Νέο ρεκόρ σε όγκο και σε αξία σημείωσε το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων, βάσει έκθεσης που δημοσιεύθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), λόγω της σημερινής αύξησης τιμών τροφίμων και ενέργειας, η οποία θέτει σημαντικές προκλήσεις για τις φτωχότερες χώρες.
Mε τις τιμές τροφίμων να αυξάνονται σημαντικά, ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, εκτιμά ότι ο παγκόσμιος λογαριασμός για τις εισαγωγές τροφίμων θα αγγίξει το υψηλό όλων των εποχών, το 2021, και θα ξεπεράσει τα 1,75 τρισ. δολάρια, σημειώνοντας, έτσι, 14% αύξηση από το προηγούμενο έτος και 12% αύξηση σε σχέση με όσα είχαν προβλεφθεί τον Ιούνιο.
Πιο αναλυτικά, οι αναπτυσσόμενες χώρες έρχονται αντιμέτωπες με απότομες αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, τα φυτικά έλαια, τα ζωικά λίπη, τους ελαιούχους σπόρους, με τα τρόφιμα υψηλής αξίας, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα αλιευτικά προϊόντα και τα ποτά να αποτελούν τα προϊόντα όπου σημειώνονται σημαντικές αυξήσεις.
Βελτιώσεις αναμένονται στη συνολική κατάσταση εφοδιασμού για ελαιούχους σπόρους και παράγωγα προϊόντα, παρά το στενό ισοζύγιο κατά την περίοδο 2020-2021. Εντούτοις, τα αποθέματά τους, στο τέλος της σεζόν, ενδέχεται να παραμείνουν κάτω του μέσου όρου.
Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από τρία έτη συρρίκνωσης, η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης αναμένεται να ανακάμψει, αλλά θα συνεχίσει να υπολείπεται της παγκόσμιας κατανάλωσης, καθώς το εμπόριό της πρόκειται να σημειώσει μείωση, λόγω των αυξήσεων των τιμών και της μειωμένης διαθεσιμότητάς της σε βασικές χώρες εξαγωγής.
Ακόμη, η παραγωγή κρέατος, το 2021, και, κυρίως, του χοιρινού, πρόκειται να επεκταθεί, κυρίως, λόγω της ανάκαμψης της παραγωγής στην Κίνα και της γενικότερης αύξησης της ζήτησης σε διάφορες χώρες παραγωγής κρέατος ανά τον κόσμο, πλην της Ωκεανίας. Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρείται μείωση του συντελεστή αύξησης των εισαγωγών από σημαντικές περιοχές εισαγωγής, κυρίως στην Ασία και την Ευρώπη.
Το 2021 αναμένεται, επίσης, η επέκταση της παραγωγής γάλακτος, κυρίως, στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική, με το μέσο εμπόριο γαλακτοκομικών προϊόντων να αναμένεται να επεκταθεί εν μέσω της οικονομικής ανάκαμψης, μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Εντούτοις, τους τελευταίους μήνες, παρατηρήθηκε μείωση στις εισαγωγές λόγω της αύξησης της εγχώριας παραγωγής και της υποτονικής καταναλωτικής ζήτησης.
Αύξηση, ακόμη, κατά 2%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, αναμένεται το 2021 στην παραγωγή αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Ανάκαμψη αναμένεται, επίσης, και στο εμπόριο ψαριών παρά τα υψηλά κόστη ναύλων και τις υλικοτεχνικές καθυστερήσεις.
Latest News
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032
Άλμα στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών - Καταγράφονται ρυθμοί ρεκόρ
Την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, οι εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά έφτασαν τους 652,191 χιλ. τόνοι έναντι των 601,180 χιλ. τόνων το 2023
Αναζητούνται «νονοί» για το όνομα και την ετικέτα του πρώτου ελαιόλαδου από το δήμο Θεσσαλονίκης
Η ιδέα για την παραγωγή δημοτικού ελαιολάδου ήρθε από τις εικόνες των φορτωμένων ελαιόδεντρων που υπάρχουν σε όλη τη Θεσσαλονίκη
Ισπανία: Οι μειώσεις στις τιμές ελαιολάδου δεν φθάνουν στους καταναλωτές
Υποχώρησαν σε €5,56 το κιλό τον Δεκέμβριο από τα €9 τον Φεβρουάριο
Δεύτερο κύμα αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους για πανώλη και ευλογιά
Μέχρι σήμερα πιστώθηκαν από το ΥπΑΑΤ προς τις Περιφέρειες 13,3 εκατ. ευρώ - Σήμερα πιστώθηκε το ποσό των 7,6 εκατ. ευρώ
Επενεξέταση για τη διακίνηση των ζωοτροφών λόγω των κρουσμάτων ευλογιάς, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης αγροτών, συνεταιρισμών, ιδιωτών επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ σε επιστολή της προς το ΥπΑΑΤ