Τη δημιουργία ενός νέου πιλοτικού προγράμματος το οποίο θα εστιάσει στον τερματισμό της λειτουργίας θερμικών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος σε ασιατικές χώρες ανακοίνωσε η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ADB), θέλοντας να ενισχύσει με τον τρόπο αυτό την παγκόσμια προσπάθεια για τη μείωση των ρύπων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, η ADB μέσω ενός νέου fund που, σε πρώτη φάση, θα διαθέτει από 2,5 έως 3,5 δισ. δολάρια θα προχωρήσει στη στοχευμένη εξαγορά θερμικών εργοστασίων στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, τα οποία κατόπιν θα κλείνει πολύ νωρίτερα από το αρχικά προβλεπόμενο προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης των κρατών.

«Θα αγοράσουμε τα εργοστάσια για να επιταχύνουμε την… συνταξιοδότηση τους» εξήγησε χαρακτηριστικά ο ειδικός ενεργειακών θεμάτων της τράπεζας, Ντέιβιντ Ελζίνγκα.

Το Energy Transition Mechanism θα επικεντρωθεί αρχικά στις τρεις συγκεκριμένες ρυπογόνες χώρες, στοχεύοντας στη μείωση των θερμικών εργοστασίων κατά 50% με ένα συνολικό κόστος που υπολογίζεται ότι θα φτάσει τελικά τα 30 με 60 δισ. δολάρια. Όμως, σταδιακά μπορεί να επεκταθεί και σε επιπλέον ασιατικές χώρες, με την παράλληλη συγκέντρωση επιπλέον κονδυλίων για το πρόγραμμα.

Όπως εξήγησε ο κ. Ελζίνγκα ο σχεδιασμός αφορά την προσέλκυση πολλών διαφορετικών επενδυτών, κυβερνήσεις, ιδιωτικούς επενδυτές και φιλάνθρωπους επιχειρηματίες, δημιουργώντας ένα μείγμα χρηματοδότησης και διασφαλίζοντας χαμηλές δανειοδοτήσεις για την αγορά των μονάδων. Τα εργοστάσια δεν θα κλείνουν αμέσως μόλις εξαγοραστούν, αλλά θα συνεχίσουν να λειτουργούν όσο χρειάζεται και για την αποπληρωμή των δανείων, όμως θα έχει δρομολογηθεί η διακοπή τους.

Με το μοντέλο αυτό η ADB υπολογίζει ότι θα επιταχυνθεί η διακοπή της λειτουργίας τους κατά έξι με οκτώ χρόνια με εύλογα οφέλη για τη μείωση των ρύπων.

Αντιστοίχως, η ADB θα δημιουργήσει κίνητρα ώστε και άλλες ρυπογόνες επιχειρήσεις  να σταματήσουν να λειτουργούν και θα στηρίξει project καθαρής ενέργειας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων
Green |

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων

Πώς θα ενσωματωθεί η διάσταση της κλιματικής κρίσης στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ποια μέτρα επιβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών από εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις. Τι προβλέπεται στον υπό διαβούλευση κλιματικό νόμο.

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών
Green |

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών

Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σκοπός είναι να αξιοποιηθούν και να διαχειριστούν τα νέα τεχνολογικά μέσα ώστε να επιτευχθεί η πρόληψη των φυσικών καταστροφών.

ΑΠΕ – Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων
Green |

Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Δεν έχουν τέλος οι επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας και ειδικά των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), τόσο από εταιρείες όσο και από κυβερνήσεις, ειδικά καθώς οι τιμές του πετρελαίου και τους φυσικού αερίου έχουν φτάσει στα ύψη και ο πλανήτης αναζητά εναλλακτικές λύσεις