Ορισμένοι από μας τους παλιότερους στην Deutsche Welle γνωρίζαμε ως συνάδελφο τον Μιχάλη Κρασάκη. Αποχώρησε από την ελληνική σύνταξη, όπου εργαζόταν από το 1975, το 2001. Γνωρίζαμε επίσης ότι ασχολείται με τη συλλογή έργων τέχνης. Αλλά μέχρι εκεί. Τίποτα δεν μπορούσε να μας προϊδεάσει για την ευχάριστη είδηση ότι την έκθεση τμήματος της συλλογής Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη με έργα που αφορούν την Ελληνική Επανάσταση θα εγκαινιάσει στις 30 Οκτωβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Σύμφωνα με τους διοργανωτές «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση που πραγματοποιείται στην Κρήτη στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 200 χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης».

Οι δυο συλλέκτες είναι χαμηλών τόνων και για πρώτη φορά παρουσιάζουν δημόσια στο κοινό έργα από τη συλλογή τους. Σε συνομιλία μας με τον Μιχάλη Κρασάκη μας είπε πως πολύ δύσκολα αποχωρίζεται τα έργα που επί πέντε δεκαετίες συλλέγει. Δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει, όπως λέει. Το γεγονός όμως ότι η συγκεκριμένη έκθεση στα Χανιά θα είχε σημαντικό παιδευτικό χαρακτήρα και πολλά σχολεία από όλη την Ελλάδα θα την επισκέπτονταν, τον έπεισε πως για κάποιους μήνες άξιζε τον κόπο να τα αποχωριστεί.

Η συλλογή ξεκίνησε από ένα παζάρι στην Κολωνία

Πρόκειται για μια συλλογή που ξεκίνησε από ένα παζάρι στην κεντρική πλατεία της Κολωνίας, τη Νόιμαρκτ, στις αρχές του 1970 και ο εμπλουτισμός της συνεχίστηκε κυρίως μέσω δημοπρασιών σε όλο τον κόσμο. «Στην πλατεία αυτή γινόταν ένα υπαίθριο παζάρι αντικών που μου τράβηξε την προσοχή. Εκεί αγόρασα κάποια πράγματα που μου άρεσαν, δύο χαρακτικά, έναν όμορφο καθρέπτη χειρός και ένα μπρούτζινο αγαλματίδιο. Μετά την πρώτη αυτή εμπειρία άρχισα να αναζητώ αντικείμενα περασμένων αιώνων που με σαγήνευαν χωρίς να ξέρω το γιατί. Η περιέργεια κάποιου να γνωρίσει καλύτερα, να μάθει περισσότερα για ένα έργο τέχνης που τον ελκύει, χωρίς να ξέρει αρχικά τον λόγο, είναι το πρώτο βήμα για να αρχίσει στη συνέχεια να ασχολείται εντατικά με πράγματα που του αρέσουν. Αυτό συνέβη και με εμένα», λέει ο Μιχάλης Κρασάκης.

Η συλλογή έχει την έδρα της στην Κολωνία. Η καταγωγή του Μιχάλη Κρασάκη είναι από το Ηράκλειο της Κρήτης και όταν κάποια στιγμή έδειξε ορισμένα έργα σε φίλους του ιστορικούς, εκείνοι του είπαν πως θα πρέπει να μοιραστεί τα έργα με το κοινό, όχι μόνο για τη σπανιότητά τους αλλά και γιατί «έχουν και μια ιστορικότητα. Για κάποια από αυτά θα μπορούσαν να γραφτούν σαράντα, πενήντα σελίδες» τονίζει.

Σπάνια έργα μεγάλων δημιουργών

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων θα παρουσιαστούν περισσότερα από εκατό εκθέματα. Πίνακες, γλυπτά, υδατογραφίες, σχέδια, αυθεντικές φορεσιές, κοσμήματα, σφυρήλατα όπλα του 21 και πολύτιμες εκδόσεις από όλη την Ευρώπη. «Πάντως, ο κορμός της έκθεσης αποτελείται από 100 πίνακες μεγάλων Ρώσων, Δανών, Γάλλων και άλλων  ζωγράφων του 19ου αιώνα. Όμως έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα έργα Γερμανών καλλιτεχνών όπως του Πέτερ φον Ες και του Κάρλ Ρότμαν, που κατ’ εντολή του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου του 1ου, του πατέρα του Οθωνα, είχαν έρθει στην Ελλάδα και απεικονίσει πολλά τοπία, μνημεία και μορφές της ελληνικής επανάστασης καθώς και ηθογραφικές σκηνές και πολεμικά επεισόδια του 21. Επίσης, θα δείξουμε τις πρωτότυπες υδατογραφίες με σκηνές από την Ελλάδα του 1834, που έχουν σπουδαία ιστορική σημασία, μια και προέρχονται από το χέρι του Γερμανού ζωγράφου Λούντβιχ Κελνμπέργκερ και είναι οι μόνες -παγκοσμίως- που βρίσκονται σε ιδιωτική συλλογή», λέει ο Μιχάλης Κρασάκης.

Εκτός αυτού θα παρουσιαστούν έργα πολύ σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων όπως των Νικηφόρου Λύτρα, Θεόδωρου Βρυζάκη, 6 πίνακες του Νικόλαου Γύζη, το μοναδικό γνωστό μπρούτζινο γλυπτό του γιου του Γύζη, του Τηλέμαχου Γύζη, του Ουμβέρτου Αργυρού, καθώς και έργα της μεγάλης Ελληνίδας ζωγράφου Θάλειας Φλωρά-Καραβία, του Βικάτου, του Γυαλινά, του Μαθιόπουλου, του Τσιριγώτη και πολλών άλλων.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Στην ερώτηση έαν υπάρχουν σχέδια η έκθεση να παρουσιαστεί και αλλού μετά την ολοκλήρωσή της στα Χανιά, ο Μιχάλης Κρασάκης απαντά πως υπάρχουν ήδη αιτήματα από την Αθήνα και αλλού, αλλά ακόμα είναι νωρίς να ανακοινωθεί κάτι επισήμως.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Παπαθανάσης: Στο Ταμείο Ανάκαμψης πρόγραμμα για αντίγραφα ταινιών για άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης
Plus |

Στο Ταμείο Ανάκαμψης πρόγραμμα για αντίγραφα ταινιών για άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης

Η επιδότηση θα καλύπτει έως και το 100% των δαπανών δημιουργίας προσβάσιμων αντιγράφων για κινηματογραφικά έργα μεγάλου μήκους, που έχουν εξασφαλίσει διανομή σε αίθουσα ή με τηλεοπτική μετάδοση ή ως περιεχόμενο σε πλατφόρμα