Η Ιστορία σε κάθε περίπτωση διδάσκει… Μην παραξενευτείτε αν η σχέση ΔΕΗ – ΔΕΗ Ανανεώσιμες ακολουθήσει μέσα στα επόμενα χρόνια τη πορεία των σχέσεων ΟΤΕ-COSMOTE

Η Σκυτάλη στη Λεωφόρο Αθηνών

Η κινητικότητα στη χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζεται με ολοένα και εντεινόμενους ρυθμούς. Η επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με τα αξιοσημείωτα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που την συνοδεύουν δίνει τη σκυτάλη σε μια ηγέτιδα δύναμη της ελληνικής βιομηχανίας. Η γενική συνέλευση της εισηγμένης εταιρείας ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (η εταιρεία Viohalco S.A., συμφερόντων της οικογένειας Στασινόπουλου κατέχει το 84,78 % των δικαιωμάτων ψήφου) αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση κοινού, έντοκου, ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους μέχρι του ποσού 250 εκατομμυρίων ευρώ, 7ετους διαρκείας χωρίς την παροχή εξασφαλίσεων. Η διάθεση των ομολογιών θα γίνει με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και θα ακολουθήσει η εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αλλά, σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχωρά και η Attica Bank. Η αύξηση γίνεται υπέρ των υφιστάμενων μετόχων και αναμένεται να φτάσει μέχρι του ποσού των 240 εκατομμυρίων ευρώ. Η αύξηση της Attica είναι ένας σημαντικός σταθμός στη διαδρομή της για την αναζήτηση της νέας ιδιοκτησίας της.

Το 0,4 % του ΑΕΠ

Σε πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ για την συμβολή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στην οικονομία διαβάζω πως πρόκειται για «μία κορυφαία ευρωπαϊκή βιομηχανία, με έντονη εξωστρέφεια και ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα» και ακολουθούν τα δεδομένα και τα τεκμήρια.

  • Στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ η ετήσια αξία παραγωγής της εταιρείας στην Ελλάδα τη τριετία 2018-2020
  • Στο 7,5% των βιομηχανικών προϊόντων το μερίδιο των εξαγωγών της εταιρείας (1,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020)
  • Στην τέταρτη θέση των κλάδων Μεταποίησης με βάση την αξία των επενδύσεων σε υλικά αγαθά την τριετία 2018-2020
  • Άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ η προστιθέμενη αξία που παράγεται άμεσα από την εταιρεία ετησίως.

Επιπλέον, η εταιρεία κινητοποιεί αξιοσημείωτη οικονομική δραστηριότητα στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα,

  • Η συνολική επίδραση της δραστηριότητας της εταιρείας στο ΑΕΠ υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (0,4% του ΑΕΠ της χώρας)
  • Η δραστηριότητα της εταιρείας στηρίζει συνολικά περί τις 14.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, σε όρους ισοδύναμων πλήρους απασχόλησης (0,3% της συνολικής απασχόλησης στην χώρα)
  • Κάθε θέση εργασίας στην εταιρεία στηρίζει άλλες 5 θέσεις στο σύνολο της οικονομίας (μέσος όρος 2018-2020).

_________________________________________

Η «Αναγεννημένη» ΔΕΗ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τους ενεργούς πολίτες των social media σε ανάρτηση του στο Linkedin αναφέρεται στην «αναγεννημένη ΔΕΗ».

Η Ανάρτηση: «Ρεκόρ επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αναγεννημένη ΔΕΗ! Η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου από 750 εκ. ευρώ εκτινάχθηκε στο 1,3 δις. Και η τιμή της μετοχής της ξεπέρασε τα 9 ευρώ. Όλα αυτά, ενώ η εταιρία που παραλάβαμε ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Με ζημιές 2 δις και την αξία της μετοχής της να αγγίζει το μηδέν. Κι όμως, ένας συστημικός κίνδυνος για την εθνική οικονομία, μέσα σε δύο χρόνια, έγινε εφαλτήριο για την ανάπτυξή της.

Σήμερα, η νέα ΔΕΗ, με το Δημόσιο να διατηρεί τον έλεγχό της, γίνεται πιο δυνατή. Ώστε να μπορεί να προστατεύει τους καταναλωτές από τις διακυμάνσεις των τιμών του ρεύματος. Πιο σύγχρονη. Ώστε να τους προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες. Αλλά και πιο αποφασιστική. Ώστε να γίνει πρωταγωνιστής στη νέα εποχή, με επενδύσεις 3 δις ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην επόμενη τριετία. Είναι η ισχυρή δημόσια επιχείρηση της ισχυρής εθνικής οικονομίας και της ισχυρής Ελλάδας που χτίζουμε!».

 Το Πράσινο Σκάφος

Ο Σταύρος Δρακουλαράκος, γενικός διευθυντής Επικοινωνίας της Παπαστράτος (θυγατρική εταιρεία της Philip Morris International) σε μια ανάρτηση του στο Linkedin συγκέντρωσε μια σειρά από τεχνικές (και όχι μόνο) λεπτομέρειες προκειμένου να αναδειχθεί και να προβληθεί η πρωτοβουλία που έλαβε η εταιρεία στη Χάλκη δωρίζοντας ηλεκτροκίνητο καΐκι στην Ενεργειακή Κοινότητα του νησιού. Το σκάφος, χωρητικότητας 10 ατόμων και με αυτονομία έως έξι ώρες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορές τουριστών και αντικατοπτρίζει την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική σκαφών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις αναρτήσεις στο primeminister.gr, έπλευσε με το e-πλοίο έως το σημείο όπου βρίσκεται το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο του νησιού, ισχύος 1 MW, το οποίο κατασκευάστηκε χάρη στη συνεργασία των εταιρειών ΔΕΗ, AKUO Energy και OMEXOM (του ομίλου Vinci).

Αλλά, ας πάμε στην ανάρτηση του υψηλόβαθμου στελέχους της Παπαστράτος. «Ένα σκάφος από το μέλλον της Ελλάδας με τεχνολογία, κατασκευασμένο στο πνεύμα της ναυτιλιακής μας κληρονομιάς. Ένα ηλεκτρικό σκάφος με ηλιακή ενέργεια, κατασκευασμένο από οικογενειακή επιχείρηση στην Πάτμο. Θα χρησιμοποιηθεί για τουριστικούς σκοπούς από το νησί της Χάλκης, το πρώτο νησί που ξεκίνησε την πρωτοβουλία GR-Eco.

Μερικές προδιαγραφές για αυτό το θαύμα:

-Έχει μήκος 10 μέτρα και φέρει φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή του

-Σαν προηγμένο plug-in υβριδικό, αντλεί την ενέργειά του είτε από τον ήλιο είτε από μια ηλεκτρική πρίζα που τροφοδοτείται από το ηλιακό πάρκο της Χάλκης

-Έχει κινητήρα 11KW, 15 ίππους, με 6 ώρες αυτονομίας

-Χωράει 10 άτομα και φιλοξενεί 2

-Έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων και ελάχιστη υποβρύχια ηχορύπανση

Αυτό το e-boat που δωρήθηκε από την Papastratos S.A. αποτελεί μέρος της πρόσφατα ανακοινωθείσας δέσμευσής μας για προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και των πρακτικών κυκλικής οικονομίας. Στόχος του είναι να καταδείξει την ανάγκη όλων μας να εντείνουμε και να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης με Κλιματική Δράση».

Η Διττή Επαγγελματική Εκπαίδευση

Με γερμανικό άρωμα η χρήσιμη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που έχει με πρωτοβουλία δημοσίων φορέων (ΙΕΚ και ΕΠΑΛ) και με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα (είτε πρόκειται για επιχειρήσεις, είτε για διακρατικά εμπορικά επιμελητήρια) αρχίσει να ενεργοποιείται με ξεχωριστές προσδοκίες.

Για παράδειγμα, προγράμματα διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης με τη συμβολή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις.

Οι 2 Πρωτοβουλίες: Δύο νέες πρωτοβουλίες ανακοίνωσε το τελευταίο διάστημα το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το δυικό σύστημα εκπαίδευσης, που είναι ευρέως διαδεδομένο στη Γερμανία, συνδυάζει θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση με μαθητεία σε εργασιακό χώρο. Οι σπουδαστές, έτσι, συνδυάζουν σπουδές που οδηγούν σε πιστοποιημένο πτυχίο με σταθερό μισθό και ασφαλιστική κάλυψη.

Πιο αναλυτικά, η Lidl Ελλάς σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το δημόσιο Πειραματικό Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας δημιούργησαν το πρόγραμμα «Lidl UP: Learn & Work». Οι σπουδαστές του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το κομμάτι της θεωρητικής εκπαίδευσης στο Πειραματικό Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας και να κάνουν τη μαθητεία τους σε κατάστημα των Lidl. Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα αυτό, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν την ειδικότητα του Στελέχους Λιανικού Εμπορίου, ειδίκευση που ιδρύθηκε στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος σπουδών. Επιπλέον, όσες και όσοι ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους υπογράφουν σύμβαση με την εταιρία ως Υποδιευθύντριες/Υποδιευθυντές σε καταστήματα της εταιρίας.

Η δεύτερη πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου γίνεται σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) και αφορά την εκπαίδευση μελλοντικών εργαζομένων του τουριστικού κλάδου, όπως Τεχνίτες Μαγειρικής Τέχνης, Τεχνίτες Επισιτισμού και Υπάλληλοι υποδοχής πελατών ξενοδοχείου. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η θεωρητική εκπαίδευση θα γίνεται στις νεοϊδρυθείσες Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές του ΟΑΕΔ (7 τον αριθμό), ενώ το σκέλος της μαθητείας σε τουριστικές επιχειρήσεις υψηλού επιπέδου (4αστερα και 5αστερα ξενοδοχεία). Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο εύκολη και η μετάβαση των αποφοίτων σε καταξιωμένες επιχειρήσεις, όπως πολυτελή ξενοδοχεία. Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν σε επτά (7) Πειραματικές ΕΠΑ.Σ (Π. ΕΠΑ.Σ) του ΟΑΕΔ στις εξής πόλεις: Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη,  Πάτρα, Ρόδο, Μυτιλήνη  και Κέρκυρα. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ηλικίας 18 ετών και άνω, κάτοχοι τουλάχιστον Απολυτηρίου Γυμνασίου και έχουν καλή γνώση ξένης γλώσσας (αγγλικά ή γαλλικά ή γερμανικά). Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet. Οι επιτυχόντες στις Πειραματικές ΕΠΑ.Σ του ΟΑΕΔ θα συνδυάζουν τα θεωρητικά μαθήματα κατά τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριο – Απρίλιο) και τη μαθητεία κατά τους θερινούς μήνες (Μάιο – Οκτώβριο)

Μέσω τέτοιων προγραμμάτων διττής εκπαίδευσης, λοιπόν, δημιουργούνται οι εργαζόμενοι της επόμενης μέρας με δεξιότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας και μπορούν πολύ πιο εύκολα να βρουν τον δρόμο για την αγορά εργασίας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories