Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, εντάχθηκε στη διαμάχη μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Όπως ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ο Βρετανός προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν τόσο επιθετικά όσο υπονοούν οι τιμές της αγοράς. Και το δικό του στοίχημα μπορεί να είναι το δυσκολότερο.

Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου πήρε τη σκυτάλη την Πέμπτη, ανακοινώνοντας ότι επτά μέλη από την εννεαμελή Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της ψήφισαν να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια. Δεδομένου ότι οι επενδυτές είχαν δει την αύξηση των επιτοκίων ως σχεδόν βεβαιότητα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της στερλίνας και του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκαν απότομα.

Αλλά το μέγεθος της πλειοψηφίας που υποστηρίζει το status quo δεν ήταν το μόνο σοκ. Ο Μπέιλι παρείχε επίσης σιωπηρή καθοδήγηση με τη μορφή των προβλέψεων της επιτροπής για τον πληθωρισμό. Αυτές έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεπερνούσε τον στόχο της για πληθωρισμό 2% στα τέλη του 2024, εάν το επιτόκιο πολιτικής της ακολουθούσε την πορεία που υποδηλώνουν οι τιμές της αγοράς.

Αν και αυτός ήταν ένας λεπτός τρόπος για να πει στους επενδυτές ότι βιάζονται, ωστόσο είχε κάποιο αντίκτυπο. Οι τιμές της αγοράς υποδηλώνουν πλέον πιθανότητα 60% για αύξηση των επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο.

Οι προσδοκίες για το πόσο υψηλά θα πάνε τα επιτόκια έχουν επίσης μειωθεί. Ωστόσο, οι τιμές της αγοράς χρήματος εξακολουθούν να βλέπουν το επιτόκιο πολιτικής της Βρετανίας να αυξάνεται από 0,1% σε 1% έως τον Δεκέμβριο του 2022. Αυτό θα ήταν αρκετό για να οδηγήσει στη μείωση του πληθωρισμού, που σημείωσε ο Μπέιλι.

Μπορεί, ωστόσο, να έχει μεγαλύτερη δυσκολία στο να χαλιναγωγήσει τις προσδοκίες από τον Πάουελ ή τη Λαγκάρντ. Η διπλή εντολή της Fed σημαίνει ότι ο Πάουελ στοχεύει στην προώθηση της πλήρους απασχόλησης καθώς και στον στόχο του πληθωρισμού. Αυτό δίνει στον Αμερικανό ισχυρότερο κίνητρο να ωθήσει τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων σε σχέση με τον Μπέιλι, ο οποίος έχει έναν παλιό στόχο επικεντρωμένο μόνο στις τιμές καταναλωτή.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μικρότερη υπέρβαση του πληθωρισμού από τη Fed ή την BoE. Έχει επίσης καλύτερους λόγους να πιστεύει ότι οι πιέσεις στις τιμές θα εξασθενήσουν.

Ένας άλλος παράγοντας περιπλέκει την επικοινωνιακή πρόκληση του Μπέιλι. Η BoE πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια πριν από τη Fed και πολύ πριν από την ΕΚΤ. Μόλις οι επενδυτές δουν μια αύξηση, συνήθως αρχίζουν να αναζητούν την επόμενη. Το κήρυγμα της υπομονής μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners