Η ανακύκλωση σήμερα αποτελεί μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η σύγχρονη εποχή επιτάσσει κάθε χώρα και κάθε πολίτης να γίνονται αρωγοί και συνοδοιπόροι στην παγκόσμια προσπάθεια μιας κυκλικής και βιώσιμης οικονομίας, κάνοντας την ανακύκλωση μέρος της καθημερινής ζωής.

Χρόνια μετά την εισαγωγή της ανακύκλωσης στην Ελλάδα, γνωρίζουμε πια πως η ανακύκλωση συσκευασιών γίνεται στους μπλε κάδους. Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζουμε είναι την ιστορία αλλά κυρίως τη σημασία αυτών των μπλε κάδων για την ανακύκλωση της χώρας.

Ανακύκλωση με σύστημα

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) λειτουργεί το Σύστημα των μπλε κάδων και των μπλε κωδώνων από το 2003 ως αδειοδοτημένο από την πολιτεία Σύστημα Ανακύκλωσης. Η ΕΕΑΑ συστάθηκε με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και εταιρειών υπόχρεων για την ανακύκλωση των συσκευασιών τους, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία. Οι Δήμοι της χώρας αποτελούν βασικό εταίρο και συνεργάτη του Συστήματος.

Εδώ και 19 χρόνια η ΕΕΑΑ είναι πρωταθλητής στα αποτελέσματα και πηγαίνει σταθερά την ανακύκλωση της χώρας ένα βήμα μπροστά. Λειτουργεί με εγκεκριμένο από τους αρμόδιους φορείς επιχειρησιακό σχέδιο ενώ παράλληλα κάθε χρόνο αυξάνονται οι συμβεβλημένες επιχειρήσεις που την εμπιστεύονται καθώς ελέγχεται συστηματικά από τις αρμόδιες αρχές, χωρίς ευρήματα, και παράγει αξιόπιστα και επαληθεύσιμα αποτελέσματα. Ήδη ο αριθμός των επιχειρήσεων που εμπιστεύονται την ΕΕΑΑ για την εκπλήρωση της νομικής τους υποχρέωσης έφτασε τις 3000, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των παραγόντων της αγοράς στο Σύστημα.

Το σύστημα των μπλε κάδων και των μπλε κωδώνων καλύπτει όλες τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες από γυαλί, χαρτί – χαρτόνι, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, πλαστικό χωρίς περιορισμό στο μέγεθος ή στο σχήμα τους.. Από την έναρξη της λειτουργίας της, η ΕΕΑΑ μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να καλύπτει το 96% του πληθυσμού της χώρας καθώς συνεργάζεται με 306 Δήμους. Στις πόλεις και τους οικισμούς μας βρίσκονται τοποθετημένοι περίπου 180.000 μπλε κάδοι ενώ 530 οχήματα ανακύκλωσης έχουν δωριστεί στους συμβεβλημένους Δήμους και εκτελούν τα δρομολόγια συλλογής των ανακυκλωσίμων. Αυτός ο εξοπλισμός, που η ΕΕΑΑ παραχωρεί στους Δήμους, συνδυάζεται με τα 32 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) σε όλη την Ελλάδα, τα οποία αναλαμβάνουν τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και την προώθηση των υλικών που ανακτώνται, στην αγορά δευτερογενών υλικών, έτσι ώστε να κλείνει ο κύκλος τεκμηριωμένα με την παραγωγή νέων προϊόντων και υλικών. Επιπλέον 10.200 μπλε κώδωνες ειδικά για τη γυάλινη συσκευασία έχουν τοποθετηθεί προς εξυπηρέτηση 22.000 επιχειρήσεων του τομέα της εστίασης – διασκέδασης (HORECA). Μέσα από τις δράσεις της η ΕΕΑΑ, πέραν της επίτευξης του Εθνικού Στόχου στην Ανακύκλωση Συσκευασιών, προσφέρει 2.600 άμεσες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης τόσο στη συλλογή των ανακυκλώσιμων συσκευασιών και τη μεταφορά τους όσο και στη διαλογή τους στα ΚΔΑΥ.

Κλειδί της επιτυχίας: η συνεργασία

Όλο αυτό το θετικό αποτέλεσμα δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνεχή στήριξη των 3000 επιχειρήσεων, τη συνεργασία της ΕΕΑΑ με την ΚΕΔΕ & τους 306 Δήμους, τη συμβολή των συνεργατών και εργαζομένων στα έργα ανακύκλωσης, αλλά κυρίως χωρίς τη συμμετοχή εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας που εδώ και 19 χρόνια στηρίζουν τα έργα ανακύκλωσης που αποφέρουν σημαντικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος.

Αναμφίβολα, χωρίς το έργο της ΕΕΑΑ και τη συμβολή των ανθρώπων της, η χώρας μας δε θα είχε καταφέρει να επιτύχει τους στόχους στην ανακύκλωσης συσκευασιών. Όμως το γεγονός αυτό δεν μας εφησυχάζει και δε θα έπρεπε να εφησυχάζει ούτε την πολιτεία. Θα πρέπει ο καθένας μας, και η πολιτεία πρώτη από όλους, να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις και να υλοποιηθούν οι ενέργειες εκείνες που θα επιτρέψουν στην ανακύκλωση να πορευθεί ακόμα πιο δυναμικά. Όσον αφορά την ΕΕΑΑ ο προγραμματισμός της θέτει ως προτεραιότητα τις ανάγκες συνεχούς επέκτασης και βελτίωσης, με νέες καινοτόμες δράσεις, ώστε μαζί με τους Δήμους και τους πολίτες της χώρας να συμβάλει σε ένα καλύτερο περιβάλλον για ένα βιώσιμο μέλλον στην χώρα, την Ευρώπη και τον πλανήτη, όπως οφείλουμε στη νέα γενιά και σε αυτές που θα ακολουθήσουν.

Sponsored article

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green