Τη δημιουργία ενός νέου πιλοτικού προγράμματος το οποίο θα εστιάσει στον τερματισμό της λειτουργίας θερμικών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος σε ασιατικές χώρες ανακοίνωσε η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ADB), θέλοντας να ενισχύσει με τον τρόπο αυτό την παγκόσμια προσπάθεια για τη μείωση των ρύπων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, η ADB μέσω ενός νέου fund που, σε πρώτη φάση, θα διαθέτει από 2,5 έως 3,5 δισ. δολάρια θα προχωρήσει στη στοχευμένη εξαγορά θερμικών εργοστασίων στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, τα οποία κατόπιν θα κλείνει πολύ νωρίτερα από το αρχικά προβλεπόμενο προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης των κρατών.

«Θα αγοράσουμε τα εργοστάσια για να επιταχύνουμε την… συνταξιοδότηση τους» εξήγησε χαρακτηριστικά ο ειδικός ενεργειακών θεμάτων της τράπεζας, Ντέιβιντ Ελζίνγκα.

Το Energy Transition Mechanism θα επικεντρωθεί αρχικά στις τρεις συγκεκριμένες ρυπογόνες χώρες, στοχεύοντας στη μείωση των θερμικών εργοστασίων κατά 50% με ένα συνολικό κόστος που υπολογίζεται ότι θα φτάσει τελικά τα 30 με 60 δισ. δολάρια. Όμως, σταδιακά μπορεί να επεκταθεί και σε επιπλέον ασιατικές χώρες, με την παράλληλη συγκέντρωση επιπλέον κονδυλίων για το πρόγραμμα.

Όπως εξήγησε ο κ. Ελζίνγκα ο σχεδιασμός αφορά την προσέλκυση πολλών διαφορετικών επενδυτών, κυβερνήσεις, ιδιωτικούς επενδυτές και φιλάνθρωπους επιχειρηματίες, δημιουργώντας ένα μείγμα χρηματοδότησης και διασφαλίζοντας χαμηλές δανειοδοτήσεις για την αγορά των μονάδων. Τα εργοστάσια δεν θα κλείνουν αμέσως μόλις εξαγοραστούν, αλλά θα συνεχίσουν να λειτουργούν όσο χρειάζεται και για την αποπληρωμή των δανείων, όμως θα έχει δρομολογηθεί η διακοπή τους.

Με το μοντέλο αυτό η ADB υπολογίζει ότι θα επιταχυνθεί η διακοπή της λειτουργίας τους κατά έξι με οκτώ χρόνια με εύλογα οφέλη για τη μείωση των ρύπων.

Αντιστοίχως, η ADB θα δημιουργήσει κίνητρα ώστε και άλλες ρυπογόνες επιχειρήσεις  να σταματήσουν να λειτουργούν και θα στηρίξει project καθαρής ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green