Βασιλικά κοσμήματα που βγήκαν λαθραία από τη χώρα την περίοδο της Επανάστασης στη Ρωσία το 1917, μαζί με σπάνια έγχρωμα διαμάντια, προσφέρονται σε δημοπρασία την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη, αναζητώντας συλλέκτες με… βαθιά τσέπη για να τα αποκτήσουν.

Ένα πορτοκαλί-ροζ διαμάντι βάρους 25,62 καρατίων, που υπολογίζεται σε 3,6 έως 5,38 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,9 έως 5,9 εκατομμύρια δολάρια), σε ένα δαχτυλίδι, είναι ίσως το κορυφαίο αντικείμενο στην εξαμηνιαία πώληση κοσμημάτων του οίκου Sotheby’s στην ελβετική πόλη τον Νοέμβριο.

«Η αγορά είναι αυτή τη στιγμή πολύ δυναμική και μετά την πανδημία οι άνθρωποι είναι πολύ πρόθυμοι να αγοράσουν κοσμήματα σήμερα και να αγοράσουν κάτι απτό που μπορούν να απολαύσουν», εκτιμούν οι άνθρωποι του οίκου Sotheby’s.

Για τους συλλέκτες ιστορικών πολύτιμων λίθων, μια μεγάλη οβάλ καρφίτσα με ζαφείρι και διαμάντια και ασορτί σκουλαρίκια από τη κοσμηματοθήκη της Μεγάλης Δούκισσας Μαρίας Παβλόβνα, της θείας του τελευταίου Ρώσου αυτοκράτορα Νικολάου Β’, επιστρέφει ξανά στο φως της δημοσιότητας.

«Ανήκαν στη Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Παβλόβνα της Ρωσίας που ήταν η βασίλισσα της κοινωνικής ζωής στην Αγία Πετρούπολη. Ήταν σύζυγος του Μεγάλου Δούκα Βλαντιμίρ, δηλαδή του γιου του τσάρου (Αλέξανδρος Β’) και διέθετε μια φανταστική συλλογή από κοσμήματα», σύμφωνα με τον Ολιβιέ Βάγκνερ, επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων του οίκου Sotheby’s στη Γενεύη.

Η Μαρία Παβλόβνα εμπιστεύτηκε το βασιλικό σετ κοσμημάτων στον φίλο της Βρετανό διπλωμάτη Άλμπερτ Χένρι Στόπφορντ, ο οποίος τα μετέφερε στο Λονδίνο για φύλαξη μαζί με άλλα κοσμήματα. Σήμερα η αξία τους εκτιμάται σε 280.000-480.000 ελβετικά φράγκα, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών.

Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι η Μαρία Παβλόβνα κατάφερε και δραπέτευσε από την επαναστατική Ρωσία, ενώ πέθανε τρία χρόνια αργότερα, το 1920, στη Γαλλία. Η καρφίτσα και τα σκουλαρίκια της πωλούνται από μια ευρωπαϊκή πριγκιπική οικογένεια που τα αγόρασε σε δημοπρασία το 2009, δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus