Η Apple θα υποχρεωθεί να επιτρέψει στους προγραμματιστές τη διασύνδεση με εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής των εφαρμογών τους, εντός του Δεκεμβρίου. Μία τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να επιτρέψει τελικά τη μείωση των προμηθειών 15% έως 30% της Apple για κάθε ψηφιακή συναλλαγή που πραγματοποιείται μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος.

Η ομοσπονδιακή δικαστής Ιβόν Γκονζάλες Ρότζερς, στο Όκλαντ, στην Καλιφόρνια, απέρριψε την έφεση της Apple για αναβολή της εφαρμογής των αλλαγών που πρέπει να πραγματοποιήσει στο App Store. Αυτή η απόφαση πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν κανονικά οι προγενέστερες δικαστικές αποφάσεις εντός του Δεκεμβρίου.

Η δικαστής μάλιστα χαρακτήρισε ότι η δικαστική ενέργεια της Apple είναι «θεμελιωδώς προβληματική».

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια ομοσπονδιακή δικαστής, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε αποφανθεί υπέρ της Apple για τα 9 από τα 10 σημεία της αντιπαράθεσης με την Epic Games, η οποία ζητούσε να της επιτραπεί να εγκαταστήσει το δικό της app store στις συσκευές iPhone. Αξιοσημείωτο, ότι και οι δύο πλευρές κατέθεσαν εφέσεις εναντίον της αρχικής δικαστικής απόφασης.

Αυτό που ζητούσε η Apple με την έφεσή της ήταν περισσότερος χρόνος καθώς, όπως υποστήριζε, η διαδικασία να επιτρέψεις links για εξωτερικές μεθόδους πληρωμής στο App Store είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. «Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να προστατευθούν τα παιδιά, οι προγραμματιστές, οι καταναλωτές, η ίδια η Apple», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος της αμερικανικής εταιρείας.

Από την πλευρά της η δικαστής Ρότζερς εξέφρασε τον σκεπτικισμό της λέγοντας πως η Apple ζητά καθυστέρηση εφαρμογής των αποφάσεων για χρονικό διάστημα πέντε ετών, χωρίς να δώσει αξιόπιστα επιχειρήματα στο δικαστήριο.

Πάντως η αρχική δικαστική εντολή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι δημιουργοί εφαρμογών δεν θα πρέπει να πληρώνουν χρεώσεις στο App Store, ακόμα και αν παρέχουν δικό στους σύστημα χρέωσης προς τον καταναλωτή.

Επιπλέον, η Apple δεν έχει εξηγήσει δημόσια κατά πόσο θα αλλάξουν οι πολιτικές χρήσης του App Store μετά τις αλλαγές αλλά φαίνεται ότι αναζητούνται τρόποι να εφαρμοστούν χρεώσεις ακόμη και σε αγορές εκτός πλατφόρμας.

Σε ρεπορτάζ του CNBC αναφέρεται ότι στην Κορέα το αντίστοιχο κατάστημα εφαρμογών της Google για την πλατφόρμα του Android εξαναγκάστηκε να προσφέρει πληρωμές εκτός πλατφόρμας, μετά από ρύθμιση που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση της Σεούλ. Σε αυτή την περίπτωση, οι προγραμματιστές, ακόμα και αν διαχειρίζονται μόνοι τη μέθοδο πληρωμής, θα πληρώνουν στην Google 11% της αξίας της συναλλαγής από το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή