Σε μείζον πολιτικό θέμα έχουν εξελιχθεί οι εξετάσεις πιστοποίησης των ιδιωτών εκκαθαριστών (δικηγόρων φοροτεχνικών και λογιστών), προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο δυναμικό εκκαθάρισης εκκρεμών συντάξεων του ΕΦΚΑ.

Το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας, στις εξειδικευμένες εξετάσεις που διενήργησε το ασφαλιστικό ταμείο, μετά την εκπαίδευση, των ενδιαφερόμενων ιδιωτών εκκαθαριστών, προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όσο και των συνδικαλιστικών οργανώσεων υπαλλήλων και συνταξιούχων, που μίλησαν για «φιάσκο» στην επιλογή της κυβέρνησης να εμπλέξει ιδιώτες στην συγκεκριμένη διαδικασία.

Σημειωτέον ότι όλοι όσοι αντέδρασαν, έχουν ταχθεί κατά της συγκεκριμένης κυβερνητικής επιλογής, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις – μάλιστα – να έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ακυρώσουν το μέτρο.

Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πράγματι είναι εξαιρετικά το ποσοστό επιτυχίας των ιδιωτών εκκαθαριστών – λογιστών, φοροτεχνικών και δικηγόρων – που έλαβαν μέρος στο πρώτο κύκλο εκπαίδευσης του ΕΦΚΑ, προκειμένου να πάρουν την πιστοποίηση και να ενταχθούν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων. Μόνο 179 από τους 547 που πήραν μέρος στις εξετάσεις, τελικώς έλαβαν την πιστοποίηση του εκκαθαριστή συντάξεων.

Οι αντιδράσεις και αρνητική κριτική ήταν τέτοιο, που ανάγκασε τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να εκδώσει και νέα ανακοίνωση χθες, με την οποία ξεκαθάρισε ότι «επιμένει στην συγκεκριμένη επιλογή» και πως «οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι ήρθαν για να μείνουν».

Μάλιστα απευθυνόμενη στους επικριτές του μέτρου, η διοίκηση του ΕΦΚΑ σημειώνει πως «αυτοί που χθες δεν ήθελαν καθόλου τους πιστοποιημένους είναι οι ίδιοι που σήμερα θέλουν περισσότερους και κατηγορούν τον ΕΦΚΑ λόγω του δήθεν περιορισμένου αριθμού των επιτυχόντων».

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοινώνει πως στις 12 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος εκπαίδευσης 1.200 επιπλέον λογιστών και δικηγόρων, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις τόσο εκείνων του δεύτερου κύκλου, όσο και εκείνων του πρώτου κύκλου που δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στις χθεσινές εξετάσεις.

Ταυτόχρονα, προκειμένου να δείξει την επιμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή του μέτρου, σημειώνει ότι σύντομα θα ενεργοποιήσει την πλατφόρμα για την υποβολή και νέων αιτήσεων από ενδιαφερόμενους δικηγόρους και λογιστές που επιθυμούν να ενταχθούν στους ιδιώτες εκκαθαριστές.

Οι αντιδράσεις

Σε «φιάσκο της εμπλοκής ιδιωτών στον ΕΦΚΑ», αναφέρεται η τομεάρχης Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τονίζοντας ότι η επιλογή αυτή είναι ατελέσφορη και αναποτελεσματική.

«Μετεξεταστέο» χαρακτηρίζει το εγχείρημα εμπλοκής ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων, η Ομοσπονδία υπαλλήλων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ αναφερόμενη στα «αποκαρδιωτικά αποτελέσματα της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης πιστοποίησης ιδιωτών για την έκδοση των συντάξεων».

«Η πενιχρή συμμετοχή, είναι απόδειξη αυτογνωσίας των ενδιαφερόμενων ιδιωτών», σημειώνει η Ομοσπονδία και υπογραμμίζει πως «το συγκεκριμένο αντικείμενο δημιουργεί μεγάλες ευθύνες (ποινικές κι αστικές), και γι’ αυτό απαιτεί πλήρη αφοσίωση, πάρα πολύ μελέτη, γνώση και κυρίως αποκλειστικότητα στην συγκεκριμένη ενασχόληση».

Τέλος για «πρωτοφανές φιάσκο» της διοίκησης του ΕΦΚΑ, αλλά και προσωπικά του υπουργού Εργασίας, μιλάει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, κατηγορώντας τους για «ιδεοληπτικές εμμονές» που δεν οδηγούν στην λύση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες