Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις κάνουν το ντεμπούτο τους στην Wall Street, και μάλιστα οι αρχικές δημόσιες προσφορές κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, είναι ήδη περισσότερες από αυτές στο σύνολο του 1996, που ήταν η καλύτερη -ιστορικά- χρονιά για τις IPOs.

Σύμφωνα με στοιχεία του FactSet, που δημοσιεύει το CNN Business του πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, 785 εταιρείες εισήχθησαν στο χρηματιστήριο στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με 664 για όλο το 1996 και 555 πέρυσι.

Η εφαρμογή γνωριμιών Bumble , η εταιρεία φυτικού γάλακτος Oatly και ο διαδικτυακός κολοσσός μεσιτείας Robinhood είναι μεταξύ των κορυφαίων «μονόκερων» που θα εισαχθούν φέτος στο χρηματιστήριο.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τα χαμηλά επιτόκια και άλλα κίνητρα από την Federal Reserve, την ακόρεστη όρεξη των επενδυτών για ταχέως αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις και την έκρηξη των λεγόμενων εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού ή SPAC.

Οι SPAC έχουν γίνει δημοφιλείς τρόποι για εταιρείες που θέλουν να εισέλθουν στο χρηματιστήριο με λίγο λιγότερο ρυθμιστικό έλεγχο .

Ορισμένες μεγάλες εταιρείες επιλέγουν επίσης να εισέλθουν στο χρηματιστήριο μέσω απευθείας εισαγωγής μετοχών στα χρηματιστήρια της Wall Street. Η Roblox και η Coinbase εξέδωσαν απευθείας μετοχές αντί να πουλήσουν νέες μετοχές σε μια δημόσια εγγραφή.

Αλλά η αύξηση της ζήτησης για τακτικές IPO δείχνει ότι πολλοί λεγόμενοι μονόκεροι (startups με αποτίμηση τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων) είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν τον καλό, παλιομοδίτικο τρόπο εισαγωγής στο χρηματιστήριο.

Αυτό δεν είναι πιθανό να αλλάξει σύντομα.

«Ένα διευκολυντικό πλαίσιο της αγοράς και οι αυξημένες αποτιμήσεις έχουν ενθαρρύνει τους εκδότες να εισέλθουν στο χρηματιστήριο», δήλωσε η Rachel Gerring, επικεφαλής του τμήματος IPO για την EY Americas και πρόσθεσε : «Είμαστε προσεκτικά αισιόδοξοι ότι αυτές οι τάσεις μπορούν να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους και μέχρι το 2022».

«Αναμένουμε ότι η αγορά IPO θα ολοκληρώσει το έτος δυνατά, με ισχυρό αγωγό και άφθονες… εκκρεμότητες για υποστήριξη εκδόσεων το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσαν αναλυτές της Renaissance Capital, μιας εταιρείας έρευνας και επενδύσεων που επικεντρώνεται στις IPO.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές