Τελικά, μέσω ΣΔΙΤ θα προχωρήσουν τα projects της Μετεγκατάστασης των Φυλακών Κορυδαλλού, Ιωαννίνων και Χαλκίδας. 

Αυτό προκύπτει από την απόφαση της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής για την ένταξη 19 μεταρρυθμίσεων και έργων  αξίας 2,5 δις ευρώ στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που υλοποιείται με τη καθοριστική συμβολή της νέας μονάδας που δημιουργήθηκε υπό τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη στο ΤΑΙΠΕΔ. Η τελευταία έχει να κάνει με την επιτάχυνση της διαδικασίας ωρίμανσης κρίσιμων έργων.

Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει παλαιότερα ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου (προερχόμενος από μια επιτυχημένη θητεία στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων) «η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων αποτελεί τον μηχανισμό ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, που σκοπό έχει να υπερβεί εμπόδια και στάδια γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν τα δημόσια έργα μέσα από την συνεχή και συνεπή παρακολούθηση, τον συντονισμό και τη διασφάλιση της απόδοσης τους».

Η απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής αφορά συνολικά 16 έργα των Υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0»). Επιπλέον, εντάχθηκαν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας ένα έργο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και δύο έργα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα οποία σχεδιάζονται να υλοποιηθούν μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η Έξυπνη Πόλη

Μια δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda Development για το εμβληματικό project του Ελληνικού αξίζει να κρατηθεί στη σκέψη μας με φόντο την προοπτική του 2025, χρονιά -ορόσημο για την ολοκλήρωση ενός μεγάλου μέρους των έργων. «Μία περιοχή που σήμερα είναι δύσκολα προσβάσιμη και αποκομμένη από τον αστικό ιστό θα μεταμορφωθεί τα επόμενα χρόνια, αποκλειστικά με ιδιωτική χρηματοδότηση, σε μία σύγχρονη πράσινη πόλη που θα μπορούμε όλοι μας να επισκεπτόμαστε και να απολαμβάνουμε. Το Ελληνικό είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θα αναπτυχθεί από την αρχή ως μία έξυπνη πόλη, με προηγμένες υποδομές και καινοτόμες τεχνολογίες, ενώ σχεδιάστηκε ώστε να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο και ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας μέσα στο 2022  ξεκινούν τα έργα αναβάθμισης της μαρίνας του Άγιου Κοσμά και της παραλίας, αλλά και η κατασκευή του Marina Tower, ενώ για το  2023 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή του Marina Galleria και του παραθαλάσσιου οικισμού κατοικιών και συγκροτημάτων μπροστά από το Πάρκο. Προβλέπεται επίσης να ξεκινήσουν οι εργασίες για το εμπορικό και ψυχαγωγικό σύμπλεγμα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, καθώς και για τον πύργο μικτής χρήσης στην ίδια περιοχή.

Οι Επενδύσεις στη Φαρμακοβιομηχανία

Στην παρουσίαση ενός πολυδιάστατου επενδυτικού προγράμματος – ύψους 356 εκ. ευρώ-  προχώρησε η ελληνικών συμφερόντων φαρμακοβιομηχανία DEMO. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Δημήτρης Δέμος, το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα,  «δεν αλλάζει μόνο τη δική μας DEMO, αλλά τη δυναμική ολόκληρου του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας». Σύμφωνα με όλα όσα έγιναν γνωστά οι επενδύσεις που προγραμματίζονται στην παραγωγή φαρμάκων, στην παραγωγή πρώτων υλών, στην έρευνα και στη βιοτεχνολογία αναμένεται, κατά τη γνώμη της διοίκησης της εταιρείας,  «να αλλάξουν τα δεδομένα, αυξάνοντας τις άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και αποτελώντας κίνητρο παραμονής στη χώρα για τους νέους επιστήμονες».

Η DEMO είναι μια βιομηχανία φαρμάκων, 100% ελληνική που εξειδικεύεται στην παραγωγή ενέσιμων φαρμάκων όλων των ειδών και εξάγει το 84% της ετήσιας παραγωγής της. Με πάνω από 2.700 σκευάσματα εγκεκριμένα σε 85 χώρες και 1.000 άτομα προσωπικό, η DEMO στοχεύει στη διατήρηση της ηγετικής της θέσης στην Ελλάδα και στην περαιτέρω ανάπτυξή της διεθνώς.

Τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στους νευραλγικούς τομείς της παραγωγής, του R&D και της ψηφιοποίησης.

Το Ομόλογο & οι Μέτοχοι

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που προχώρησε στην έκδοση εταιρικού ομολόγου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, για όλους όσοι δεν γνωρίζουν την ιστορία της «βαριάς βιομηχανίας» στην Ελλάδα, είναι ο κορυφαίος βιομηχανικός παραγωγός διεθνώς στον κλάδο του αλουμινίου και του χαλκού. Η εταιρεία διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση με 17 εργοστασιακές μονάδες στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Ολλανδία και εμπορική παρουσία σε πάνω από 100 χώρες, ενώ δραστηριοποιείται σε δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές: Αυτοκινητοβιομηχανία, Ναυπηγική βιομηχανία, Συσκευασία, Ενέργεια και δίκτυα διανομής, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Βιομηχανικές εφαρμογές, Θέρμανση, εξαερισμός, ψύξη και κλιματισμός (HVAC&R).

Βασικός μέτοχος της εισηγμένης εταιρείας είναι η βελγική εταιρεία VIOHALCO SA/NV (που συνεχίζει να είναι ελληνικών συμφερόντων) που κατέχει ποσοστό 84,78% επί συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου. Οι κύριοι μέτοχοι της VIOHALCO SA/NV (εισηγμένη στο Euronext) είναι ένα από τα πλέον εμβληματικά πρόσωπα της ελληνικής βιομηχανίας, ο Νικόλαος Στασινόπουλος (του Μιχαήλ ) με ποσοστό 32,27%.Το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου» (Ίδρυμα ΚΙΚΠΕ) με ποσοστό 23,25% του μετοχικού κεφαλαίου της.  Στο ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου διαβάζω πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος ΚΙΚΠΕ έχειπαράσχει στον  σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου VIOHALCO  Γιάννη Στασινόπουλο -για την ακρίβεια, ο Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος του Νικολάου, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, «ενεργώντας στο όνομα και για λογαριασμό του Ιδρύματος ΚΙΚΠΕ, την αποκλειστική εξουσία να ασκεί κατά την κρίση του τα δικαιώματα ψήφου που συνδέονται με τις μετοχές της VIOHALCO SA/NV που κατέχει το Ίδρυμα ΚΙΚΠΕ. Κατά συνέπεια στα δικαιώματα ψήφου του κ. Ιππoκράτη Ιωάννη Στασινόπουλου που αντιστοιχούν στις μετοχές VIOHALCO SA/NV, των οποίων είναι κύριος (4,66%), προστίθενται τα δικαιώματα που αντιστοιχούν στις μετοχές VIOHALCO SA/NV, των οποίων είναι κύριος το Ίδρυμα ΚΙΚΠΕ (23,25%). Δηλαδή ο κ. Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος του Νικολάου κατέχει συνολικά ποσοστό 27,92% (κατά στρογγυλοποίηση) των δικαιωμάτων ψήφου στη VIOHALCO SA/NV (ημερομηνία γνωστοποίησης 1.3.2021)». Ο αδελφός του Νίκου Στασινόπουλου, ο Ευάγγελος Στασινόπουλος με ποσοστό 19,20% .

Η Σκυτάλη: Πριν ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2020 ο Γιάννης Στασινόπουλος, εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς των μετόχων της VIOHALCO ανέλαβε τα ηνία ενός ολόκληρου παραγωγικού ομίλου που από τα Οινόφυτα που βρίσκεται εδώ και δεκαετίες η καρδιά του διεθνούς ομίλου με την ελληνική οικογενειακή σφραγίδα με μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από 9.500 εργαζόμενους και προϊόντα που διανέμονται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι Κινέζοι

Ο εκδότης Steve Forbes (πρόεδρος της Forbes Media) ρώτησε κατά την διάρκεια της  τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις ελληνο-κινεζικές σχέσης. «Η Κίνα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είναι ένας σημαντικός επενδυτής στην Ελλάδα. Όλοι γνωρίζουμε την επένδυση στο Λιμάνι του Πειραιά. Πώς αξιολογείτε τις σχέσεις με την Κίνα αυτή την στιγμή;». Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια απάντηση που δείχνει καλή γνώση των δεδομένων και των συνθηκών, ωριμότητα, νηφαλιότητα και προπαντός, ρεαλισμό. Στο primeminister.gr  διαβάζω την απάντηση: «Η σχέση με την Κίνα -και μιλάω εδώ ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- είναι περίπλοκη, είμαστε συνεργάτες και ταυτόχρονα ανταγωνιστές. Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή. Αλλά στο αμοιβαία επωφελές σκέλος της εξίσωσης, ναι, η Κίνα έκανε μια σημαντική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά και έχουν αναβαθμίσει σημαντικά το λιμάνι. Είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος για εμάς και βεβαίως η Κίνα είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα».

Η Διάψευση

Με κατηγορηματική δήλωση της, η εισηγμένη εταιρεία  ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  διαψεύδει σενάρια επί σεναρίων και τοποθετεί τα πράγματα στη σωστή τους βάση. «Δεν υφίσταται θέμα πώλησης της εταιρείας. Η εταιρεία έχει προσελκύσει και συνεχίζει να προσελκύει θεσμικά χαρτοφυλάκια που επιθυμούν να τοποθετηθούν μετοχικά σε αυτή.  Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας προφανώς μελετάει διάφορα σχέδια και προτάσεις για νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες κι επιχειρηματικές συμφωνίες».

Η Αύξηση & οι Μέτοχοι

Τι θα κάνουν οι βασικοί μέτοχοι της Attica Bank που συμμετέχουν ταυτόχρονα και στη διοίκησή της στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Οι συγκεκριμένοι μέτοχοι έχουν ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας για τις αποφάσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, α ) το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποφάσισε να συμμετάσχει το Ταμείο στη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής ποσού 120-240 εκ. ευρώ έως το ποσοστό της τρέχουσας συμμετοχής του, ήτοι 68,2%. Το ίδιο δεσμεύονται να πράξουν και οι 2 άλλοι βασικοί μέτοχοι. Το  Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ), που κατέχει το 14,70% των μετοχών αλλά και το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) που  κατέχει το 10,30% των μετοχών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories