έρχεται στο επίκεντρο, ως υπεύθυνος για σχεδόν τα 3/4 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα