Υπέρ το δέον αυστηροί εμφανίζονται τα υπηρεσιακά στελέχη των Βρυξελλών που ερευνούν και αξιολογούν τα δεδομένα σχετικά με τα ορόσημα που πρέπει να εκπληρωθούν από την διοίκηση του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να γίνει η αίτηση για την πρώτη δόση μετά τη γενναία προκαταβολή.

Τα ίδια θέματα αντιμετωπίζουν και οι Ισπανοί που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με μας στις διαδικασίες. Στο τέλος, όλοι θα είναι ικανοποιημένοι και οι χώρες θα πάρουν το πράσινο φως για τις εκταμιεύσεις και τα υψηλόβαθμα στελέχη της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών θα έχουν αποδείξει την χρησιμότητα τους για μία ακόμη φορά. Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών με τα αυτόνομα συμφέροντα του ρόλου της ανησυχεί ότι οι αυτοματισμοί που εισάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις πολιτικές της σχετικά με τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα την αφήνουν σταδιακά στο περιθώριο των εξελίξεων (και των ελέγχων).

Οι Μαγικοί Προορισμοί

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε μια ανάρτηση του στο Linkedin ανέδειξε ένα θέμα που δημοσιεύτηκε στην τελευταία έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Financial Times (FT Weekend, 6-7 Νοεμβρίου 2021) για τα κρυμμένα μικρά διαμαντάκια των ελληνικών προορισμών «μακριά από τις παραλίες».

Η Ανάρτηση: Γράφει ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου για το θέμα της Catherine Fairweather. «Το χθεσινό αφιέρωμα των Financial Times στα υπέροχα Ζαγοροχώρια αποκαλύπτει στο διεθνές κοινό ένα καλά -έως πρότινος- κρυμμένο μυστικό.

Η Ελλάδα είναι όντως πολύ περισσότερα πράγματα από τον ήλιο και τις καταπληκτικές θάλασσες της. Ένας προορισμός για όλο το χρόνο με ασύγκριτες εναλλαγές τοπίου από τα υπέροχα βουνά έως τις μοναδικές παραλίες μας με ελάχιστες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους.

Αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα μπορεί να διαφοροποιήσει σημαντικά και ποιοτικά το τουριστικό μας προϊόν, εξασφαλίζοντας πρόσθετο τουριστικό εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας καθόλη τη διάρκεια του χρόνου».

Εδώ είναι ο σύνδεσμος που οδηγεί στο θέμα των FT Weekend .

Αλλά, το θέμα της Fairweather δεν σταματά στα Ζαγοροχώρια. Περιλαμβάνει και προτάσεις για προορισμούς και θεματολογίες για πιο εξειδικευμένα κοινά ταξιδιωτών. Η μία από τις προτάσεις αφορά την Εύβοια και μάλιστα, το νότιο κομμάτι του νησιού. Μια πρόταση από τον τουριστικό οργανισμό Exodus .

Το Φάρμακο

Οι προαναγγελίες ανακοινώσεων διαφόρων μικρών ή μεγαλύτερων επιχειρηματικών και επενδυτικών σχεδίων και προγραμμάτων μέσω τoυ αδιαμεσολάβητου καναλιού του Linkedin καλά κρατεί… Πρόσφατο ενδεικτικό αλλά απολύτως χαρακτηριστικό παράδειγμα η φαρμακοβιομηχανία ελληνικών συμφερόντων DEMO Pharmaceuticals. Διαβάζω σε ανάρτηση της: «Στις 9.11.2021 η #DemoSA αλλάζει το τοπίο στη χώρα με την ανακοίνωση του μεγαλύτερου πακέτου επενδύσεων στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας. Από την επόμενη ημέρα η DEMO δεν θα είναι απλώς μία μεγάλη ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά μία παγκόσμια δύναμη στο φάρμακο. Μια παγκόσμια εταιρεία, με βάση την Ελλάδα. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα».

Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας – είτε πρόκειται για ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, είτε πρόκειται για πολυεθνικές με εγκαταστημένες από χρόνια παραγωγικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας-έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία της ανάκαμψηςτης ελληνικής οικονομίας μέσα από τις επενδύσεις που «τρέχουν»…

Για παράδειγμα, η Boehringer Ingelheim, τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της οποίας στο Κορωπί επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υλοποιεί νέες επενδύσεις ύψους σχεδόν 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για την περίοδο 2019 – 2025, ενώ επένδυσε 80 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, μεταξύ του 2009 και του 2018. Μάλιστα, η διοίκηση της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας αναμένει ότι το 2025 οι εξαγωγές από την Ελλάδα να φτάσουν 1,4 δισ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον χώρο παραγωγής της μονάδας, η οποία λειτουργεί από το 1975, παράγει φάρμακα που εξάγονται σε 80 χώρες ανά τον κόσμο και αποτελεί σημαντικό κόμβο στο ευρωπαϊκό δίκτυο της επιχείρησης. Η Boehringer Ingelheim έχει σταθερή παρουσία στην Ελλάδα από το 1966, ενώ σήμερα απασχολεί περισσότερους από 550 εργαζόμενους στις εγχώριες δραστηριότητές της.

Πάντως, ο κλάδος του φαρμάκου θα είναι από τους πρώτους που θα βρεθούν στην εκκίνηση για την υλοποίηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν μέσω τραπεζών από τους δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

To Real Estate και οι Επενδύσεις

Δεν είναι μόνο το φάρμακο που πρωταγωνιστεί και θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο νέο επιχειρηματικό και επενδυτικό κύκλο. Είναι και οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Στις προτεραιότητες τους, τα νέα συγκροτήματα γραφείων σε μεγάλες οδικές αρτηρία αλλά και οι σύγχρονοι αποθηκευτικοί χώροι σε τοποθεσίες με πρόσβαση στους εθνικούς οδικούς άξονες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το project της BriQ Properties που φέρει την επωνυμία ΙΣΤΟΣ.

Πρόκειται, για τη δημιουργία ενός νέου Logistics Park συνολικής επιφάνειας κτιριακών εγκαταστάσεων 31.000τμ που είναι υπό ανέγερση σε οικόπεδο 82,5 στρέμματα. Βρίσκεται σε εξαιρετική θέση στον Ασπρόπυργο (θέση «Ήμερος Τόπος») με εύκολη πρόσβαση από την έξοδο 4 της Αττικής Οδού. Τα δύο κτίρια που θα περιλαμβάνει το Logistics Park είναι υψηλών προδιαγραφών από άποψη ύψους, υλικών κατασκευής (οπλισμένο σκυρόδεμα), πυροπροστασίας (Ζ3) κ.α. με την εκμισθώσιμη επιφάνεια να ανέρχεται σε 82.482 m². Η ίδια εταιρεία – εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ικανοποιητική για τα ελληνικά δεδομένα μετοχική διασπορά και με μεγαλύτερο μέτοχο (37,59 %) τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα- διαθέτει και ένα ενιαίο συγκρότημα αποθηκευτικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας κτιρίων 58.642 τ.μ. που αναπτύσσεται σε συνολική έκταση 131 στρεμμάτων στο 23ο χιλ. παλαιάς Εθνικής Οδού Αθήνας-Θήβας, στην Μάνδρα Αττικής. Είναι εντός της Βιομηχανικής Ζώνης (ΒΙ.ΠΕ) Μάνδρας, στην έξοδο 1 της Αττικής Οδού και διαθέτει πρόσοψη 700μ. πρόσοψη στην Αττική Οδό και εκμισθώσιμη επιφάνεια που φθάνει τα 131.232 m².

Από την άλλη πλευρά, σημείο αναφοράς του ενδιαφέροντος της αγοράς έχει γίνει το συγκρότημα γραφείων The Orbit επί της Λεωφόρου Κηφισίας στην Αθήνα. Το συγκρότημα ανήκει στην Noval Property, τη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο 42 ακίνητων, ως επί το πλείστον στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και πρώην βιομηχανικά κτήρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 430.000 τ.μ. περίπου. Η Νoval Property (συμφερόντων του ομίλου VIOHALCO) μέσα στα 2 τελευταία χρόνια -παρά τις δυσκολίες της πανδημίας- κατάφερε να βάλει μπρος την εμπορική δραστηριότητα του συγκροτήματος γραφείων The Orbit επί της Λεωφόρου Κηφισίας στην Αθήνα (συνολικής δομημένης επιφάνειας 39.650 τ.μ.), το οποίο αποτέλεσε το πρώτο έργο στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε κατά LEED v4 στο επίπεδο PLATINUM αλλά και να προχωρήσει στην επέκταση του εμπορικού κέντρου River West (κατά συνολικά 25.000 τ.μ. περίπου δομημένης επιφάνειας), δίπλα στον Κηφισό.

Οι Αναλώσιμοι και τα Τεθωρακισμένα

Και τα τελευταίας εσοδείας τεθωρακισμένα του Ελληνικού Στρατού «επιστρατεύθηκαν» για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας Αναλώσιμοι 4 που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ο επικεφαλής του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης με σχετική ανάρτηση στο facebook μας ενημερώνει: «Μια μέρα στα γυρίσματα της ταινίας “Αναλωσιμοι 4”, με τον ελληνικό στρατό. Μια αξέχαστη εμπειρία με άρωμα Χολυγουντ και άψογο επαγγελματισμό».

Η ταινία έχει ως πρωταγωνιστές τον Sylvester Stallone, τον Jason Statham, τον Dolph Lundgren, τον Randy Couture, τον Curtis “50 Cent” Jackson, την Megan Fox και τον Andy García.

Ενημέρωση για την ομολογιακή έκδοση 

Σε ενημέρωση επενδυτικού κοινού για τη χρήση αντληθέντων κεφαλαίων της Κοινής Ομολογιακής Έκδοσης των 500 εκατ. ευρώ προχώρησε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σε σχετική ανακοίνωση της αναφέρονται τα εξής: «Σε συνέχεια της από 12.07.2021 ανακοίνωσης της Εταιρείας, σχετικά με τη συμφωνία για την απόκτηση του 100% των μετοχών των εταιρειών Ομίλου ΗΡΩΝ και μετά και την έγκριση των αρμοδίων αρχών, ολοκληρώθηκε η απόκτηση του επιπλέον 75% των μετοχών της ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΕ, η οποία λειτουργεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 435 MW στην Θήβα.

Στο πλαίσιο της ως άνω απόκτησης, η Εταιρεία χορήγησε την 8.10.2021 μακροπρόθεσμο δανεισμό ύψους 34,5 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε., με τις εισροές του οποίου η τελευταία αποπλήρωσε οφειλόμενα δάνεια προς τους αποχωρήσαντες μετόχους. Η ως άνω ταμειακή συναλλαγή ύψους 34,5 εκατ. ευρώ καλύφθηκε από τα αντληθέντα κεφάλαια της Κοινής Ομολογιακής Έκδοσης της Εταιρείας ποσού 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες χρήσεις αντληθέντων κεφαλαίων με βάση τα οριζόμενα της ενότητας 4.1.2 του Ενημερωτικού Δελτίου της 22ης Ιουνίου 2020».

Με λίγα λόγια, οι επιτυχημένες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων αλλά πολύ περισσότερο, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των εισηγμένων εταιρειών διευκολύνουν τα μέγιστα τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις και αναδιατάξεις δυνάμεων και συσχετισμών και ανοίγουν παράθυρα για νέες επενδύσεις.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories